Gezi’den Soma’ya Çanakkale Dayanışması


SOMA_.siyah_kurdela_13.5.14
Dostlar
,

TTB (Türk Tabipleri Birliği) Çanakkale Tabip Odası‘ndan örnek davranış..

Soma madenci kıyımından geri kalanları sahiplenme!

Meslektaşımız Dr. Hüya Görgün ve Çanakkale Tabip odasını kutluyoruz.

 

Sevgi ve saygı ile.
8 Haziran 2014, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

==========================================

Gezi’den Soma’ya Çanakkale Dayanışması

Çanakkale Tabip Odası’nın üyeleri ve kamuoyu ile paylaştığı kampanya; kişi, kurum, kuruluş, yapı, sendika ve diğer meslek örgütleri tarafından desteklenmiş, kampanyaya etkili bir katılım sağlanmıştır. Çanakkale Dayanışması adı altında yerine ulaşan ve çocukları ailelerini emekçileri mutlu eden kampanyamız yüzlerde küçük de olsa tatlı bir gülümse yarattı ise ne mutlu Çanakkale Tabip Odası’na ve Türk Tabipleri Birliğine!

Dr. Hülya GÖRGÜN
Başkan
Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Adına

——

Çanakkale Olay Gazetesi ise Çanakkale Tabip Odası’nın yardım kampanyası haberine geniş yer verdi. Haberi sizlerle paylaşıyoruz.

Unutmuyor, unutturmuyor…

Çanakkale Tabip Odası tarafından yaklaşık iki hafta önce başlatılan yardım kampanyasının ardından, toplanan yardımlar adreslerine ulaştı. “Çanakkale Dayanışması” adı altında Tabip Odası başta olmak üzere, çeşitli meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin de katılımı ile yapılan Soma ziyaretinde, hem yardımlar Somalılara verildi hem de mevcut sorunlarına çözüm ortağı olundu.
Çanakkale, Soma’yı unutmuyor, unutturmuyor…

Çanakkale Tabip Odası’nın öncülüğünü yaptığı “Soma için yardım” kampanyası yaklaşık iki hafta önce “Somalı çocuklara dokunalım” çağrısı ile başlatılmıştı. Kampanya hafta sonu (31 Mayıs tarihinde) son buldu. Kampanyada toplanan, bisiklet, boyama kitapları, yaş gruplarına göre kitaplar, eğitici oyuncaklar, top, defter, kalem gibi ürünler önceki gün (1 Haziran) tarihinde Soma’ya götürüldü. Çanakkale Tabip Odası’nın önderliğinde başlayan kampanyaya diğer demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve sendikalardan da destek geldi. Tabip Odası da kampanyasını ortaklaştırarak, “Çanakkale Dayanışması” adı altında bir örgütlenme ile Soma’ya götürdü. Günübirlik organize edilen ziyaret kapsamında önce Soma ilçe merkezine, ardından Soma’nın komşusu olan da Balıkesir’e bağlı Savaştepe ilçe merkezine gidildi. Savaştepe’ye bağlı Sarıbeyli gibi bazı köyler de ziyaret kapsamında durak noktaları oldu.

Yalnızca yardımlar verilmedi

Bu günübirlik ziyaretin kapsamı sadece toplanan yardımların yerine ulaştırılması değildi. Aynı zamanda oradaki çocuklar ve kadınlarla görüşmeler yapıldı. Soma’da meydana gelen maden faciasının aileler üzerindeki psiko-sosyal travmalar noktasında
Çanakkale Tabip Odası yetkilileri çeşitli çalışmalar yaptılar. Maden faciasında yakınlarını kaybetmiş aileler ile dertleşilerek acıda ve hüzünde de ortaklaşmaya çalışan Çanakkale Dayanışması heyeti, burada maden faciasının etkilerinin halen devam ettiğini, televizyonlarda izlediğimiz kadarıyla “Soma’da hayat normale dönüyor” algısının doğru olmadığını yaşadı. Hayat bir tek Soma’da ve Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri noktasında normale dönmüyor. Aileler halen acılarını yaşıyor, bu acıları onlara yaşatan taşeronlaştırma ve özelleştirme politikalarından hesap sorulmasını istiyor.

Ultraaslan ekibi halen görevdeydi

Galatasaray Spor Kulübü’nün taraftar grubu olan Ultraaslan Soma’da Çanakkale Dayanışması’nı karşıladı. Ultraaslan Türkiye Koordinatörü Ulaş Bayram’ın ve diğer Ultraaslan ekibinin buradaki çalışmaları nedeni ile bölgeyi bildikleri öğrenilirken onların koordinasyonunda acılı aileler ile hem Soma’da, hem Savaştepe’de hem de Savaştepe’ye bağlı bazı köylerde görüşüldü.

 İşçiler örgütlenmiş

Çanakkale Dayanışması’nın bir diğer durağı ise Savaştepe’deki maden işçilerinin derneğiydi. Facianın ardından bir dernek çatısı altında örgütlenen işçilerin
hem sorunlarına sahip çıktıkları hem de sorunları temelinde çözüm sürecine
doğrudan katılmak istedikleri görüldü. İşçilerin tek ziyaretçisi Çanakkale Dayanışması da değildi. Çeşitli yerlerden gelen gazeteciler, öğrenciler de işçileri ziyaret ederek örgütlenmeleri hakkında bilgiler alıyorlardı.

 Ağlamamak elde değil!

Soma’da bulunan toplu mezar ise yürekleri dağlayan ayrı bir yerdi. Her mezarın kendine özgü bir hikayesi vardı. Facianın ardından açılan ve çok sayıda maden işçisinin gömülü olduğu mezarları gezerken, kimlerin hangi duygularda oraya geldikleri açık bir şekilde belli oluyordu. Bodrumspor’dan Karagümrük’e, Fenerbahçe’den Galatarasay’a ve Beşiktaş’a kadar her profesyonellik derecesinde spor kulüplerinin mezarları ziyaret ettiği, ziyaretleri anısına atkı ve bayrakları bıraktıkları görüldü. Kimi mezarda “Din dersinde” aldığı notunu bırakmış bir öğrenci, kimi mezarda belki babasına getirdiği küçük bebeğini bırakmış bir kız çocuğunun, kimi mezarda gözü yaşlı madenci eşinin getirdiği tülbent ile daha önceki ziyaretçilerin izleri görülebiliyordu. Kimi 2,5 yaşındaki çocuğunu, kimi hamile eşini bırakarak gitmişti yerin derinliğine. Hepsi ayrı bir hikayeyi, hepsi ayrı bir acıyı, hüznü yaşıyor, hepsi ayrı bir tepki, bu yaşananların kinini, öfkesini taşıyor. Soma’da ve diğer yerlerde, her yer kömür karası, her yer ekmek parası,
her yer işçilerin öfkesini, sordukları hesabın sessiz çığlığını taşıyor.

Somalılar unutturmuyor

Soma’ya girdiğinizde ilk fark edeceğiniz, maden faciasının acısı tüm ilçeyi sarmış,
tüm ilçe sanki ağız birliği etmişçesine Soma’yı unutturmuyormuş gibi bir izlenim var. Soma’da neredeyse tüm işyerlerinin ve tüm evlerin camları “baş sağlığı” mesajı ile dolu. Onların kendi ilçelerinde bir birlerine karşı başlattıkları bu sessiz mesaj aslında özünde, sadece birbirlerine karşı bir dilek ve temenni değil aynı zamanda Soma’da yaşanan katliamı unutturmamaya dönük bir önemi de taşıyor. Onlar unutturmuyor, biz unutmuyoruz…

“Duygu yüklü bir gün yaşadık”

Soma ve Savaştepe ile ilgili izlenimlerini paylaşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hülya Görgün, “Çanakkale Tabip Odası’nın önderliğinde başlayan, ‘Çanakkale Dayanışması’na dönüşen Soma’da yitirdiğimiz canların eş ve çocuklarına, hiç olmazsa bir kısmına ulaşmayı amaçlayan kampanyamız dün (1 Haziran Pazar günü) gerçekleşti. Zaman zaman ağladığımız, zaman zaman çocukların mutluluğu ile gülümsediğimiz duygu yüklü bir gün yaşadık. Anladık ki Soma yalnız bırakılmamalı, ‘Çanakkale Dayanışması’ daha da büyümeli, yalnız kampanyalarla değil, büyüklü, küçüklü gruplarla defalarca gidilmeli. Kampanyamızı, düzenleyen, destekleyen, katkı ve emek veren, zaman ayıran, bize böylesi bir organizasyonda bulunma, acılı kadınlara ve çocuklara dokunma, onlarla olma şansı veren öncelikle Tabip Odası Genel Sekreteri Dr İlhan Pirinçciler’e ve herkese teşekkürler” dedi.

“Katılım etkili oldu”

“Çanakkale Tabip Odası’nın iki hafta önce Somalı çocuklar için başlattığı kitap, oyuncak, kırtasiye, top, uçurtma, bisiklet gibi ürünlerin toplandığı kampanya, Pazar günü Soma’ya ulaştı” diyen Görgün, “Çanakkale Tabip Odasının üyeleri ve kamuoyu ile paylaştığı kampanya; kişi, kurum, kuruluş, yapı, sendika ve diğer meslek örgütleri tarafından desteklenmiş, kampanyaya etkili bir katılım sağlanmıştır. Çanakkale dayanışması adı altında yerine ulaşan ve çocukları ailelerini emekçileri mutlu eden kampanyamız yüzlerde küçük de olsa tatlı bir gülümse yarattı ise, ne mutlu Çanakkale Tabip Odasına ve Türk Tabipleri Birliğine!”şeklinde konuştu.

Habere ulaşmak için tıklayınız… 

 

 

http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/soma-4599.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir