EĞİTİMDE BELİRSİZLİKLER KALKMADI

138 GÜN GEÇTİ, İKİNCİ DÖNEM BAŞLIYOR AMA BELİRSİZLİKLER KALKMADI!

Basına ve kamuoyuna;

Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla, gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanmadan bir çırpıda kaldırılan TEOG’un yerine getirilen sistemin 138 gün sonra bile hâlâ tam netleştirilemediği, bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yarın eğitimde ikinci dönem başlayacak ama öğrencilerin liselere nasıl ve hangi kriterlere göre yerleşeceği hâlâ koca bir soru işareti olarak önümüzde durmaktadır.

Antalya’da düzenlenen Özel Okullar Derneği’nin sempozyumunaa katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve bürokratları, yeni sisteme ilişkin gazetecilerin sorduğu sorulara ya tam cevap verememiş ya da skandal cevaplar vermiştir.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Çetin ise aynı sempozyumda resmen yeni sisteme dair acınası tabloyu gözler önüne seren açıklamalarda bulunmuştur.

Çetin, 2 Haziran’da yapılacak liseye geçiş sınavının sorularının çok zor olacağını söylemiş ve “Bu seçme sınavı olacak ve en üst gruptan %10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak. Sorular öğrencilerin %50’sine, 60’na hiç hitap etmeyecek. Bu da doğal, biz üst grup öğrenciyi seçeceğiz.” ifadelerini kullanmıştır.

ÖĞRENCİLER GÖZDEN ÇIKARILDI

Bu açıklamalar, öğrenciler arasındaki eşitliği tanımayan bir zihniyetin, sınavlara da bu çerçevede baktığını göstermiştir. Her öğrenciyi en makul şekilde ve potansiyelince geliştirmek, daha eğitimli hale getirmekle yükümlü olan Bakanlığın, milyonlarca öğrenciyi gözden çıkardığını ortaya koymuştur.

Aynı şahsın, “Sınav sadece belli okullarda yapılacaksa taşradaki yoksul bir çocuk bu sınava nasıl girecek? Nasıl ulaşacak ve nasıl konaklayacak?” sorusuna, “Çok zor bir soru. Ama sınav her yerde olmayacak” cevabı vermesi de ayrıca skandaldır. Bu, çobanken sınav birincisi olarak ülkece yüreğimizi ısıtan hikayeleri artık hiç duyamayacağımız anlamına gelmektedir ve yoksulun yoksul, köylünün de köyünde kalmasının fermanıdır.

YOKSUL ÇOCUĞUN FIRSATI OLMAYACAK

Ülkenin evlatlarının eğitimde fırsat eşitliği hakkı, hayata da eşit bakmayan yöneticiler tarafından yok edilmek istenmektedir. Eğitim-İş olarak bu ülkedeki tüm çocukların eşit, adil, bilimsel ve laik eğitime ulaşma; şehirdeki varlıklı ailelerin çocuklarıyla aynı koşullarda sınanma hakkını sonuna kadar savunacağımızın altını çiziyoruz!

Aynı bürokratın, “adrese dayalı kayıt” sisteminde apar topar yapılan bu sistem değişikliğinde;

– Tür ve içerik olarak hangi okulların “ dair de bugüne kadar yapılan resmi açıklamalardan farklı şeyler söylemesi, bu sistemin de daha netleştirilmediğini göstermiştir.

Erdoğan’ın talimatıyla zorunlu olmayan” yeni sınava göre öğrenci alıp almayacağı,

– “Anadolu” diye adlandırılan liselerden geri adım atılıp “düz” lise uygulamasına geri dönülüp dönülmeyeceği,

– Kayıt kaosunun tam olarak nasıl aşılacağı, hâlâ belirsizliğini korumaktadır.

ÖĞRETMENSİZ EĞİTİM!

Öte yandan aynı sempozyumda konuşan Milli Eğitim Bakanı da, eğitim geriletilirken öğretmenlerin durumunun da kötüleştirilmesinin boyutunu adeta itiraf etmiştir. Bütçe görüşmeleri sırasında 109 bin öğretmene ihtiyaç duyduğunu rapor eden MEB’in, başındaki isim olan İsmet Yılmaz’ın sempozyumda 25 bin öğretmenin atanacağını müjde gibi sunması ise ayrıca trajik olmuştur.

Birçok gerici İslami vakıf ile protokol imzalayan ve bu protokollerin maliyetlerini Bakanlığı adına üstlenen Yılmaz, işsiz öğretmen ordusunu ne kadar umursamadığını bir kez daha göstermiştir.

Eğitim-İş olarak uyarıyoruz, bu belirsizlikleri eğitimin tüm paydaşlarından fikir almadan rasyonel (AS : akılcı) biçimde netleştiremezsiniz; öğretmenlere hak ettiği değeri vermeden okulları bilgi yuvası haline getiremezsiniz; öğrenciler, öğretmenler, okullar arasında ayrımcılık yaparak, eğitimli, bir arada huzurla yaşayan bireylerin yaşadığı bir Türkiye umudunu ütopyaya dönüştürürsünüz.

Unutulmamalı ki; eğitimde kaos, ülke geleceğinde kaos demektir!

EĞİTİM-İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU

http://www.egitimis.org.tr/guncel/sendika-haberleri/138-gun-gecti-ikinci-donem-basliyor-ama-belirsizlikler-kalkmadi-2680/#.Wnd5dyVubb0 05.02.2018

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir