LAİKLİK İHLALLERİ RAPORU, MART 2024

Dostlar,

Kamuoyunun ve Devletin
ilgili tüm birim – makam ve sorumlularının
bilgi, dikkat ve duyarlığına
tarihin tanıklığı ile sunuyoruz..

Tüm metnin PDF biçimi (1,5 MB) : LAİKLİK İHLALLERİ RAPORU, Laiklik Meclisi, Mart 2024

Sevgi, saygı, kaygı ama UMUT ile. 14 Nisan 2024, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, BSc, LLM  
Laiklik Meclisi Kurucu Üyesi
Hekim, Hukukçu-Sağlık Hukuku Uzmanı, Mülkiyeli
www.ahmetsaltik.net        profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik    X : @profsaltik
https://www.instagram.com/ahmet_saltik
***

LAİKLİK İHLALLERİ RAPORU, MART 2024

Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org 
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi

2024 Mart ayı boyunca laiklik ihlalleri artmıştır!

Bunun nedeni olarak yerel seçimler öncesinde özellikle düzen partilerinin laikliğe aykırı hareketlere hız vermeleri ve bununla birlikte Ramazan etkinlikleri adı altında devlet, bürokrasi, siyasi partiler aracılığıyla yine benzer şekilde laiklik ihlallerinin yaşanmasıdır. Siyasal iktidar ve destekçilerinin yanı sıra ana muhalefet partisi de dâhil olmak üzere Meclis’teki muhalefet partilerinin dini söylem ve organizasyonları dikkat çekmektedir. Kamusal alanda yer almaması gereken dini söylem ve programların gerek belediyeler gerekse siyasi partiler eliyle siyasette egemen hale geldiği gözlemlenmektedir.

Yerel seçim propaganda süresince AKP, HÜDA PAR ve YRP’nin yanı sıra, ana muhalefet partisi ile birlikte diğer siyasi partilerin birçoğunun adaylarının ve yöneticilerinin de tarikat ve cemaatler ile aşiretlerden destek ve miting kürsülerinde Kur’an ayetleri okuyarak oy istemesi, Şeyh Sait, Saidi Nursi gibi laiklik ve Cumhuriyet düşmanlarını miting kürsülerinden halk kahramanı ilan etmesi gericiliğin bir bütün olarak siyasette yerleştiğini ortaya koymakta, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olan tarikat ve cemaatleri meşrulaştırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ÇEDES projesi kapsamında, Mart ayı boyunca Ramazan etkinlikleri adı altında, Türkiye çapında okul öncesinden başlamak üzere, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde din görevlileri derslere girerken, müftülükler ile çeşitli tarikat ve cemaat uzantısı dernekler MEB, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın işbirliğinde çocukları ve öğrencileri hedefleyen programlar düzenlemişlerdir. Bütün bu girişimler gerici kuşatmada toplumsal dönüşümün çocuklar ve gençler üzerinden gelecek kuşakların hedef alındığını ortaya koymaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın eğitim ve toplumsal yaşamı dönüştürmek üzere yürüttükleri faaliyetlerle birlikte, tarikat ve cemaatlerin kamu kurumları ve belediyelerdeki etkisi ve buralardaki faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışı programları da artarak devam etmiştir.

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi olarak bu gündemlerden ulaşabildiklerimizin ayrıntılı dökümleri 259 ana başlık ve alt başlıklarıyla birlikte aşağıdaki Mart 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nda yer almaktadır. Mart ayı boyunca özellikle Türkiye çapında okul ve yurtlardaki laiklik karşıtı faaliyetler ile belediyeler ve siyasi partilerin laiklik ihlallerinin bu rapordakinden çok daha fazla sayıda olduğunu belirtmek gerekir. Bütün bu gelişmeler, laiklik karşıtı uygulamaların ve faaliyetlerin daha önceki raporlarımızda ortaya koyduğumuz düzeyin çok ötesinde olduğunu göstermekte, iyice hızlanan gerici saldırının siyasi iktidar ve destekçileri tarafından sürdürülmesinin yanı sıra ana muhalefet partisinden başlamak üzere Meclis’teki siyasi partilerin de bu sürecin giderek ortağı haline geldiğini göstermektedir. Eğitimden, yargıya, toplumsal yaşamdan idari kurumlara, siyasetten dış temsilciliklere kadar pervasızca ve açıkça atılan bu adımlar kabul edilemez.

Bütün bu tablo karşısında ana muhalefetin ve Meclis’teki öbür çoğu partinin de laikliği hiçe saydığı söylemler ve faaliyetler, yerel seçimler sonrasında laiklik mücadelesinin rahatlamaya hiç fırsat vermeksizin güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi
Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
***

MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ, MAHKEME KARARLARI VE YARGI

1. Alanya’da Süleymancılar cemaatine ait yurtta, 10 çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan kişi hakkında toplam 94 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mağdur öğrencilerin ifadeleri, hazırlanan iddianamede yer aldı. Çocukların darp edildiği ortaya çıktı. (6 Mart)
2. Skandallarla anılan Kızılay’ın kamuda hızla örgütlendiği bilinen Menzil Cemaati ile ilişkisini
haberleştiren BirGün muhabiri İsmail Arı hakkında “dezenformasyon” soruşturması başlatıldı.
Depremde çadır satması ile hafızalara kazınan Kızılay, BirGün muhabiri İsmail Arı hakkında suç
duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, Arı’ya “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlaması yönetildi. Gerekçe olarak ise BirGün’ün 10 Mart 2023 tarhinde yayımlanan “Kızılay koşa koşa Menzil’e gitmiş!” başlıklı haber ile Arı’nın sosyal medya paylaşımı gösterildi. (7 Mart)
3. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı’nın Fethullah Gülen ile çekilmiş fotoğrafı hakkındaki haber ve sosyal medya paylaşımlarına bakan yardımcısı ve eşinin istemi üzerine Ankara 2. Sulh Ceza
Hâkimliği’nin 8 Mart tarihli kararıyla erişim engeli getirildi. (11 Mart)
4. Nevşehir Aile Mahkemesi, ulusal bir gazeteye Afganistan’da kullanılan Peştuca dilinde resmi ilan verdi. Bahsi geçen ilanın Afgan uyruklu bir kişinin boşanmasına ilişkin bir ilan olduğu belirtildi. (12 Mart)
5. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucu başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’a hakaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Alinur Aktaş ile İBB Meclisi’nin AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş hakkında yapılan suç duyuruları kapatıldı. Yapılan itirazlar da reddedildi. Saylan ailesi avukatı Hüseyin Karataş’ın AKP’li Alinur Aktaş hakkında İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu hakkında “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verildi. Karar yapılan itiraz da reddedildi. AKP’li Gökkuş hakkında da Karataş’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuna ilişkin 2022’de bu şikâyet için de yine “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilerek dosya kapatıldı. Yapılan itirazın reddedilmesinin ardından Karataş 21 Haziran 2022’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Ancak AYM’de itirazın reddine karar verdi. (24 Mart)
6. Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan Ahmet Yesevi Camisi imamı M.A, 11 yıl boyunca camideki
Kur’an kursuna gelen bir çocuğu istismar ettiği iddiasıyla tutuklandı. (25 Mart)
7. Laiklik Meclisi tarafından, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerici eğitim projesi ÇEDES
kapsamında okullarda yürütülen ‘laiklik karşıtı faaliyetlerle’ ilişkili kamu görevlilerinin
soruşturulması talebiyle yapılan başvuru reddedildi. Konuyla ilgili Danıştay Başsavcılığına müracaat ederek kamu yararına temyiz talebinde bulunacağını açıklayan Laiklik Meclisi, ÇEDES kapsamında Tekirdağ ve Batman’da ilkokul öğrencilerine cami temizliği yaptırılmasına ilişkin şikâyeti hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘’İşlem Yapılmasına Yer Olmadığı’’ kararına da Ocak ayında itiraz etmişti. (27 Mart)
8. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan tutuklanan ilçe müftüsü Halil Bilik tahliye edildi. ÇEDES projesi kapsamında “manevi danışman” olarak okulda Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi görev alan Bilik, 22 Ekim 2023’te gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Ara duruşmada, Bilik, “tutuklama tedbirini gerektirecek somut delillerin olmayışı”, “mevcut dosya durumu” ve “failin tutuklulukta geçirdiği süre” gerekçe gösterilerek tahliye edildi. (27 Mart)
9. Beşinci turda da sonuçsuz kalan Yargıtay’daki başkanlık seçimine dair Menzil etkisi iddiası ortaya atıldı. Akarca, Şentürk ve Kerkez arasında tıkanan seçimde Menzil’in, Akarca’nın devre dışı
kalmasını istediği iki ismi desteklediği iddia edildi. (27 Mart)
10. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA’nın Yozgat İl
Temsilcisi Muhammed Recai Büyüksoy’un narkotik operasyonunda yakalandığı ve uyuşturucu
testinin pozitif çıktığına ilişkin habere yorum yapan Avukat Mücahit Eren Kutluk’a Yozgat 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ceza verildi. Bin 740 TL adli para cezası verilip hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı cezaya gerekçe olarak avukatın kullanmadığı “şerefsiz” ifadesi gösterildi. (28 Mart)
11. 2017’de “Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik” adıyla çıkarılan düzenlemenin ismi, “Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin İrtifak Hakkı Tesis Edilmesine ve Kullanma İzni Verilmesine İlişkin Yönetmelik” şeklinde değiştirildi. Kamu arazilerinin sadece Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklere verilmesiyle birçok tarikat ve cemaatin “vakıf” adı altında bu ayrıcalıktan faydalanıyordu. Yeni düzenlemeyle “Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan dernekler” ifadesi kaldırıldı. Böylece her türlü vakıf ve derneğe eğitim çalışması üzerinden kamu arazisinden faydalanma olanağı yaratıldı. (29 Mart)
12. “Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin
Yönetmelik”teki yeni düzenlemeyle ÇEDES ve dine dayalı “değerler eğitimi” de yönetmeliğe
eklenirken Diyanet Akademisi’ne de konaklama alanları sağlaması için kamu arazisinden arsa
almasının önü açıldı. (29 Mart)

SİYASAL İKTİDAR
Cumhurbaşkanlığı ve AKP Hükümeti

1. 1924-1927 arasında inşa edilen, İlk tasarımı Mimar Vedat Tek tarafından yapılan ve Mimar
Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre inşası tamamlanan Ankara Palas “Osmanlı Müzesi” haline
getirildi. Cumhuriyet’in başkenti Ankara’ya gelen bürokratları ve yabancı misafirleri modern konfor koşullarında ağırlama hedefiyle inşa edilen Ankara Palas 1928 yılında açıldıktan sonra balodan resmi toplantılara pek çok etkinliğin ana mekânı olarak kullanıldı. Yapı, 1930’larda siyasetçiler, gazeteciler, sanatçıların buluşma mekânı olduğu gibi yurtdışından gelen resmi heyet ve konukları ağırlama işlevini de üstlenmişti. Cumhuriyet devrimleri ile toplumsal hayattaki bazı yeniliklerin ilk defa başlatıldığı Ankara Palas Cumhuriyet’in ilk döneminde özellikle kadınların erkeklerle eşit koşullarda sosyal hayata girmesine önayak olmak üzere düzenlenen sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı’na devredilen ve 29 Ekim 1983’te “Ankara Palas Devlet Konukevi” adını alan yapı, 3 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. Ekim 2019’da restore edileceği ve “Cumhurbaşkanlığı Müzesi” olarak hizmet vermeye başlayacağı belirtilen Cumhuriyet’in önemli simgelerinden olan yapı “Osmanlı Müzesi” haline getirildi. (1 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
2. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen TÜGVA 7.
Gençlik Buluşması’nda yaptığı konuşmada, bugün burada ülkenin en büyük gençlik hareketini
gördüğünü söyledi. Erdoğan, burada kalbi ülkesinin istiklali ve istikbali için çarpan Türkiye Yüzyılı
gençliğini gördüğünü belirterek, “Evet, TÜGVA çatısı altında 81 ilimizde ve 605 ilçemizde faaliyet
gösteren bu yeni nesil gençlik hareketi Allah’ın izniyle maya tutmuştur.” ifadelerini kullandı.
(8 Mart)
3. İstanbul’da TÜGVA 7. gençlik buluşmasında lise öğrencilerinin ‘müze gezisine’ gidecekleri
söylenerek topluca TÜGVA toplantısına götürüldüğü iddia edildi. Etkinlikte AKP’li R. Tayyip Erdoğan ve AKP’nin İBB Belediye Başkan adayı Murat Kurum konuşmasında “Bakanlığım döneminde de TÜGVA’mıza birçok proje yaptık, güzel eserler bıraktık” dedi. Toplantıda ayrıca Kur’an okundu. (9 Mart)
4. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, vakıf mütevelli heyeti başkanı Bilal Erdoğan ve “Laiklik Anayasa’da olmaz. Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı” diyen TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman ile birlikte Haliç Üniversitesi’nin konferans salonunda düzenlenen İlim Yayma Vakfı 53. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, konuşmasında vakfın kökü derinlere inen ulu bir çınar misali ilim ve hikmet yolcularını kuşatmaya devam ettiğini belirterek “Hz. Peygamber’in “İlim rütbesi, rütbelerin en yücesidir.” tavsiyesinin rehberliğinde, nebevi ahlakla kuşanmış gençler yetiştirmek için yarım asırdan fazla süredir fedakârca çalıştığını” söyledi. Sözlerine “Yeter ki sizler kavline ve davasına sadık kuşakların yetişmesi için emek vermeye devam edin.” diyerek devam eden Erdoğan, Cumhuriyet düşmanı Necip Fazıl Kısakürek’in “Üzülme, davanın sahibi Hak’tır/Hak olan davada zafer muhakkaktır.” sözlerine atıf yaparak, “Uğruna ömrümüzü adamaktan şeref duyduğumuz ilahi kelimetullah davasının, yeryüzünde adaleti tesis etme davasının, hak ve hakikati yüceltme davasının, medeniyetimizi ihya etme davasının sahibi âlemlerin Rabb’i olan yüce Allah’tır.” diye konuştu. (9 Mart)
5. AKP’nin 31 Mart yerel seçimleri için hazırladığı yemin metninde AKP’li adayların Kur’an üzerine
yemin ettiği ortaya çıktı. 30 Ocak’ta seçim beyannamesini “Gerçek Belediyecilik” sloganı ile
kamuoyuna duyuran AKP, beyannameye Erdoğan’ın talimatıyla yemin metnini de ekledi. (11 Mart)
6. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Ankara’daki lojmanlarında “Hanımlara özel Kur’an kursu ve mukabele” etkinlikleri düzenlediği öğrenildi. DSİ Genel Müdürlüğü, “Kur’an Kursu ve Mukabele” konulu duyuruyu personeline e-posta olarak gönderdi. Duyuruda, “Hanımlara özel” Kur’an kursu
düzenlendiği belirtildi. (16 Mart)
7. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Bankalar Birliği’nin İstanbul Ataşehir’deki Ziraat Bankası Genel Müdürlük binasında bulunan iftar yemeğine katıldı. Menünün kişi başına fiyatının 4345 TL olduğu belirtildi. (18 Mart)
8. İzmir’de Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü kutlamasında, AKP Torbalı İlçe Başkanı Metin Yüğrük’ün törende İzmir Marşı’nın çalışmasını engellediği ileri sürüldü. (18 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
9. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, 4. Kolordu Komutanlığı’nda askerlerle birlikte iftar yaptı. Burada yaptığı konuşmada “Bizi biz yapan temel değerlerden şehadet şuurunun zayıflamasına asla izin veremeyiz.” dedi. (18 Mart)
10. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu Açılış Töreni’ne katıldı. Açılışta, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti. (19 Mart)
11. AKP Kilis İl Başkanlığı bir düğün salonunda iftar yemeği verdi. Yemeğe AKP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, AKP İl Başkanı Serhan Diyarbakırlı ve AKP Kilis Belediye Başkan adayı Reşit Polat da katıldı. İftar yemeğinde, AKP’liler ve milletvekilleri protokol masasında oturup tabaklarda yemek yerken, vatandaşlar ise köpük tabaklarda tabldotlarda yemek yedi. (20 Mart)
12. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Samsun 7. Bölge Müdürlüğü’nde, Ramazanla birlikte öğle yemeği
servisine son verildi ve çay ocaklarının faaliyeti durduruldu. Müdürlük itirazlara “tabldot ile çay
ocakları hizmetlerine dair talebin, personel yetersizliği nedeniyle karşılanamayacağını”
açıklamasıyla cevap verdi. Geçmiş yıllarda da öğle yemeği servisi ve çağ ocağı faaliyetinin askıya
alındığı öğrenildi. (22 Mart)
13. Sosyal medya hesabında “Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi” olduğunu belirten Arif Koç, Karabük
Üniversitesi’nde HIV ve HPV iddiaları üzerinden “Karabük’te okuyan ve HIV kapan kızlar bu
gönderiyi okuyorsanız eğer beter olun ailenizin yüzüne bakamayın zinacı şerefsizler” ifadeleri ile
hedef aldı. Kızılay tarafından Koç’un bir Kızılay şubesinde yedek yönetim kurulu üyesi olduğu
belirtilerek “Söz konusu şahsın yazdıkları kesinlikle Kızılay ilkeleri ile bağdaşmayan ifadelerdir.
Paylaşımı üzerine derhal inceleme başlatılmış olup süreç sona erene kadar görevden el
çektirilmiştir.” açıklaması yapıldı. (23 Mart)
14. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan Ankara’da Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nin açılışına katıldı. Açılış töreni sırasında imam Fatiha okudu. Erdoğan, Fatiha okumaya başlayan imama “Fatiha’yı sonra söyleyeceğiz, önce kurdelayı keselim” diyerek müdahale etti. (24 Mart)
15. AKP İstanbul il yönetiminin AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın düzenleyeceği miting öncesi katılım için müftülerden yardım istediği ileri sürülürken Gerçek Gündem’den Sami Menteş, Çatalca Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu’nun WhatsApp grubuna gönderdiği iddia edilen ses kaydına ulaştı. Kayıtta Mehmetalioğlu’nun “Arkadaşlar pazar günü Cumhurbaşkanımızın Yeşilköy Havalimanı’ndaki mitingi için ilçe başkanımız Müftülüğe bir minibüs tahsis etti. Bunun için bir dönüş olmadı sizden. Tekrar bir cemaatinize duyuru yaparsanız, gelmek isteyenler Cumhuriyet meydanından, Mehmetçik meydanı mıydı siz biliyorsunuz alınıp götürülecek mitinge ve sonra geri getirilecek. Bunu cemaatinizden ilgisi alakası olan kişilere duyuru yaparsanız sevinirim” dediği duyuldu. (24 Mart)
16. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, partisinin Aksaray mitinginde yaptığı konuşmada “Aile yapımıza daha sıkı sıkı sahip çıkacağız.” derken “Cumhuriyet’in ilk asrında yaşadıklarımızdan aldığımız dersler ışığında önümüzdeki asrı kendi çağımız yapmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı. (26 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
17. Gerici faaliyetleriyle bilinen ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kurucu genel başkanlığını yaptığı Cihannüma Derneği’nin Ankara’da düzenlediği sahur etkinliğine AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Turgut Altınok başta olmak üzere iktidara yakınlığıyla dikkat çeken birçok isim katıldı. (27 Mart)
18. Çevre ve Orman ve Orman ve Su İşleri Bakanlıkları yapmış olan AKP’li Veysel Eroğlu, AKP İl Başkanı Hüseyin Menteş ile birlikte Afyonkarahisar’daki Menzilci Serhendi Vakfı’nı ziyaret etti. (29 Mart)
19. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, yerel seçimden bir akşam önce İsmailağa Cemaati’ni ziyaret etti. AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un da katıldığı ziyaret sırasında bina önünde toplanan kalabalık Erdoğan‘ı tekbirlerle karşıladı. (30 Mart)

Mülki İdareciler ve Dış Temsilcilikler

1. Menzil ile bağlantılı Nezir Derneği üyelerinin, Nijer Büyükelçisi Özgür Çınar’ı makamında ziyaret ettiği ortaya çıktı. Kamuoyunda, “Menzil cemaatinin derneği olarak bilinen ve ölen Menzil Şeyhi Abdulbaki Ehüseyni’nin oğlu Muhammed Saki Elhüseyni tarafından kurulan Nezir Derneği, Çad Büyükelçisi’nin ardından şimdi de Nijer Büyükelçisi’nin makamından fotoğraf verdi. Ziyaret,
derneğin sosyal medya hesaplarından da duyurulurken dernek üyeleri de Nijer Büyükelçisi Özgür Çınar’ın makamından fotoğraf paylaştı. Nezir Derneği, 22 Şubat’ta, Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Kemal Kaygısız’ın makamında ağırlanmıştı. (1 Mart)
2. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, TDV tarafından düzenlenen yardım dağıtım
programına katıldı. (10 Mart)
3. Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, TDV tarafından düzenlenen yardım dağıtım
programına katıldı. (10 Mart)
4. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan asayiş toplantısına başkanlık yaptı. Toplantıda yaptığı konuşmada, ihtiyaç sahiplerine “sadaka” verilmesi çağrısında bulundu. “Lütfen maddi açıdan zorluk yaşayan, ihtiyaç içinde olan insanlarımızı zekâtlarımızla, fitrelerimizle, sadakalarımızla destekleyelim, onlara yardımcı olalım. Hazreti Peygamberimizin tabiriyle, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’. Bu müstesna günlerde fakir fukarayı, garip gurebayı daha fazla gözetelim, Ramazan sevincini onlara da yaşatalım” dedi. (11 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
5. Erzincan Valiliği koordinasyonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) kampüsü merkez yemekhanesinde, kentte öğrenim gören ve KYK yurtlarında kalarak yemek hizmeti alamayan misafir öğrenciler ile evlerde kalan öğrencilere Ramazan ayı boyunca iftar yemeği verildi. (12 Mart)
6. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Bulgaristan ziyareti çerçevesinde, Filibe Bölge
Müftülüğünü ziyaret etti. Serim’in Bölge Müftüsü Taner Veli, Filibe Müslümanları Encümen Başkanı Ahmet Pehlivan’la bir araya geldiği programda müftülüğün bölgedeki çalışmaları ile projeleri de ele alındı. (15 Mart)
7. Hatay Valiliği tarafından düzenlenen “Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni”ne AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan Ankara’daki “külliyesinden” canlı bağlanırken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş katılarak dua okudu. (19 Mart)
8. 1999 yılından bu yana NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) bünyesi altında görev yapan
Prizren’de konuşlu bulunan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı Sultan Murat Kışlası’nda iftar
yemeği düzenledi. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’nin katıldığı organizasyona, Barış Gücü
(KFOR) Komutanı Özkan Ulutaş, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin
Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı ile çok sayıda üst düzey davetli katıldı. Anı defterini imzalayan Osmani’ye Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Sabri Gökhan Karamürsel, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. (19 Mart)
9. Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Ankara’daki bir otelde iftar düzenledi. Davete
sermaye temsilcilerinin yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’la birlikte Dışişleri Bakanlığı yetkilileri katıldı. Programda Kur’an ve ezan okundu. (20 Mart)
10. İstanbul Ataşehir Kaymakamlığı ilçede bulunan ilkokullara yazı göndererek okul sonrası etüt
yerine müftülüğün gönderdiği imamların Kur’an dersi vereceğini bildirdi. (20 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
11. İstanbul’daki din görevlileri ile Bayrampaşa Aliya İzzetbegoviç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
Toplantı Salonunda bir araya gelen Vali Davut Gül, toplumun doğal lideri olarak din görevlerini
gördüğünü söyledi. (25 Mart)
12. Çanakkale Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İHH Çanakkale İl Temsilciliği ile birlikte “Dünya Yetimler Günü” iftar programı düzenledi. Programın aynı bileşimde her yıl Ramazan ayının 15’inci gününde düzenlendiği belirtildi. (26 Mart)
13. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, İl Müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarındaki öğrenciler için yapılan iftar programına katıldı. (27 Mart)

Milli Eğitim Bakanlığı

1. Nevşehir Ürgüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü tarafından belirlenen yer ve
zamanlarda ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “Değerler Eğitimi” seminerleri verildi. Ürgüp Ali Baran Numanoğlu Ortaokulu ile başlatılan projede Ürgüp İlçe Müftüsü İsmail Karadavut, Şube Müdürü Ahmet Tuncer, Vaiz Adem Saylan ve Din Hizmetleri Uzmanı Abdurrahim Sayar tarafından verilen seminerler 5 ortaokul ve 6 lisede devam etti. (5 Mart)
2. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan 100. Yıl İlkokulu’nda bir sınıf öğretmeninin ilkokul 3. sınıf
öğrencilerine cuma duaları okuttuğu ve salavat getirttiği ortaya çıktı. Öğretmen, öğrencilerin
salavat getirdiği videoları ise velilere gönderdi. Sınıf öğretmeni tarafından işlenen derslerde
öğrencilere, şeytan, zebani, cin ve kıyamet gibi dini korku içeren dini kavramlardan bahsettiği,
derslerde, dinde yer alan ödül-ceza kavramlarının işlendiği ileri sürüldü. Öğrencilerinden birinin ise söz konusu korku içeren kavramlardan etkilendiği, geceleri kâbus gördüğü öğrenildi. (6 Mart)
3. Antalya’nın Alanya ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Süleymancılara ait bir yurtta kalan 10 erkek öğrenciye taciz ve istismarda bulunan “eğitmen” G.R.U. hakkında 94 yıla kadar hapis
istemiyle dava açıldı. Olayın yaşandığı tarihlerde, Süleymancılar tarikatının üyeleri, istismara
uğrayan çocukların aileleriyle görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde, olayın medyaya yansımaması
için aileler ikna edilmeye çalışılırken yurtlarda eğitim veren öğretmenlerin başı olan ve “Başefendi” olarak adlandırılan kişinin düzenlenen konferanslarda “Ortaokul çocukları bazen bir kadından daha cazip gelebilir” dediği ortaya çıktı. G.R.U.’nun herhangi bir eğitici sertifikası olmadığı ve MEB’e bağlı yurtta “eğitici” olarak çalıştığı tespit edildi. (6 Mart)
4. Amasya’da Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu liseleri 12. sınıf öğrencileri “sınava hazırlık konferansı” denilerek okul idarecileri tarafından TÜGVA etkinliğine götürüldü. Konferans salonunda yoklama yapılacağı belirtilerek öğrencilerin konferansa katılması sağlanırken velilerden izin alınmadığı ortaya çıktı. Okul müdürleri öğretmenlere 12’nci sınıfların derslerinin iptal edildiği yönünde mesaj attı. Etkinliğe katılan AKP İl Başkanı Ekrem Toto ve AKP’nin Amasya Belediye Başkan adayı Mehmet Uyanık öğrencilere projelerini anlattı. (7 Mart)
5. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Ensar Vakfı’nın Türkiye genelinde tüm ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak ”Sana Emanet” başlıklı bilgi yarışması için 05.03.2024 tarihli ve 98195416 sayılı yazı göndererek öğrenci ve öğretmenlerin yarışmaya katılması talimatı Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi verdi. Vakıf dereceye girecek 644 öğrenci, öğretmen ve okul müdürüne 795 bin TL para dağıtacak. Ensar Vakfı’nın internet sitesinde “Sana Emanet Bilgi Yarışması 2024 Başvuruları Başladı: Büyük Ödüller Sizleri Bekliyor!” sözleriyle yapılan yarışma duyurusunda “Sana Emanet: Sorularla 40 Derste Hadis” ve “Sana Emanet: Sorularla 40 Derste Kur’an’ı Kerim” kitaplarından sorumlu olan öğrencilerimiz 6 ayrı kategori olarak gruplandırılmıştır.” ile “Türkiye’nin 81 ilinde tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 6. ve 7. sınıf öğrencileri ve Türkiye’nin 81 ilinde tüm resmi ve özel liseleri ile imam hatip liselerinin hazırlık, 9. ve 10. sınıf öğrencilerine yönelik olmak üzere 6 kategoriden oluşmaktadır.” ifadeleri yer alıyor. (7 Mart)
6. Şile 50. Yıl Lisesi öğrencileri müze gezisi bahanesiyle otobüslere doldurularak AKP’li
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı TÜGVA’nın etkinliğine götürüldü. Otobüsün içindeki bir öğrenci ise “Ne camiye ne de müzeye gittik. Sivas’tan, Bursa’dan otobüslerin geldiğini gördük. Ne yiyecek verdiler ne de başka bir şey. Hepimizi kandırdılar. Mağduruz” diyerek maruz kaldıkları duruma tepkisini dile getirdi. (8 Mart)
7. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Müftülüğü’ne gönderdiği yazıyla, “Üsküdar
Ortaokulunda eğitim gören öğrenciler ile öğretmen ve personelin cuma namazı kılması için
gereken şartların sağlanmasını ve iznin verilmesini” talep etti. Üsküdar İlçe Müftüsü İbrahim Yavuz ise 5 Ocak’ta İlçe Milli Eğitim talebini kabul etti, Üsküdar Ortaokulu’nda cuma namazı kılınacağını bildirdi. Bir süre önce de Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara gönderdiği talimatla ders saatlerinin cuma namazına göre düzenlenmesini istemişti. Ayrıca okullarda cuma namazı kılınacak koşulların oluşturulması talimatı da verilmişti. (8 Mart)
8. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES kapsamında okullara gönderdiği yazıda iftar programı ve söyleşiler düzenlenmesi istendi. Buna göre Ramazan ile birlikte anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liselerde Türkiye çapında “değerler eğitimi” adı altında çeşitli dini etkinlikler başladı. (9 Mart)
 Bingöl Solhan Anadolu Lisesi değerler eğitimi kulübü tarafından Ramazan ayı için pano
hazırlandı.
 İstanbul Üsküdar Derya Öncü Koleji düzenlediği Ramazan karşılama programı düzenlendi.
Okulun internet sayfasında “Ramazan ayı, aynı zamanda Kur’an ayı olduğu için
öğrencilerimizle beraber toplu hatim okunmaya niyet edildi” ifadeleri de yer aldı.
Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
 Karaman Anafartalar Ortaokulu’nda öğrencilere yönelik Ramazan etkinliği düzenlendi.
Okul yönetimi, bu tür etkinliklerle Ramazan ayının manevi atmosferini öğrencilere
yaşatmayı amaçladıklarını ifade etti.
 Gaziantep Şehit Karayılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde değerler eğitimi Mart ayı
etkinlikleri kapsamında “Hoş geldin Ramazan” panosu hazırlandı.
 Adana Seyhan Ahmet Sapmaz Ortaokulu’nda Ramazan ayı panosu hazırlandı.
 Sakarya Ferizli Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Ramazan ayı panosu hazırlandı.
 Kocaeli 24 Kasım Anadolu Lisesi’nde değerler kulübü, Ramazan ayı pano etkinliği
düzenledi.
 İstanbul Ataşehir’deki Fetih Borsa İstanbul İlkokulu’nda ÇEDES kapsamında Ramazan ayı
için etkinlik çizelgesi hazırlandı. Çocuklardan oruç çizelgelerine ise oruç tutulan günlerin
işaretlenmesi istendi.
9. İlim Yayma Vakfı 53. Olağan Genel Kurulu’na katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin,
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen İlim Yayma Vakfı
53. Olağan Genel Kurulu’na iştirak ettik. Bu davanın sahibi haktır, Hak olan davada zafer
muhakkaktır” inancıyla; Vakfımızın kurulduğu günden bu yana, bu çatı altında aziz milletimize
hizmet eden yöneticilerine ve gönüllülere şükranlarımı sunuyor, yeni yönetimin hayırlara vesile
olmasını diliyorum” dedi. (9 Mart)
10. Kırklareli Vize Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, Ramazan’ın gelişi etkinliği düzenlendi. (9 Mart)
11. Bayburt Şehit Üsteğmen Cem Nuri Başgül İlkokulu tarafından ’Birlikten Kuvvet Doğar’ sloganıyla Ramazan kolisi kampanyası yapıldı. Okul aile birliği, öğrenci ve öğretmenlerin yer aldığı kampanyada ilkokul öğrencilerine erzak kolileri hazırlatıldı. (11 Mart)
12. Sivas Fevzi Paşa İlkokulu MEB tarafından başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında “Ramazan Manisi” etkinliği düzenledi. (11 Mart)
13. Berat Albayrak’ın kurucusu olduğu Nun Vakfı’nın Nun Okulları İlkokul, ortaokul ve lise
kategorilerinde “Ramazanın Işığını Yakala” adlı fotoğraf yarışması düzenledi. (11 Mart)
14. Ankara Eryaman anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi ve fen lisesi bölümleri bulunan Çözüm Akademi Okulları Ramazan etkinliklerine başladığını duyurdu. Duyuruda “Ramazan’ı Şerif tüm İslam âlemine hayırlara vesile olsun.” dendi. (11 Mart)
15. İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan Şefkat Okulları “değerler eğitimi” kapsamında Ramazan
etkinliği düzenledi. Okulun internet sayfasından yapılan duyuruda “Değerler eğitiminde fırsat
eğitimi çok önemlidir. Milli ve manevi açıdan önemli günler, bu açıdan değerlendirilebilecek güzel birer fırsattır. Bu konuda din kültürü zümremiz, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte okulumuzda “Hoş Geldin Ey Ramazan” isimli bir şenlik düzenledi. Birbirinden güzel etkinlikler planlandı ve Ramazan ayının sevinci, daha gelmeden bütün okul genelinde yaşatılmış oldu.” dendi. (11 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
16. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayımladı. MEB’in 2023 yılındaki
uygulamalarını ve harcamalarını içeren faaliyet raporu, eğitim kaynaklarının büyük ölçüde dini ve mesleki eğitim için kullanıldığını ortaya koydu. Cumhuriyet Gazetesi’nden Aytunç Ürkmez’in
haberine göre rapor, bakanlığın “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında eğitimdeki
önceliklerini gözler önüne serdi. Dini ağırlıklı bir müfredat hazırlamaya çalışan bakanlık, raporda
Türkiye Yüzyılı’nın amacına da değinilirken Bakan Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan faaliyetin
sunuş kısmında “Çocuklarımızın daha nitelikli eğitim alması için başlattığımız eğitim seferberliğinin yegâne amacı her bir öğrencimizin; milli ve manevi hasletlerimizle yetiştirilmelerini sağlamaktır” denildi. Raporda ortaöğretim kapsamındaki Anadolu imam hatip liselerinde, tekli eğitimdeki öğrenci oranı yüzde 98,68, mesleki ve teknik liselerde de öğrenci oranı yüzde 98.27 olarak açıklandı. Temel eğitim kademesindeki ilköğretim ve okulöncesi okullarındaki öğrenci oranı ise yüzde 57.47’de, ortaokullarda yüzde 64.43’te kaldı. Temel eğitim kapsamındaki imam hatip ortaokullarında ise tekli eğitimdeki öğrenci oranı yüzde 87.83 oranında gerçekleştiği görüldü.

BirGün‘den Mustafa Bildircin’in haberine göre ise, 2021-2023 yıllarında gerçekleşen ödenek ve
harcama durumları da paylaşıldı. Habere göre MEB’in 2023 yılı faaliyetleri ve harcamalarını içeren raporu, eğitim sistemindeki tahribatın büyüklüğünü açığa çıkardı. Eğitim bütçesinin oranı ilk kez yüzde 10’un altına düşerken dini ve mesleki eğitim harcamaları rekor kırdı. Harcama tablosuna göre, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, 2023 yılında MEB bünyesindeki 23 birimin 19’undan daha fazla para harcadı. 2021 yılında 11 milyar 914 milyon 839 bin TL, 2022 yılında 20 milyar 642 milyon 274 bin TL olan harcaması 2023 yılı kayıtlarına göre 41 milyar 668 milyon 290 bin TL olarak geçti. (12 Mart)

17. Bursa Gemlik Atatepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 10 Mart Pazar günü öğrenciler, okul idaresi tarafından ilk teravih namazını kılmaya davet edildi. Etkinlikte, öğrencilerle ikram eşliğinde “sohbet” düzenlendi. Okul idaresi ve programı düzenleyen öğretmenler hakkında soruşturma yapılması ve programların durdurulması talebiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan Eğitim İş Bursa Şubesi’nin Başkanı gericiler tarafından hedef gösterildi.
(12 Mart)
18. Şırnak Cizre Kurucu Ortaokulu yedinci sınıf öğrencileri, Sosyal Bilgiler dersi kapsamında sarıklı cübbeli kıyafetlerle Türk – İslam bilginlerini canlandırdı. (13 Mart)
19. Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki 30 Ağustos Ortaokulu’nda bir öğretmen, öğrencilerine takke ve eşarp giydirerek camiye götürmek istedi. Öğrenciler camiye götürülmek için okuldan çıkarılırken video kaydı alan veli, öğretmene izin kâğıdı alınıp alınmadığını sordu. Öğretmen ise müdürü
bilgilendirdiğini söyledi. Velinin tepkisiyle karşılaşan öğretmen, çocukları okula geri yönlendirirken, hatanın kendisinin olduğunu söyledi. Okul müdürü ise, “Çocukları istediğim yere gönderirim, size mi soracağım?” diyerek kendini savundu. (13 Mart)
20. Muğla Fethiye Müftülüğü tarafından 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik Ramazan ayını karşılama çocuk şenliği düzenlendi. Etkinlikte küçük çocuklara yeniçeri ve semazen elbiseleri giydirildi, gösteriler yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görevli Nursel Aydoğan ise Ramazan ayını alternatif 23 Nisan ilan etti. Muğla Fethiye Müftüsü Kamil Oktay ise, “Gözümüzün nuru çocuklarımız, minarelerin gölgesinde ve cami kubbelerinin altında, ezan sesleriyle büyüsün” diyerek etkinlikte emeği geçenlere de teşekkür etti. Müftülüğün düzenlediği çocuk şenliğine, Fethiye Kaymakamı Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye Emniyet
Müdürü Kayhan Dadaşoğlu ile öğrenci velileri katıldı. (13 Mart)
21. ÇEDES projesi kapsamında Zonguldak Yenimahalle Toki İlkokulu öğrencileri Yeni Mahalle Arafat Cami’nde iftar programına götürüldü. İftar programının ardından öğrenciler topluca iftar duası etti. (14 Mart)
22. Milli Eğitim Bakanı Tekin “okullarda müfredat seyreltilecek” dedi. Gaziantep’te görev yapan
öğretmenler ve okul yöneticileriyle, restoranda düzenlenen iftar programında bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son günlerde müfredatla ilgili bazı tartışmaların yaşandığını anımsattı. Müfredat çalışmalarında seyreltmeye gideceklerini kaydeden Tekin, “Çocuk başarısız oluyor. Çünkü yaşının pedagojik gerekliliğinin üstünde bir kazanım yüklemeye çalışıyoruz” diye konuştu. (15 Mart)
23. Sivas Ülkü İmam Hatip Ortaokulu’ndaki “Ramazan Sokağı” dualarla açılırken öğrencilere de
Ramazan ayına özel kıyafetler giydirildi. İl Milli Eğitim Müdürü Necati Yener’in de katıldığı
programda bir erkek çocuğuna imam kıyafeti giydirilirken, kız öğrencilere sahte sakal takılarak
Hacivat ile Karagöz oynatıldı. (15 Mart)
24. Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen “Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest” kapsamında Dinin Yaşanmasına Yönelik Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda BIN (Beni İyileştiren Nesil) projesiyle dereceye giren Kocaeli Derince Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Derince Kaymakamı Mustafa Demirelli’yi ziyareti sırasında çekilen ve Derince İlçe Eğitim Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesaplarından da paylaşılan fotoğraflarda kız öğrencilerin yüzleri buzlandı. (16 Mart)
25. Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” adlı kitabı dağıtıldı. Kitabın 13’üncü sayfasında “Hakikate uyanlar, sağcılar; karşı çıkanlar, solcular; hakikat yolunu sürdürenler, gerekirse bu uğurda bütün çıkarlarını hatta canlarını feda edenler, hakikat yarışçıları, öncüler… Kapitalizm, benim gözümde solun bir yüzü, komünizm öbür yüzüdür. İnsan olan derim tükürsün ikisinin de suratına. Solcular, gerek başkalarını sömürmeleriyle, gerek insanların muhtaç oldukları gerçek barışı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yıkmakla toplumların çürümesine, insanların ret ve isyanın pençesine düşmelerine sebep olurlar. Kin ve öç tohumunu ekerler. Silahları propagandadır. Ne kadınlara, ne yaşlılara, ne yoksullara, ne öksüzlere acırlar. Gözlerini kan bürümüştür. Gerçek sağ, Kur’an’da tanımlanmıştır. Kur’an’da, sağcılar, Allah topluluğu, solcular da şeytan topluluğu olarak, sağcıların topluluğu uğurlu topluluk, solcu topluluk da uğursuz topluluk olarak vasıflandırılmıştır.” ifadelerinin yer aldığı görüldü. (18 Mart)
26. Kütahya Altıntaş Zafer İlkokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında Ramazan ayı nedeniyle çocuklara sadaka kumbaraları hazırlatıldı. (19 Mart)
27. Sakarya Sezginler Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde iftar programları
düzenlendi. (19-31 Mart)
28. ÇEDES projesi kapsamında İstanbul, Fatih Kocamustafapaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi
öğrencilerinin Bâb-ı Âlem Derneği’ni ziyareti düzenlendi. İftar sonrasında Fatih Camii’nde teravih
namazı kılındı. (20 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
29. ÇEDES projesi kapsamında Elazığ Mezre Ortaokulu’nda öğrencilere yönelik Fırat Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir’in konuşmacı olduğu Ramazan söyleşisi
düzenlendi. (20 Mart)
30. Mardin 3 Mart İlkokulu öğrencileri ÇEDES projesi kapsamında TÜGVA’nın Vakıf Okulu adıyla
düzenlediği iftara götürüldü. (21 Mart)
31. Milli Eğitim Bakanlığı’nın protokol imzaladığı tarikat ve cemaat uzantılı vakıf ve derneklerin
“Değerler eğitimi” programı kapsamında Hayrat Vakfı Kocaeli il temsilciliği ile MEB arasında
imzalanan protokol sonucu vakıf görevlileri, Kocaeli Yukarı Hereke Ortaokulunda derslere girmeye başladı. (22 Mart)
32. Akçaabat Yaylacık İlkokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında çocuklara Ramazan kolileri hazırlatıldı. (22 Mart)
33. İstanbul Sarıyer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ÇEDES projesi kapsamında öğrencilerle iftar programı hazırlandı. (22 Mart)
34. ÇEDES projesi kapsamında Erenköy cemaatine yakınlığıyla bilinen, Yed-i Beyza Derneği ve Lalezar Gençlik Merkezi bünyesinde yer alan Sakarya Lalezar İlkadım Anaokulu’nda Ramazan etkinliği düzenlenerek küçük yaştaki çocuklara öğlene kadar “tekne orucu” tutturuldu. Ayrıca okulun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda çocukların üzerlerine takke ve cübbe giydirildiği, ardından namaz kıldıkları görüldü. (23 Mart)
35. İstanbul Çekmeköy’de bulunan Tev Ezel Gülen Kıray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrencilerin TÜGVA etkinliklerine katılması için velilere izin belgesi gönderildiği ortaya çıktı. TÜGVA’nın İstanbul Turgut Özal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gençlik Buluşması-Gençler Kardeşliğimizin Teminatıdır” etkinliğine öğrencilerin götürülmesi istendi. Ders saatleri arasında gerçekleştirilen etkinlik için öğrenciler okul önünden kaldırılan servis araçlarıyla etkinliğe götürüldü. (23 Mart)
36. ÇEDES projesi kapsamında Eskişehir Fatih İmam Hatip Ortaokulu’nda Çanakkale Zaferi’nin
yıldönümünde çocuklara ‘şehit’ rolü yaptırıldı. Öğrenciler, üzeri bayrakla örtülü ölü rolü yapan
çocukların başında bekletildi. (23 Mart)
37. ÇEDES Değerler Eğitimi kapsamında Tokat Plevne Anadolu Lisesi öğrencileri Diyanet Gençlik
merkezinin Şehitler Camiinde düzenlediği iftar yemeğine katılarak teravih namazı kıldı. (25 Mart)
38. Sakarya İşmont Halil Bildirici Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ÇEDES projesi kapsamında öğrencilere DİB tarafından gönderilen Kur’anlar dağıtıldı. (26 Mart)
39. ÇEDES kapsamında Ankara’daki meslek, fen ve Anadolu lisesi olmak üzere toplam üç yatılı okula imam ve vaizler görevlendirildi. Evrensel Gazetesinden Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre
Ankara’da Etimesgut İl Müftülüğünün “Yurtta yalnız değilsiniz projesi”, ilçedeki Cezeri Yeşil
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özkent Akbilek Fen Lisesi, Şehit Ömer Halisdemir
Anadolu Liselerinde yürütülüyor. Proje kapsamında bu okulların yurtlarında kalan öğrencilere “rol model” olarak imam, vaiz, müezzin ve Kur’an kursu öğrencileri gönderiliyor. Projenin hedef kitlesi arasında 18 yaşından küçük lise öğrencileri de bulunmasına rağmen, velilerin izni alınmıyor. Projeye göre öğrencilerle bir araya gelen imam ve din görevlileri Kur’an tilaveti ile programları başlatacak. Program akışı ise şöyle: “Programlar Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak, sohbet ile devam edecek, duruma göre ilahi ve kaside okunabilecek ve dua ile sona erecektir. Muhatapların ihtiyaçları gözetilerek 10 dakika sohbet yapılacaktır. Sohbetlerde başkanlığımızca hazırlanan ‘Ailemin Sohbet Günlüğü’, ‘Hadislerle İslam’, ‘Kur’andan Öğütler’ vb. eserlerden istifade edilecektir.” (26 Mart)
40. ÇEDES projesi kapsamında Kayseri Talas Diyanet Gençlik Merkezi çocuklara yönelik iftar
programlarını duyurdu. “Çedes Projesi Kapsamında İftar Programlarımız Devam Ediyor” sözleriyle yapılan duyuruda “İlçemiz Mustafa Muzaffer Önem Kur’an Kursunda Bilge Kaan İlköğretim Okulu Çedes öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi.” dendi. (27 Mart)
41. ÇEDES projesi kapsamında Kayseri Pınarbaşı İlçe Müftüsü ve din görevlileri Pazarören Fen Lisesi öğrencilerini teravih namazına götürdü. (27 Mart)
42. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Geçmişten günümüze sayılarla eğitim” başlığıyla ülkedeki okullaşma oranlarını paylaştı. Verilerde 1 milyonu aşkın çocuğun okul çağında olmasına rağmen eğitim alamadığı ortaya çıktı. Birgün Gazetesinden Mustafa Kömüş’ün haberine göre verilerde ilkokulda çağ nüfusu 5 milyon 247 bin 982 olmasına rağmen okullaşan çocuk sayısı 4 milyon 925 bin 73. Okulda olmayan çocuk sayısı ise 322 bin 909. Çağ nüfusu ortaokulda 5 milyon 33 bin 669, lisede 5 milyon 91 bin 669 oldu. Buna karşın eğitimde olan sayısı ortaokulda 4 milyon 591 bin 366, lisede 4 milyon 668 bin 499 oldu. Lisede 442 bin 702, ortaokulda 442 bin 303 çocuk okula kayıtlı olması gerekirken eğitimin dışında. Üç kademenin toplamında ise 1 milyon 187 bin 914 çocuk zorunlu eğitimde olması gerekirken okullara kayıtlı olmadığı, MEB’in bu çocuklardan habersiz olduğu ortaya çıktı. (27 Mart)
43. ÇEDES projesi kapsamında Balıkesir Bandırma’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından
“Bandırmaya Değer Katan Şahsiyetler” başlıklı panel düzenlendi. Ali Öztaylan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde, Nakşibendi tarikatının şeyhlerinden olan Hacı Ali Rıza El-bezzaz anlatıldı. (28 Mart)
44. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün Nakşibendi tarikatının Yahyalı koluyla bağlantılı Safa Vakfı’na bağlı Verenel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’yle protokol imzaladığı ortaya çıktı. İmzalanan protokolün MEB Temel Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulları kapsadığı öğrenildi.
(28 Mart)
45. ÇEDES Projesi kapsamında Ürgüp İlçe Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor
Müdürlüğü iş birliğiyle Ramazan etkinlikleri kapsamında ilçedeki depremzede öğrencilerle iftar
programı yapıldı. Ürgüp Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki iftar
programı sonrası Karamanoğlu Camiinde öğrencilerle beraber teravih namazı kılındı. Programa
Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, Ürgüp İlçe Müftüsü İsmail Karadavut, Ürgüp İlçe Milli Eğitim
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
Müdürü Savaş Özdemir, Ürgüp İlçe Gençlik ve Spor Müdür Vekili Mehmet Tural katıldı. (29 Mart)
46. Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü iftar programı düzenledi. Programa İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş’ın yanı sıra Vali Mustafa Yavuz, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İlçe Milli Eğitim müdürleri ile yöneticileri, okul idarecileri, öğretmenler ve müdürlük personeli katıldı. (29 Mart)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ramazan ayı öncesinde ihtiyaç sahibi aileler için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) toplamda 837,3 milyon TL tutarında kaynak aktarıldığını bildirdi. (9 Mart)
2. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “4-6 Yaş Kur’an Kursu Desteği Programı Protokolü” kapsamında bakanlığın Diyanet’e 50,7 milyon TL aktardığı ortaya çıktı. Bakanlığın paylaştığı “Sosyal Yardım Verilere” göre 2023 yılında toplamda 83 bini aşkın çocuk yararlanırken çocuk başına bakanlıktan Diyanet’e aktarılan paranın 603 TL olduğu görüldü. (20 Mart)
3. Aile ve Sosyal Hizmetler Erzurum İl Müdürlüğü, Erzurum Valiliği’nin himayesinde koruyucu aileler ve çocuklar için iftar programı düzenledi. (25 Mart)
4. Aile ve Sosyal Hizmetler Muş İl Müdürlüğü, valilikle birlikte Bakanlığın “sosyal ve ekonomik destek hizmet modeli” kapsamındaki çocuklar ve ailelerine yönelik iftar programı düzenledi. (26 Mart)

İçişleri Bakanlığı

1. Maraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerindeki yetersizliği nedeniyle
tartışılan AFAD’ın, “Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Transfer” kaleminden yaptığı harcama belli
oldu. Birgün Gazetesi’nden Mustafa Bildircin’in haberine göre kurumun, vakıf ve derneklere ayrılan kalemden geçen yıl yaptığı harcama 4 milyon TL’ye dayandı. Bu artışın nedeninin açıklanması için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’de verilen soru önergesine Yerlikaya “Personelin yemek paralarını o kaleme koyuyoruz” yanıtını verdi. (11 Mart)
2. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum için Roman yurttaşlarla düzenlenen iftar programına katıldı. Yerlikaya, “Beklenen murat gelmiştir, az kaldı” diyerek AKP’nin adayı için oy istedi. (27 Mart)

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete’de toplu olarak
açıklandı. Teşviklerin gerici faaliyetleriyle dikkat çeken birçok kuruluş ve iktidara yakın şirketlere
verildiği ortaya çıktı. Cumhuriyet Gazetesi’nden Cengiz Karagöz’ün haberine göre yılın son 4 ayının teşvik listesini açıklayan bakanlık Eylül-Aralık 2023 döneminde 5 bin 122 yatırım teşvik belgesi verdi. Bakanlığın bu dönemle ilgili yayımladığı teşvik listesinde önceki listelerden farklı olarak, teşvik belgesi alan projelerin yatırım tutarları, yatırım teşvik belgesinin kapsamı, projenin
sağlayacağı yeni istihdam sayısı gibi sayısal verilere yer verilmedi. Teşvik alanlar arasında
R. Tayyip Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu TÜGVA İktisadi İşletmesi, Konya
Selçuklu’da faaliyet yürüten Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı, Nakşibendilik içinde yer alan Erenköy
cemaatinin Ankara kolu olan Muradiye Eğitim Öğretim Hizmetleri Anonim Şirketleri ile İstanbul
Fatih Çarşamba’da Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün onursal başkanı
olduğu Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yer aldı. (11 Mart)

Adalet Bakanlığı

1. Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 2019 yılında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde manevi
danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak üzere görevlendirilen Başkanlık personeline 1 Mart 2024 tarihinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Mustafa Naci Kula’ nın sunumu ile “Manevi Danışmanlıkta Kullanılan Bazı Dini Kavramların Anlam ve Fonksiyonları“
konulu çevrim içi söyleşi gerçekleştirildi. (1 Mart)
2. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimler için kullandığı “son seçimim” mesajını
değerlendiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in erken seçim kararı alması durumunda, Erdoğan için tekrar adaylık yolu açılabileceğini söyledi. Tunç, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız Anayasa’ya göre ‘son seçimim’ dedi gençlere. Anayasa’nın 116. maddesinin 3. fıkrasında da Meclis seçimleri yenilerse o durumda da üçüncü kez adaylık söz konusu olabiliyor.” dedi. AKP milletvekili Bekir Bozdağ da “Belki vakti gelince Meclis seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayr ola. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler…” sözleriyle bir açıklama yaptı. (12 Mart)

Gençlik ve Spor Bakanlığı

1. Afyonkarahisar İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu başkanlığında
Çiğitepe Yurdunda kentteki KYK Yurtlarına yönelik Ramazan Ayı’na yönelik faaliyet toplantısı yaptı. KYK Yurtlarına yönelik yapılan toplantıyla ilgili İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda “İl Müdürü Kasapoğlu, Hiz. Müd. Asan, Yurt Müd. ve Manevi rehberlerin katılımıyla Çiğiltepe Yurdunda değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Ramazan Ayı’nda yurtlarda sunulacak hizmetlerin ve manevi atmosferi yaşatacak etkinlikler de ele alındı.” ifadelerine yer verilerek Ramazan ayında KYK Yurtlarında manevi değerlerin ön planda olacağı söylendi. (5 Mart)
2. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre bakanlığın 2023 bütçesi büyük oranda dini faaliyetler ile tarikat ve cemaat uzantısı vakıf ve derneklere aktı. Vakıf ve derneklere aktarılan para sadece bir yılda 566,4 milyon TL’den 1 milyar TL’ye çıktı. Vakıf ve derneklere yapılan nakdi yardımın yanı sıra vakıf ve derneklere ait yurtlarda kalan öğrencilere de beslenme ve barınma yardımı yapıldı. Bakanlığın verilerine göre, 2023 yılında Gençlik Merkezlerinde toplam 40 bin 184 Dini İlimler Atölyesi gerçekleştirilirken “Kur’an-ı Kerim ve Meali, Temel Dini Bilgiler” ve “Resulullah’ın Hayatı” gibi eğitimlerin yer aldığı dini içerikli atölyelere katılan öğrenci sayısı 56 bin 41 oldu. Bakanlığın Aralık 2019’da Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığı protokolle uygulamaya konan, “KYK yurtlarında manevi rehberlik” projesi kapsamındaki personel sayısı da 905’e ulaştı. (9 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
3. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Ramazan ayı için “Yurdumda Ramazan Bereketi” adıyla
etkinlikler gerçekleştirdi. Bu kapsamda her öğrencinin Ramazan ayının manevi atmosferinden
istifade etmesi amaçlandığı ifade edildi. Yurtlarda Ramazan ayı boyunca öğrencilere sunulacak
menülerin de arttırılacağı, Ramazan ayına özel olarak hazırlanacak iftar ve sahur menülerinin yanı sıra iftar saatinde sıra beklemek durumunda kalacak öğrencilere de çeşitli ikramlıklar sunulacağı bildirildi. Ayrıca Ramazan boyunca yurtlarda Ramazan köşesi oluşturulacağı da söylendi. (12 Mart)
4. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığı protokol kapsamında 12-25 yaş
arasına yönelik “Ramazan Kampları” düzenledi. Kampların, Diyanet gençlik koordinatörleri ile
manevi danışmanları rehberliğinde yapıldığı belirtildi. (19 Mart)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mardin’de “Vefa Buluşması” iftar programına katıldı. Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardin’e gelen Bakan Işıkhan, Artuklu ilçesindeki bir otelde düzenlenen “Vefa Buluşması İftar programına katıldı. Programa katılanlar arasında, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile birlikte AKP Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz ve AKP İl Başkanı Vahap Alma yer aldı. (11 Mart)
2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “Türkiye Yüzyılı’nın Emekçileri İftar Buluşması” düzenledi.
Programa AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra TİSK Genel Başkanı Özgür Burak
Akkol, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TOBB Başkanı Rifat
Hisarcıklıoğlu katıldı. (16 Mart)

Milli Savunma Bakanlığı

1. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) bağlı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda görev yapan Muhabere Yarbay Gökhan Ünyeli intihar etti. Bıraktığı mektupta “Başkomutan’ımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güvenine lâyık olmaya çalışan, Anayasa’ya bağlılıktan ödün vermeyen ve askerlik mesleğinin gerektirdiği tüm vazifeleri yerine getiren biri olarak bana karşı yapılan haksızlıklar tahammül sınırını aşmıştır. Meclis kürsüsünden FETÖ elebaşına methiye düzenlerin Adalet Bakanı olduğu, fotoğraf çektirmek için el pençe divan duranların milletvekili olduğu bir ortamda elbette konuyu ciddiye alma diyebilirsiniz, ancak duyduğum öfkeyi bastıramıyor ve kabullenemiyorum. (…) İnandığım ve bildiğim tek gerçek, Türk Milletinin ve kültürünün yüksek karakteridir. FETÖ ve PKK başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne kasteden tüm terör örgütlerini lanetliyorum. Hemşericiliğin, tarikatçılığın ve hizipçiliğin olmadığı, sadece Türk vatandaşı olmanın aidiyet duygusu için yeterli olduğu bir ülke hayal ediyorum. Türk Milletinin, kendi evlâtları olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tekrar sahip çıkması dileğiyle. Elveda.” İfadeleri yer aldı. (29 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

1. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Ankara ilçelerindeki Tapu Müdürlüklerine gönderdiği bir
yazıyla Ramazan ayı boyunca personel yemekhanelerini kapatma talimatı verdi. (5 Mart)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

1. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay Kırıkhan’da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “İyilik Sofrasında” adıyla düzenlenen iftara katıldı. (23 Mart)

Diyanet İşleri Başkanlığı – Türkiye Diyanet Vakfı (TDV)

1. Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) internet sitesinde Ramazan ayında yurt içi faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışında da Bangladeş’te yaşayan Arakanlılar’a 10 bin iftar paketi dağıtımı ile nakit yardımı, Yemen’de ve Kenya’da su kuyusu ve vakıf çeşmesi açılışı, Gine Bissau’da 1000, Liberya’da 1000 gıda paketi dağıtımı, Bangladeş’te yetim 30 hafız öğrenciye gıda paketi yardımı, Kerkük’te bin gıda kolisi, 175 gıda yardımı, 200 kişiye toplu iftar yemeği, Nijerya’da 2 bin 500 gıda ve Ramazan kolisi, Gürcistan’da yaklaşık 1300 yardım kolisi, Azerbaycan’da Ahıska Türklerinin yaşadığı Saatlı Sabirabad bölgesinde 300 adet gıda, Kur’an-ı Kerim ve un paketi dağıtımı, Pakistan’ın farklı bölgelerine gıda kolisi dağıtımı ve iftar programı, Gilgit şehrinde, 250 çocuğa bayramlık kıyafet ve ayakkabı dağıtımı, Pakistan’ın Pencap eyaletinin Talagang kentinde Sakhar Camisi’nin avlusunda 1000 kişilik iftar programı, Afganistan’ın başkenti Kabil’de 1300 aileye gıda yardımı, Kosova’da gıda yardımı, Arnavutluk’ta gıda yardımı gibi haberlere yer verdi. (1-31 Mart)
2. Toplam 35,9 milyar TL ödenek ile başladığı 2023 yılını 47,9 milyar TL’lik harcama ile tamamlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cami inşaatları için yurttaşlardan para topladı. Diyanet’in Türkiye genelinde düzenlediği üç yardım kampanyasında, toplanan para 120 milyon 138 bin 442 TL. (5 Mart)
3. TDV, “Hediyem Kur’an Olsun” kampanyası kapsamında Bosna Hersek’te 2 bin Kur’an dağıtacağını duyurdu. (8 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
4. Ankara Sincan İlçe Müftülüğünce Ankara’da “Haydi Çocuklar Camiye Projesi” adı altında ödül
töreni düzenlendi. Törene Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, Sosyal ve Kültürel Hizmetler Daire Başkanı İdris Yavuzyiğit, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Sincan İlçe Müftüsü Musa Uzun ve din görevlileri katıldı. 6-13 yaş aralığındaki çocukları hedef alan projeye ilçede 2048 çocuğun katılırken törende kura çekimi sonucunda bir öğrenci ve velisine Umre, diğerlerine 5 dizüstü bilgisayarı, 5 tablet, 10 bisiklet ve 29 çeyrek altın çıktı. Tam puan alan 526 öğrenciye 500’er TL, programa katılan ancak tam puan alamayan öğrencilere ise 200’er TL ödül verildi. (9 Mart)
5. Adapazarı Diyanet Gençlik’in akşam namazından sonra düzenlediği programa çocuklar da katıldı. (9 Mart)
6. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt’a, Diyanet TV’de “Alkol satışı olan bir otel ya da
markette çalışsak, aldığımız maaşta sakınca olur mu?” diye soruldu. Bozkurt, “Sadece içene değil, üretene, ürettirene, taşıyana, sunana, kendisi için taşıtana, servis edilene, hatta bunun parasını değerlendirene ve parasından istifade edenin hepsini peygamberimiz lanetliyor. ‘Allah’ın rahmetinden uzak olsunlar’ diyor. Böyle bir müessesede çalışan insan da, bir şekilde alkol gelirinden istifade ediyor. İstemese de direkt olmasa da bu işin içerisinde.” dedi. (10 Mart)
7. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 4-6 yaş grubu Kur’an
kurslarındaki çocuklara dönük “Ramazan Günlüğüm” adlı etkinlik kitabı hazırlandı. Kitaptaki
görsellerin yanı sıra “Bizi yediren, içiren ve bizleri Müslüman olarak yaratan Allah’a hamd olsun”,
“Peygamberimiz suyu sağ elle, oturarak, besmele ile ve üç yudumda içerdi”, “(…) ben Allah’ın
yaratmış olduğu buğday tanesini toprağın altına ekerim. Allah yağmur ile buğday tanesini sular.
Güneş ile ısıtır. Buğday tanesi filizlenir, büyür ve bizlere buğday verir. Bende (kitaptaki yazım
hatasıyla alınmıştır) bu buğdayları toplarım.”, “Peygamberimiz her işe Besmele ile başlardı”,
“Peygamberimiz yatmadan önce İhlas Suresini okurdu ve sağ tarafına yatardı.” gibi ifadeler yer
alıyor. (10 Mart)
8. Diyanet İşleri Başkanlığı Ankara Bilkent’te bulunan yerleşkesine inşa edilen kütüphaneyi, “Bir kadın ile bir erkeğin tuvalette birlikte görülmesi” gerekçesini öne sürerek üniversite öğrencilerine kapattı. (10 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
9. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından okullarda yürütülen gerici uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Diyanet İşleri Başkanlığı, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik “Gençlik Bilgi Yarışması” düzenledi. “Mevlid-i Nebi Haftası” etkinlikleri adıyla Türkiye genelinde düzenlenen yarışma kapsamında birçok öğrenci sınava girdi. Öğrenciler lise kategorisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Yayımlarından ‘Dinim İslam Temel Bilgiler ve Mukaddes Miras Kudüs’, üniversite kategorisinde ise ‘İslam İlmihali ve Mukaddes Miras Kudüs’ isimli kitaplardan sorumlu tutuldu. Sınavın düzenlendiği şehirlerde müftüler okullara giderek öğrencilere başarı dileklerinde bulundu. Yarışma sonucunda her ilden birincilik elde edenler ve Türkiye genelinde dereceye giren ilk 44 öğrenci umre ziyaretiyle ödüllendirilecek. (11 Mart)
10. Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesinde 4-6 yaş Kur’an kursundaki çocuklardan Filistinli çocuklara gıda ve nakdi yardım toplandı. İlçe Müftülüğüne bağlı Şehit Erdem Kur’an Kursundaki 4-6 yaş grubu
çocuklardan toplanan 3 bin 155 lira ve gıda kolileri İlçe Müftüsü Lütfü Kocatürk’e teslim edildi.
(11 Mart)
11. Muğla Fethiye Müftülüğü tarafından 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik Ramazan ayını karşılama  çocuk şenliği düzenlendi. Etkinlikte küçük çocuklara yeniçeri ve semazen elbiseleri giydirildi gösteriler yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görevli Din Uzmanı Nursel Aydoğan ise Ramazan Ayını alternatif 23 Nisan ilan etti. Muğla Fethiye Müftüsü Kamil Oktay ise, “Gözümüzün nuru çocuklarımız, minarelerin gölgesinde ve cami kubbelerinin altında, ezan sesleriyle büyüsün” diyerek etkinlikte emeği geçenlere de teşekkür etti. (13 Mart)
12. Balıkesir Şehit Turgut Solak Fen Lisesinde düzenlene iftar programına Vali İsmail Ustaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı katıldı. (13 Mart)
13. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Ramazan dolayısıyla Azerbaycan’da 1000 aileye gıda kolisi dağıtımına başladı. TDV Bakü Türk Lisesi’nde düzenlenen yardım dağıtımına, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Büyükelçilik müşavirleri, TDV gönüllüleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Ramazan boyunca Azerbaycan’da TDV’nin “Hediyem Kur’an Olsun” projesi kapsamında 3 bin Kur’an-ı Kerim dağıtılacak. (14 Mart)
14. Karabük’te çocuklara tekne orucu tutturuldu. İl Müftüsü Kayabaşı Kur’an Kursundaki 4-6 yaş
çocuklara dönük Ramazan etkinliğine katıldı. Müftülüğün internet sitesinde “Tekne orucu tutan
sevimli minikler kadim bir geleneği canlandırıp maniler eşliğinde sahurunun bereketini iftarın
sevincini yaşadılar.” İfadeleri yer aldı. (14 Mart)
15. Yoksulluğa ve açlığa karşı “sabır” fetvaları veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kızı Feyza Erbaş sosyal medya hesabından lüks aracının anahtarının fotoğrafını anahtara yazdığı şiirle paylaştı. Feyza Erbaş daha önce de, sosyal medya hesabından 3 çocuğunun fotoğrafını yayımlayarak 8 yaşındaki kızının 13 ülke, 5 yaşındaki oğlunun 2 ülke gezdiğini, 3 yaşındaki en küçük oğlunun ise Euro’nun yükselmesi nedeniyle hiç yurt dışına çıkamamasından yakınmıştı. (15 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
16. Osmaniye il müftülüğü çocuklara ve gençlere yönelik Ramazan eğlencesi düzenledi. Osmaniye İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Kolları tarafından, Ramazan ayı nedeniyle, özellikle çocuklara milli ve manevi değerlerin tanıtılması için düzenlenen teravih namazı sonrası Sunar Nuri Çomu Cami avlusunda düzenlenen etkinlikte, Şekerli Camii 4-6 yaş gurubu Kur’an Kursu öğrencilerinin Kur’an tilaveti ve öğrencilerin koro halinde gerçekleştirdiği ilahi dinletisi yapıldı. (15 Mart)
17. TDV Yemen Koordinatörü Muhammet Bahattin Alkan, Yemen’in 5 farklı bölgesinde yardım dağıtım programı düzenleyeceklerinin bilgisini verdi. “Türkiye Diyanet Vakfı olarak bağışçılarımızın emanetlerini Yemen’deki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmaya başladık. Ramazan ayı boyunca Yemen’de 10 bin gıda kolisi dağıtımı gerçekleştireceğiz, 17 bin kişiye iftarlık ulaştıracağız, 2 bin çocuğa bayramlık kıyafet hediye edeceğiz” dedi. Alkan, Yemen’de yapımı süren 100 adet konut, 600 öğrencilik okul, cami, dükkân ve sosyal donatı alanlarının içerisinde bulunacağı “Anadolu Külliyesi” projesini ziyaret ederek incelemelerde bulunacaklarını da söyledi. (16 Mart)
18. TDV, “Diyanet Bursları” kapsamında mezun olanlar için Kenya’da iftar verdi. Başkent Nairobi’deki bir restoranda yapılan etkinlikte, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Koordinatörü Yasemin Cansuz Kurt, THY yetkilileri, Türk iş insanları ve Müslüman komitelerin üyeleri de yer aldı. (17 Mart)
19. TDV’nin, uluslararası burs programı için Kenya’nın başkenti Nairobi’de sınav yapıldı. (18 Mart)
20. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yalnızca Ocak ve Şubat aylarında yaptığı harcamanın 16,8 milyar TL’nin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Başkanlığın 2024’ün ilk iki ayında yaptığı toplam harcamanın, genel bütçe kapsamındaki 41 kamu idaresinin, aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bulunduğu 27’sinden fazla olduğu belirlendi. Kültür hizmetleri için harcanan miktar ise yalnızca 2,3 milyar TL olarak belirlendi. (18 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
21. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, açılışını yaptığı İstanbul Ümraniye’de “Hüdayi Camii ve 4-6 yaş Kur’an kursu programına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ve Ümraniye Kaymakamı
Abdülaziz Aydın. (20 Mart)
22. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Yemen’de kalkınma projesi kapsamında geliri olmayan 100 kişiye yolcu ve nakliye taşımacılığında kullanılan 3 tekerlekli motosiklet dağıtımı gerçekleştirdi. (21 Mart)
23. Sungurlu Müftülüğü Merkez Şehitler Yatılı Hafızlık Kur’an kursunda çocuklara ve gençlere iftar programı düzenledi. (21 Mart)
24. Türkiye Diyanet Vakfı, (TDV) “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin” adı altında yürüttüğü zekât
kampanyası kapsamında 2023 yılında 826 milyon liralık zekâtı 5 milyondan fazla kişiye ulaştırdığını açıkladı. TDV Genel Müdürü İzani Turan, kampanyayı Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde yürüttüklerini söyleyerek “Yurt içinde 81 ilde 1003 şubemizle ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyoruz. 2023 yılında 826 milyon liralık zekât toplayarak 5 milyonu aşkın ihtiyaç sahibine yardımlarımızı ulaştırdık.” dedi. Sayıştay tarafından denetlenmeyen Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) 2022 yılı geliri 4 milyar 68 milyon 358 bin 490 TL olarak gerçekleşirken, gideri 3 milyar 159 milyon 729 bin 52 TL olarak hesaplanmıştı. TDV’nin 2022 yılında elde ettiği 4 milyar TL’lik gelirin 3 milyar 161 milyon 966 bin TL’sinin bağış ve yardımlardan toplandığı, “Finansal Gelirler” adı altında 165 milyon 446 bin TL, “Diğer Gelirler” adı altında ise 740 milyon 98 bin TL para toplandığı belirtilmişti. (23 Mart)
25. Balıkesir Karesi İlçe Müftülüğü’ne bağlı Bağlarbaşı 4-6 Yaş grubu Kur’an kursunda Filistin’e yardım adı altında üzere çocuklardan toplanan para Türkiye Diyanet Vakfı’na verildi. (25 Mart)
26. Giresun İl Müftülüğü, Mustafa Mert 4-6 Yaş grubu Kur’an kursundaki çocuklara “tekne orucu” tutturdu. Düzenlenen programda çocuklara “diş kirası” hediyesi verildi. (25 Mart)
27. İstanbul Başakşehir Müftülüğü Gençlik Merkezinde ÇEDES kapsamında İTO Hüma Hatun İmam Hatip Ortaokulu öğrencileriyle iftar düzenledi. Programda öğrencilere “diş kirası” verildi.
(25 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
28. Başakşehir İlçe Müftülüğü, ÇEDES projesi kapsamında Prof. Necmettin Erbakan Anadolu Lisesinde İlçe Gençlik Koordinatörü Uzman Vaiz Ayşe Güler’in konuşmacı olduğu Ramazan ayının önemine dair seminer düzenledi. (25 Mart)
29. Osmaniye il Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezinde Osmaniye Kız Yurdu ve Kayıboyu Kız
yurdunda kalan öğrencilere yönelik iftar programı düzenlendi. Programda ilahiler dinlendi ve
teravih namazı kılındı. (26 Mart)
30. Türkiye Diyanet Vakfı internet sitesinde “Osmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin
borçlarının ödendiği “zimem defteri” geleneği, Adıyaman’daki bir Kur’an kursu hocasının
girişimleriyle sürdürülüyor.” haberinde İl Müftülüğü Ebubekir Kız Kur’an Kursu Hocası ve Türkiye
Diyanet Vakfı gönüllüsü Fatma Mutlu ve ekibinin, yaklaşık 3 yıldır “zimem defteri” uygulamasını
devam ettirdiği, uygulama kapsamında dezavantajlı mahallelerde dolaşan ekiplerin,
“hayırseverlerin” desteğiyle borç defterlerini satın aldıkları yer aldı. Haberde Osmanlı geleneği
vurgusu dikkat çekti. (27 Mart)
31. 2024 yılına 91 milyar TL’lik bütçe ile başlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yalnızca bir günde 3,5 milyon TL’lik harcama yaptığı ortaya çıktı. BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı 7- 8 ve 14 Şubat tarihlerinde üç farklı ihale düzenledi. İhaleler kapsamında, “Ahiret Bilinci, Öncü Şahsiyetler” ve “Sezai Karakoç (İz Bırakanlar)” kitaplarının bastırılacağı belirtildi. Diyanet tarafından üç farklı kitap basım ihalesinin sözleşmesi aynı gün imzalandı. Buna göre, toplam üç farklı kitabın 260 bin adet basımı için 27 Şubat günü 3 milyon 512 bin 400 TL’lik anlaşma yapıldı. Anlaşmalardan ikisinin Başak Matbaacılık, birinin ise Salmat Basım Yayın isimli şirketle yapıldığı bildirildi. Habere göre Diyanet İşleri Başkanlığı, bastırdığı hemen her kitaptan fahiş kârlar elde ediyor. Diyanet, tanesini 160 TL’ye bastırdığı Riyazüs Salihin isimli kitabı yüzde 56 kar ile 250 TL’den, tanesini 252 TL’den bastırdığı Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir isimli kitabı ise yüzde 79 kar ile 450 TL’den satıyor. (28 Mart)
32. Edirne İl Müftülüğü, Edirne Kız KYK Yurdu’nda çalışan manevi danışman Gonca Çelik’in işbirliğiyle Osmanlı “geleneklerini” yaşatmak üzere “Nerede o Eski Ramazan’lar?” kız öğrenciler için II. Bayezid Külliyesi’nde “Ramazan Sokağı” kurdu. (28 Mart)
33. Ardahan İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Ardahan Şubesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde öksüz ve yetim çocuklarla iftar organizasyonu yaptı. (28 Mart)
34. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Fatih Aydın, imitasyon ürünleri
kullanmanın caiz olmadığını belirtti. Aydın, sigortalatma konusunda da “Konusu haram olan bir
şeyi sigortalamak caiz değildir. Örneğin, domuz çiftliğini sigortalatmak gibi, şarap fabrikasının
sigortalanması gibi” dedi. (28 Mart)
35. Diyanet’in Malatya’da verdiği iftarda depremzedeler orucunu çadırda, Diyanet yöneticileri ve özel davetliler ise lüks salonda açtı. Diyanet Akademisi Başkanı Enver Kaan, Malatya Müftüsü Şahin Yıldırım ile birlikte çadırda kuyruğa giren vatandaşlara makarna dağıttı. Ardından belediyenin davet salonuna geçip özel iftar yemeğini yedi. (29 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi

Belediyeler

1. AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin Ümraniye İHH Arama Kurtarma Ekibi ile düzenlediği kahvaltı
programına Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özen
katıldı. (2 Mart)
2. Konya Meram Belediyesi 6-11 yaş aralığındaki çocuklara dönük hazırladığı ‘MEGA ile Ramazan’
etkinliğini “Çocuklara Ramazan ayını, orucu ve diğer ibadetleri sevdirmek, genel ahlaki kuralları
öğretmek amacıyla hayata geçirdiğini” duyurdu. Meram Belediyesi’nin internet sitesinde
“Bayramın ilk günü çekilecek kura 5 kişiye scooter, 10 kişiye projeksiyon, 10 kişiye bisiklet, 50 kişiye tablet, 15 kişiye airpods, 50 kişiye nostaljik radyo, 100 kişiye akıllı aaat, 200 kişiye ses bombası hediye edileceği duyuruldu. (5 Mart)
3. AKP’li ve MHP’li il ve ilçe belediyeleri Ramazan ayı boyunca iftar programları düzenledi, iftar
çadırları açtı. (11 – 31 Mart)
4. AKP’li Kağıthane Belediyesi belediyeye ait yeni Kültür Merkezinde çocuklara özel iftar programı düzenledi. Belediye’nin internet sitesindeki haberde “Çocuklar tekne oruçlarını öğlen namazına müteakip okunan ezanla açtılar. Küçük yaşta çocukları oruca alıştırmak ve Ramazanın maneviyatını hissetmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen programda çocukların heyecanı görülmeye değerdi. Tekne orucu iftarına 200 çocuk katıldı. Yanı sıra iftar programında çocuklara özel Ramazan etkinlikleri de düzenlendi. Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de tekne orucu iftarında miniklerle bir araya gelip heyecanlarına ortak oldu.” ifadeleri yer aldı. (11 Mart)
5. CHP’li il ve ilçe belediyeleri Türkiye genelinin çoğunda iftar programları düzenledi, iftar çadırları açtı. (11 – 31 Mart)
6. CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı boyunca Aydın’ın farklı noktalarında iftar
programları düzenlemeye başladı. (11 Mart)
7. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu X’ten yaptığı paylaşımda “Ailecek iftar sofrasında buluştuk. Allah tutulan tüm oruçları kabul etsin; milletçe birliğimiz, beraberliğimiz, dayanışmamız daim olsun” dedi. (11 Mart)
8. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok yönetimindeki Keçiören
Belediyesi, CHP’nin adayı Mesut Özarslan’ın pazar alanında düzenleyeceği iftar yemeğine izin
vermedi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda duruma tepki gösteren Özarslan, “Ne yazık ki dine siyaset karıştırmayı adet haline getiren zihniyet, vatandaşlarımıza iftar ikram etmemize mani oldu” dedi. (11 Mart)
9. İstanbul Sancaktepe’de bir aileyle iftar yemeği yiyen CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu akşam iftarımızı Sancaktepe’de birlikte yaptık. Evlerine davet ettikleri ve sofralarını paylaştıkları için teşekkürler. Allah tutulan tüm oruçları kabul etsin” dedi. (12 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
10. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla’daki mitinginde ‘otobüs kumpasına’ ilişkin tepkisini dile getirdi. İBB Başkanı, “Yahu her yıl kul hakkı yediniz bari 1 ay yemeyin ya, Ramazan’da kul hakkı yemeyin” dedi. (12 Mart)
11. CHP’li Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin Beş Şehitler Parkı’nda
düzenlediği ilk iftar yemeğinde Ramazan sofralarının ilçede yüzde yüz paylaşan bir kamu düzeninin sembolü olduğunu söyledi. (12 Mart)
12. CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ve Çankaya Belediyesi kentin farklı noktalarında iftar çadırları açtı, iftar programları düzenledi. (12 – 31 Mart)
13. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu İlim Yayma Cemiyeti’nin hizmet binası içine spor salonu yapmak için 25 Aralık 2023’te ihaleye çıkmıştı. Söz konusu ihaleyi Sinan İnşaat adlı şirket aldı. Buna göre iktidara yakınlığıyla bilinen ve gerici faaliyetleriyle dikkat çeken İlim Yayma Cemiyeti’nin spor salonu için belediyenin kasasından 8 milyon 271 bin TL harcanacağı ortaya çıktı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Mersin Yenişehir Belediyesi, Bursa Osmangazi Belediyesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi gibi birçok AKP’li belediyenin de daha önce söz konusu cemiyet için çeşitli ihaleler düzenlediği, İlim Yayma Cemiyeti ve İlim Yayma Vakfı için harcanan kamu kaynağının 40 milyon TL’yi aştığı öğrenildi. (13 Mart)
14. CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin “iftar buluşmaları” kent merkezi ve kırsal ilçelerde
başladı. Programlar kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz
Büyükerşen’in katıldığı iftarda engelli dernekleri, üyeler ve aileleri yer aldı. Büyükşehir Belediyesi
yemekhanesinde düzenlenen programa Büyükerşen’in yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP 27. dönem Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve 27. dönem Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, belediye bürokratları, engelli bireyler ve aileleri katıldı. (15 Mart)
15. AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin “Ümraniye Büyük Teşkilat İftar Yemeği”ne Milli Savunma eski
Bakanı ve AKP milletvekili Hulusi Akar ile AKP İlçe Başkanlığı sandık kurulu üyeleri katıldı. Yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı programda dualar okundu. (16 Mart)
16. AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum Kent Meydanı’nda, Kütüphane Parkı çalışmalarını bahane ederek Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında CHP’li Atakum Belediyesi’nin inşa ettiği 100. Yıl Anıtı’nın beton bloklarını yıktı. Atakum Kent Meydanı’nın bulunduğu yer ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen yıkım yapıldığı belirtildi. (16 Mart)
17. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy-Samandıra metrosu açılışında bir kadının elindeki Kur’an siyasi provokasyonu karşısında: “Belli ki aldatılmış ablamız, onu da kurtaracağız. Eline Kur’an-ı Kerim alıp siyaset yapanları Allah ıslah etsin.” dedi. İstanbul
Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre Sancaktepe’de CHP mitingini provoke eden B.K’nin ‘tehdit,
hakaret, mala zarar, hakkı olmayan yere tecavüz, huzur ve sükûnu bozma, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından dosyalarının olduğu, 2022’de Rize Cezaevi’de kaldığı saptandı. (16 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
18. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sabah namazını Ayasofya Camii’nde kıldı. (16 Mart)
19. CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi “Ramazan ayının maneviyatına uygun yaşanması amacıyla” geleneksel Ramazan etkinlikleri düzenlediğini duyurdu. (18 Mart)
20. AKP’li Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, seçim çalışmasında yoksullara ‘yardım kartı’
dağıttı, sosyal medyasında paylaştı. (20 Mart)
21. AKP’li Ümraniye Belediyesi, 1515,32 metrekarelik bir alana yapılan ve içerisinde 217,41 metrekare alanda anaokul, yemekhane, öğretmenler odası, ıslak hacimler, bekleme salonu bulunan bin 890 kişi kapasiteli Hüdayi Cami ve 4-6 yaş Kur’an Kursu’nun açılışını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın katılımıyla yaptı. Cami, dualar eşliğinde ibadete açıldı. (20 Mart)
22. AKP’li Bursa, Orhangazi Belediyesi, “Geleneksel Tekne Orucu” adıyla çocuklara tekne orucu
tutturmak üzere etkinlik düzenlediğini duyurdu. (20 Mart)
23. AKP’li Salihli Belediyesi tarafından Özyurt ve Yeşilyurt Mahalleleri için iftar programı düzenlendi. İftara AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AKP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AKP’li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, AKP İl Başkanı Salih Hızlı, MHP İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Ülkü Ocakları İl Başkanı Emirhan Sallıtepe, ilçe teşkilatları ve mahalle muhtarları da katıldı. (21 Mart)
24. CHP’li Bodrum Belediyesi Bodrum’un İslamhaneleri Mahallesinde Ramazan ayı boyunca sürecek olan iftar programı düzenledi. (21 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
25. AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yüksek istişare kurulu üyesi
olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Van’daki temsilcileri ve ailelerine verilen iftar yemeği ile ulaşım bedeli, imzalanan protokol gereği kayyımla yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ödendi. TÜGVA ile kayyım tarafından 8 Ağustos 2023’te imzalanan protokolle vakfın “gezi, yemek, konferans vb. organizasyonlarının” maliyeti belediye tarafından karşılanıyor.
(23 Mart)
26. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu belediyenin Yenikapı’da bulunan Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Birlik Sofrası” adlı iftar programında STK temsilcileriyle bir araya geldi. (24 Mart)
27. CHP’li Edirne’nin Uzunköprü Belediyesi tarafından iftar yemeği düzenlendi. (27 Mart)
28. AKP’li Kağıthane Belediyesi’nin kütüphanesinde kız ve erkek öğrencilerin aynı katta birlikte
çalışması yasaklandı. Kütüphane görevlisi gerekçeyi, “İslami şartlar” olarak açıkladı. (28 Mart)
29. Eskişehir’in CHP’li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve beraberindeki heyet Eskişehir
Emek Mahallesinde İsmailağa cemaatine bağlı Hicret Vakfı’nı ziyaret etti. Kurt’un cemaatten
kendisi ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce için oy istediği öğrenildi.
(29 Mart)
30. AKP’li Çorum Belediyesi 1 Nisan’da çocuklara tekne orucu tutturmak üzere etkinlik düzenlediğini duyurdu. 6-10 yaş arası çocukları hedef alan etkinlik duyurusunda” Çocukların oruca alışmasını sağlamak için yarım gün aç kalmayı gerektiren tekne orucu etkinliği 1 Nisan Cumartesi günü Saat: 12.30’da Millet Bahçesinde gerçekleştirilecek.” ifadeleri yer aldı. (29 Mart)

TRT ve RTÜK

1. TRT’de Ramazan ayına özel olarak TRT 1’de yayına giren, “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması”, “Ramazan Sevinci”, “Sahur Bereketi”, “Kur’an-ı Kerim Hatm-i Şerif”, Mahmud  Hüdayi’nin hayatını anlatan “Aziz Mahmud Hüdayi” gibi programların yanı sıra, TRT Diyanet Çocuk kanalında “Nerede o eski Ramazanlar!” adlı programlar yayınladı. (9 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
2. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından dördüncüsü düzenlenen “Uluslararası Medya ve İslamofobi Forumu”na RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile birlikte Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yanı sıra Türkiye Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu ile Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir de katıldı. (14 Mart)
3. Bir sahur programında “2 çocuğum var, eşim daha fazla çocuk istemediği için ben de başka biriyle dini nikâh yapıp çocuk yaptım. Eşim hakkını helal etmiyor, ne yapmalıyım?” diye sorarak özel hayatıyla ilgili uygunsuz ayrıntılar veren kişinin sözleri Prof. ünvanlı sunucu tarafından
normalleştirilirken izleyicilerden ‘maşallah’ sesleri yükseldi. RTÜK’ten programa ilişkin herhangi
bir ceza gelmedi. (15 Mart)

Üniversiteler

1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde (NEVÜ) “İftar Sofrasında Öğrencilerimizle Ramazan
Sevincini Paylaşıyoruz” temalı iftar programı hazırlandı. NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin iftar programının Nevşehir Valiliği, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Kızılay Nevşehir Şubesi ve Nevşehirli hayırseverlerin katkıları ile düzenlendiğini belirtti. (11 Mart)
2. Giresun Üniversitesi Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu “Hoş Geldin On Bir Ayın Sultanı, Ya Şehri Ramazan” etkinliği düzenledi. (11 Mart)
3. Ramazanla birlikte üniversite yemekhanelerine de müdahale edilmeye başlandı. Konya Selçuk
Üniversitesi’nde Ramazanda sabah ve öğlen öğünleri iptal edilirken üniversitede yalnızca iftar ve
sahur yemekleri verildi. Konya Teknik Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde de öğle yemeği kaldırıldı. Bu duruma öğrenciler tepki verdi. (12 Mart)
4. Konya Selçuk Üniversitesi Ramazanda yemekhane programını güncelledi. Üniversite tarafından daha önceden Mart ayı için paylaşılan yemekhane menüsünde 23 Mart ve sonraki günler için yemek menüleri yer alırken, güncellenen programda kahvaltı ile öğle yemeği menüden çıkarıldı. (12 Mart)
5. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo/TV Biriminin
planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu, sunuculuğunu Vaiz Mustafa Er’in yaptığı “Ramazan ve Gençlik
Sohbetleri” adı altında “Ramazan ile İslami bir Kimlik kazanmak” başlıklı programa Trabzon İl
Müftüsü Selami Aydın katıldı. (12 Mart)
6. Mardin Artuklu Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde Kampüs Merkezi Yemekhanede iftar programları düzenlendi. (12 Mart)
7. Devlet üniversitelerinde İslam hukuku dersinin zorunlu hale getirildiği ortaya çıktı. Kısa Dalga’dan Tuba Tekerek’in haberine göre 50 devlet üniversitesinden sekizinde ve bir vakıf üniversitesinde İslam hukuku dersi zorunlu. Haberde yer alan bilgiye göre hukuk mezunu olmak için İslam hukuku okumanın mecburi olduğu üniversiteler şunlar: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Kırıkkale Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
Üniversitesi, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi (Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı vakıf üniversitesi).
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosu’nun 2023 Ağustos ayında İslam hukuku dersini hukuk
fakültesinde zorunlu dersler arasına eklemesine karşı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) 9 Ekim’de dava açmıştı. Ancak, mahkemeden davayla ilgili herhangi bir karar bulunmadığı ortaya çıktı.
(19 Mart)
8. Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK), üniversite kampüsünde düzenlediği iftar görüntülerini paylaştı. Görüntülerde öğrencilerin haremlik selamlık olarak katıldığı iftar sonrası açık havada kılınan akşam namazı fotoğrafları yer aldı. (19 Mart)
9. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde İHH öğrenciler için iftar programı düzenledi. Programa Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal da katıldı. (25 Mart)
10. Üsküdar Üniversitesi, Tarhan Vakfı, Risale-i Nur Araştırma Platformu, Risale-i Nur Enstitüsü, Çağın Vicdanı Kulübü ve Şekercihan Derneği ile birlikte Cumhuriyet düşmanı Said Nursi’nin ölüm
yıldönümü anma programı düzenledi. Programda konuşan üniversite Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ahlakta referans noktasının Mekke dönemi olduğunu söyleyerek “Bediüzzaman hazretlerinin ahlak olarak önümüze koyduğu en önemli ölçü nedir diye düşündüğümüzde ölçü İhlas ahlakı… Eğer İhlas ahlakını yaşayabilirsek bu en tesirli yöntem haline geliyor.” dedi. (25 Mart)
11. Türk Diş hekimleri Birliği’nin (TDB) Diş hekimliği Eğitimi ve İnsan Gücü Mart 2024 Raporu’nda
dekanı diş hekimi olmayan diş hekimliği fakültelerin yer aldığı liste yayımlandı. Raporda Türkiye’de dekanı diş hekimi olmayan 14 diş hekimliği fakültesi bulunduğu kaydedilirken bazı fakültelerin dekanlarının bölümlerinin “hukuk”, “ilahiyat”, “iktisadi ve idari bilimler” olduğu görüldü. (25 Mart)

TBMM, SİYASET VE TOPLUM

1. HÜDA PAR’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Mezarının bulunması halinde Şeyh Said’in idam edildiği Dağkapı Meydanı’na, onun adına mescit yaptırmak istediklerini ifade eden Dinç “Parti programımızın bir maddesi de şudur: Şeyh Said efendi ve Seyit Rıza’nın mezar yerlerini bulmak. Şeyh Said’in mezar yerini ortaya çıkardıktan sonra inşallah Dağkapı Meydanı’nda onun adına da bir mescit yapacağız. Şeyh Said’in anılarını, Şeyh Said’in geçmişte değerlerimize sahip çıktığını yaşatmak istiyoruz” dedi. (1 Mart)
2. Mil Diyanet Sen (Manevi İlkeli liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası) Başkanı Celaleddin Gül sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda “Laik Eğitim’ sloganıyla ÇEDES projesine karşı çıkan CHP ve türevleri, Çedes projesini savunanları Cumhuriyet düşmanı olmakla suçluyor. Tekrar belirtiyoruz: Laik Eğitim, milli ve manevi duygulardan yoksun kalan ve gittikçe bu değerlerden uzaklaşan neslimize çare olamamıştır. Çözüm ‘Önce Ahlak ve Maneviyat’ eksenli eğitim sistemidir.” ifadelerini kullandı. Daha önce de ÇEDES projesini savunarak “İslam’a ve manevi değerlere karşı olan Laik yobaz çevreler, partiler, STK’lar ve sendikalar ciddi tepki gösterdiler. Hatta birkaç ay önce İzmir’de ÇEDES’e karşı ‘Laik Eğitim’ adı altında mitingler tertip edildi. ‘Laik Eğitim’ sloganıyla okullarda provokasyon yapanlar ve cirit atanlar avuçlarını yalayacaklardır.” paylaşımı yapan Gül laiklik karşıtlığıyla biliniyor. (2 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
3. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Adıyaman’da temaslarda bulundu. Erbakan, Menzil cemaatinin şeyhlerinden Muhammed Saki’yi ziyaret etti. (5 Mart)
4. İYİ Parti’den CHP’ye geçerek Keçiören Belediye Başkan Adayı olan Mesut Özarslan, Nakşibendi
tarikatı şeyhi Abdülhakim Arvasi’nin mezarını ziyaret etti. Nakşibendi şeyhi ve Menemen sanığı
Abdülhakim Arvasi ile gerici yazar Abdurrahim Karakoç’un mezarlarını ziyaret eden Özarslan
sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün; eşim, ablalarım ve kardeşlerim ile birlikte Keçiören’imizin manevi önderi olan Seyyid Abdülhakim Arvasi ve Türk milletinin yetiştirdiği şair-yazar Abdurrahim Karakoç üstadımızın kabirlerini ziyaret ettik” ifadelerini kullandı. (5 Mart)
5. MHP Arnavutköy ilçe başkanı Temel Bedir, seçim çalışmaları sırasında, “Biz Allah’ın resulü
peygamber efendimizin yanındaki sahabeleriz. İki yolunuz var, ya Cumhur İttifakı’nın yol bellediği Allah’ın yolunda gideceksiniz ya da Ebu Cehil’in yolunda gideceksiniz” diyerek AKP’ye oy
vermeyenleri kâfir ilan etti. (5 Mart)
6. Elazığ’daki AKP mitinginde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında miting alanında bir kadın, kalabalık arasında Türk bayrağını yere sererek namaz kıldı. (6 Mart)
7. Şanlıurfa’da, Gazze’de yaşanan soykırımın durdurulması adı altında çocukların başlarına ve
vücutlarının diğer bölümlerine kanlı görünümlü sargı bezleri sarılarak eylem yaptırıldı. Fotoğrafları çekilen çocukların işaret parmaklarını kaldırarak tekbir işareti yaptığı görüldü. Videolarda konuşturulan çocuklar kasaplardan parça şeklinde et alınması gibi Filistin’de şehit olan çocukların parçalarının toplandığını söyledi. (8 Mart)
8. Murat Kurum, TÜGVA’ya kaynak aktardıklarını itiraf etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan
Adayı Murat Kurum “Bakanlığım döneminde de TÜGVA’mıza birçok proje yaptık, güzel eserler
bıraktık.” dedi. (9 Mart)
9. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Fatih Halk Buluşması’nda “Ramazan ayına girerken Atlantik sisteminin partilerinin Genel Başkanlarını tövbe etmeye çağırıyorum” dedi.
(10 Mart)
10. Cumhur İttifakı tarafından Ordu’nun Çamaş ilçesine aday gösterilen Mahmut Ayparçası, CHP’nin adayı Leyla Çıtır’a hakaret etti. Ayparçası, Çıtır için “31 senedir kendi maaşını toplayamadı bu, ortalıkta süs kabağı gibi gezdi durdu. Başka bir şey yok. Çok iyi bildiği bir şey var, iyi dedikodu yapmak. Eğer oraya da takılırsam sana o dedikoduları da canlı yayında anlatırım. Tamam mı? Kızım az kendine gel ya. Ya sonuçta bu bir seçim ne oluyor ya? Önüne gelene sarılıyorsun. Bizim inancımızda var mı bu? Ahlakımızda bu var mı? Sen Çamaş’a çok kötü örnek oldun. Kendine gel az” ifadelerini kullandı. (10 Mart)
11. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Muş’ta ve
Bitlis’teki mitinglerde: “Biz Said-i Nursi’nin yolundan gidiyoruz. Siz Şeyh Sait ve Said-i Nursi’nin
torunları olarak yalan vaatlerde bulunanlara kırmızı kart gösterin.” dedi. (11 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
12. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, X’ten yaptığı paylaşımda, Ramazanı kendi özel
çıkarcılığının diktasına dönüştüren hâkim kültüre karşı, halk yine Ramazanın değerleriyle
direnecek, başka bir yol bulunmuyor. El severliğin temsilcisi olan bizler, bu direnişe önderlik
edeceğiz” dedi. (11 Mart)
13. Gericiler tarafından hedef alınan Cem Yılmaz hakkında Av. Mustafa Kocamanbaş, X’ten yaptığı paylaşımda “İslam şeriatına göre Cem Yılmaz’ın hükmü; 40/80 değnek arası tazirdir; İslamın gelmesini bu yüzden istemiyorlar, İslam’ın değneğiden korkuyorlar! İslam hukukunun cezaları ile Kemalist/seküler kesimi korkutması ne kadar güzel bir şey!” dedi. (11 Mart)
14. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ilk teravih namazını Adıyaman’daki Menzil Tarikatı Külliyesi’nde Muhammed Saki Erol imamlığında kıldı. Yapıcıoğlu’nun ziyaret fotoğraflarını HÜDA PAR Adıyaman Belediye Başkan Adayı Mustafa Yetiş paylaştı. (11 Mart)
15. CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldığı bir televizyon programında “Alevi yurttaşlardan aldığım alkışı Sünni yurttaşlardan alamıyorum. Alevilerin coşkusu her zaman Sünni seçmenden fazla. İnanılmaz bir coşku var. Gittiğim her yerde Alevilerle aram çok iyidir” ifadelerini kullandı. (11 Mart)
16. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’un Çatalca ilçesinde partisinin düzenlediği mitingde
“Ramazan mübarek gündeyiz. İlk sahur tutuldu. İlk iftar yapılacak. Allah gani gani oruçlarınızı kabul etsin. Ramazan’ınız mübarek olsun. Ancak düşünün ki bu Ramazan’da 30 Ramazan var” dedi. (11 Mart)
17. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Fatih’te bir öğrenci evinde basın eşliğinde yer sofrasında sahur yaptı. Kurum’un, yer sofrasında sahur yaptığı evde playstation oynaması dikkat çekti. (12 Mart)
18. Şanlıurfa Balıklıgöl Dergâh Camii’ndeki ilk teravih namazında bir grup camiye girmeden önce, Saidi Nursi‘nin öldüğü ilk gömüldüğü yerde dua etti. (12 Mart)
19. CHP Genel Başkanı Özgür Özel partinin İzmir İl Örgütü tarafından Bornova’da düzenlenen iftar programına katıldı. (12 Mart)
20. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, mal varlığını kendi istediği zaman açıklayacağını ifade etti. Katıldığı bir televizyon yayında mal varlığı ile ilgili soruya yanıt veren Turgut Altınok, “94 yılında aday olduğumda bir gazetenin manşeti ‘Ankara’nın en zengin belediye başkanı’ diye. Mal bizim değil Allah’ın, biz emanetçisiyiz” ifadelerini kullandı. (13 Mart)
21. TV program yapımcı ve sunucusu, İlim Hizmet Araştırma Derneği (İHAM) onursal başkanı Prof. Dr. Mustafa Karataş “Ayrıldığı Tekel bayisi eşinden çocuğu için nafaka alan kadın “günah mı?” sorusunu “Alma kardeşim.” diyerek yanıtladı. (14 Mart)
22. HÜDA PAR Batman Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı Rudaw Türkçeye yaptığı açıklamada “Bu topraklarda sadece Kürtler de yaşamıyor, Araplar da var. Biz bu topraklarda anadili Türkçe olmayanlar Türkçe hizmet almak zorunda değil, anadili olan Kürtçe ve Arapça da bu hizmeti alabilmeli. Şu an Kürtçe öğretmen atamaları mümkün görünmüyor veya azdır. Üniversitelerin Kürt dili ve edebiyatı bölümlerinden mezun olanlara kadro verilmiyor. Biz de belediyenin imkânları ile onları istihdam edeceğiz, onlara vereceğimiz maaşlarla çocuklarımıza Kürtçeyi öğretsinler. Üçüncüsü Bediüzzaman adıyla enstitüsü açacağız, Kürt halkının öncüleri olan âlimler, bilginler Cabban’dan Selahaddini Eyyübi’ye Şeyh Ubeydullah Nehri’den Mahmud Berzenci’ye, Mele Mustafa Barzani’den Şeyh Said’e kadar hepsini insanlarımıza ve çocuklarımıza tanıtacak ve sevdireceğiz. Şimdi çok kişi ana dil talebinde bulunuyor ama tarihlerini, köklerini, nerden geldiklerini bilmiyor, kimlerin onlara öncülük ettiğini, yollarını aydınlattığını, kimlerin halkı için kendisini feda ettiğini bilmiyor. Biz onları da tanıtacağız.” dedi. (14 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
23. HÜDA PAR Tunceli Belediye Başkan Adayı Muhammet Ata Yüksel, Rudaw Türkçeye yaptığı
açıklamada, ana başlıklarıyla, HÜDA PAR’ın bir Alevi partisi olduğunu ve Şeyh Said ve Seyit Rıza’nın iki büyük değer ve halk kahramanı olduğunu söyledi. (14 Mart)
24. CHP’nin Ankara Güdül Belediye Başkan adayı Mehmet Doğanay, “Kaç köyünüz var? Alevi köyü var mı?” sorusuna “Alevi köyümüz yok, çok şükür” yanıtını verdi. (14 Mart)
25. HÜDA PAR Mersin milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı Faruk Dinç laik eğitim sistemini hedef aldı. Yerel bir gazeteye açıklamalarda bulunan Dinç, öğrencilere din
eğitiminin verilmemesini eleştirerek, kadına yönelik şiddetin ve tacizin artmasının nedenini İslam’a uygun eğitim verilmemesine bağladı. Dinç “Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman ama taciz çok uygulanıyor. Hem bana İslami bir eğitim vermiyorsun, hem benden İslami performans bekliyorsun. Eğitim sistemimiz bizi İslam’dan uzaklaştırıyor” dedi. (14 Mart)
26. HÜDA PAR Batman Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı HÜDA PAR’dan korkan kadınlara “espri” yaptı: “Fazıl Mirani’nin dediği gibi; Biz demokratız. Vallahi hangi renk çarşaf giyeceğinize
karışmayacağız.” dedi. (14 Mart)
27. İYİ Parti’den AKP’ye geçerek Eskişehir Belediye Başkan adayı olan Nebi Hatipoğlu “Ben başkan olduktan sonra Birlik Vakfı ve diğer vakıflara maddi manevi kapılarımı açacağım” dedi. (15 Mart)
28. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Burdur’da düzenlenen iftar programında konuştu. (15 Mart)
29. Oruç tutmak istediğini söyleyen 5 yaşındaki çocuğa annesi beslenme çantası hazırlamadı. Sınıf öğretmeni tarafından “o daha beş yaşında” denerek uyarılan anne çocuğun “oruç tutmak
istiyorum tesnim gibi” dediğini söyledi. (15 Mart)
30. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldığı bir televizyon programında “Hiç kimsenin yaptığı kanunlar Allah’ın yaptığı kanunların üzerinde değildir.” dedi. (15 Mart)
31. AKP’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu Milli Türk Talebe Birliği’nin devamı niteliğinde olan ve laiklik karşıtlığıyla bilinen Birlik Vakfı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda konuşma yapan Hatipoğlu başkan seçilmesi durumunda Birlik Vakfı ve diğer vakıflara belediyenin maddi manevi kaynaklarını açma vaadinde bulundu. Görüntülerde Hatipoğlu’nun “Ben başkan olduktan sonra Birlik Vakfı ve diğer vakıflara maddi manevi kapılarımı açacağım” Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi dediği ortaya çıktı. (15 Mart)
32. İstanbul Yenikapı Meydanı’nda yapılan Nevruz mitinginde konuşan DEM Parti İstanbul Büyükşehir Eşbaşkanı adayı Meral Danış Beştaş “Meral başkanla Murat başkan size kimlerin emanetidir biliyor musunuz? Deniz’lerin, Mahir’lerin, Seyit Rıza’ların, Şeyh Sait’lerin, Demirtaş’ların, Kışanak’ların, bedel ödeyen milyonların emanetidir. Emanetinize sahip çıkın İstanbul!” dedi. (17 Mart)
33. Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er 24 TV’te yayınlanan programda “Belediye seçimlerinde Cumhur İttifakı kaybederse Gazze sahipsiz kalır. Filistin’in kimsesiz, Mescid-i Aksa’nın öksüz kalması İsrail için havaî fişekli şölen, şuurlu Müslümanlar için gözyaşı sebebi olur.” dedi.
(17 Mart)
34. Saadet Partisi’nin Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü vesilesiyle yayınladığı 18 Mart videosunda
Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmedi. (18 Mart)
35. Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Gürselpaşa Mahallesi’nde bir grup apartman sakini kadın, evlerinin altında bulunan spor salonunun önüne ‘Ramazan ayında spor yapılmaz’ diyerek çöp döktü. (19 Mart)
36. Bağımsız Gençlik Platformu (PCS) Nevruz vesilesiyle Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan
Ahmedi Hani Türbesine meşaleli yürüyüş yaptı. Ahmedi Hani kaynaklarda Saidi Nursi’nin de
etkilendiği bir isim olarak yer alıyor. (20 Mart)
37. AKP’nin İstanbul büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum katıldığı bir televizyon
programında “Ayasofya ibadete açılsın’ diyen anlayışa mı yoksa ‘Ayasofya müze olsun’ diyen
anlayışa mı oy vereceksiniz. Yeniden Refah seçmeni buna karar verir.” dedi. (20 Mart)
38. Yeniden Refah Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Suat Kılıç “Tarikatlar ve cemaatler, devletimizin milletimizin resmi STK’larıdır.” dedi (20 Mart)
39. MHP Ereğli Belediye Başkan adayı Hüseyin Oprukçu yerel seçim çalışmaları kapsamında yaptığı bir konuşmada “Almadan vermek Allah’a mahsus bir de Devlet Bahçeli’ye” dedi. (20 Mart)
40. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum bir röportaj sırasında kendisine burçlarla ilgili sorulan soruya “Boğa burcuyum. Bende liderlik özelliği var” diyerek cevap verdi. (21 Mart)
41. HÜDA PAR Mersin milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı Faruk Dinç, seçim çalışmasına yönelik yasadışı faaliyet gösteren medreseleri ziyaret etti. Diyarbakır’da “Kur’an kursu” adı altında yasadışı medrese faaliyetinde bulunan “Suffe Yatılı Erkek Kur’an Kursu”nda seçim çalışması yapan Dinç, ziyaret kapsamında medresenin baş müderrisi ve medreselerin resmi statü kazanması için faaliyet yürüten Medrese Âlimleri Vakfı (MEDEV) Başkanı Muhammed Tayyip Elçi’yle de görüştü. Dinç “Hoşunuza gitmese de medreseler bu ülkenin gerçeğidir, mirasıdır. Toplumsal birliğimizin sigortasıdır. Resmi statü kazanmaları için çalışacağız. Cumhuriyet Gazetesi’ni rahatsız ettiysek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.
(21 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
42. Menzil cemaati ile bağlantılı bir Dehlevi isimli şirketin, en son Adıyaman’da bir maden ihalesi
kazandığı ortaya çıktı. Madencilik ruhsatı alan şirketin, daha önce çalıştırdığı kum ocaklarından
ürettiği malzemeyi devlete sattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar planlarında tarım
arazisi olarak yer alan bölge için “ÇED gerekli değildir” raporu aldığı belirtildi. (21 Mart)
43. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Konya Cihanbeyli’de 1650 kişilik iftar yemeği düzenledi. Programa DEM Parti Milletvekili Mithat Sancar, Konya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bülent Kılıç, Konya İl Başkanı Mulla Şimşek, Cihanbeyli Belediye eş başkanları Eylül Yaylacı ve Hasan Ateşçi, ve çok sayıda yönetici katıldı. (21 Mart)
44. Bütün muhalefet partilerini terörist ilan eden Büyük Birlik Partisi (BBP) genel başkanı Mustafa Destici, vatan hainliği suçundan yargılanıp asılan İskilipli Atıf’ın mezarını ziyaret etti.
(21 Mart)
45. İstanbul Fatih Camisi avlusunda bir adam, sigara içen kadınlara oruç tutmadıkları için küfür ve hakaret etmeye başlayınca kadınlardan biri adamın kafasına çantayla vurdu. Ortam gerilirken polis müdahale ederek kadınlara saldıran kişiyi uzaklaştırdı. (23 Mart)
46. DEM Parti İstanbul Sancaktepe İlçe Örgütü iftar programı düzenledi. (23 Mart)
47. İzmir Bayraklı’da iftara katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ayet okuyup oy istedi. “Allah
tuttuğunuz orucu, hep birlikte yaptığımız iftarı kabul etsin.” Diyen Özel, Nisa Suresi’nin 58’inci
ayetini hatırlatarak, “Allah size emanetleri ehline vermenizi, hükmettiğiniz zaman adaletle
hükmetmenizi emreder’ diyor. Yapacağınız seçim gelecek hafta pazar günü bu saatlerde Bayraklı’yı kim yönetecek, İzmir Büyükşehir’i kim yönetecek, bunların her birisi belli olmuş olacak.” ifadelerini kullandı. (24 Mart)
48. Şarkıcı Selim Gülgören gençleri hedef gösterdi: Gülgören sosyal medya hesabından yayınladığı videoda “Şu anda Kadıköy’deyim, herkesin elinde içki şişeleri sokaklarda geziyorlar. Ramazan’da birazcık saygı duyacaksın. Orucunu tutacaksın, tutmuyorsan ve inanmıyorsan da saygı duyacaksın. Burayı Amerika’ya çevirmeye çalışıyorsunuz.” dedi. (25 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
49. Memur-Sen genel merkezinde İHH ile birlikte yüzlerce çocukla “Yetim Buluşması İftarı ‘Minik
kalplerde umudu yaşat’” programı düzenledi. Programa yetim çocukların koruyucu aileleri ve
gönüllüler katıldığı duyuruldu. (25 Mart)
50. Menzil Cemaati‘ne bağlı Dehlevi şirketinin 2013’ten bu yana devletten faiz desteği, %90’a yakın vergi indirimi ve %40 yatırıma katkı desteği aldığı ortaya çıktı. (26 Mart)
51. AKP’li TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Göztepe’deki TBMM Filizi Köşk Sosyal Tesisinde medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle iftar programı düzenledi. “Yeni anayasa” hakkında sorulan soruya verdiği cevapta Kurtulmuş “Hakikaten siviller eliyle yapılmış, parlamentoda yapılmış, demokrat, kuşatıcı bir anayasanın yapılması Türkiye için elzemdir. Hemen seçimden sonra, belki de anayasa sürecinden daha kolay sonuç alabileceğimiz bir süreç, Meclis’te yeni bir iç tüzüğün gerçekleştirilmesidir” dedi. (26 Mart)
52. DEM Parti Bitlis Ahlat’ta iftar yemeği düzenledi. (26 Mart)
53. DEM Parti Çanakkale Gelibolu İlçe Başkanlığı iftar yemeği düzenledi. İlçe Başkanı Servet Aydın “Mübarek Ramazan ayının iftar bereketiyle bir ekmeği bölüşmek için buraya gelen değerli
halkımıza, ilçe örgütümüz adına teşekkürlerimizi sunarız. Rabbim, birliğimizi ve beraberliğimizi
daim etsin.” dedi. (26 Mart)
54. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Oda Kastamonu Temsilciliği tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. (27 Mart)
55. AKP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’yü ziyaret ederek seçim desteği istedi. (27 Mart)
56. AKP Edirne Büyükşehir Belediye Başkan adayı Belgin İba’nın otelinde düzenlediği toplantıda
kendisine Mustafa Kemal Atatürk’e ilişkin sorular sorulması üzerine toplantı sonlandırıldı. İba’ya
Atatürk’e ilişkin soru soran gençlere salon dışına çıktıktan sonra polis tarafından GBT sorgulaması yapıldı. (27 Mart)
57. TBMM Başkanı AKP’li Numan Kurtulmuş, CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen’in
3 Mart’ın ‘Laiklik Günü’ olması için verdiği yasa önerisini, gerekçesinde “kaba ve yaralayıcı” ifadeler olduğu gerekçesiyle iade etti. İadeyle ilgili Hasan Öztürkmen “İktidar, cemaat ve tarikatlar eliyle laikliğin her gün ayaklar altına alınmasından yaralanmayan Sayın Kurtulmuş, kanun teklifimizdeki ifadelerden yaralanmış. Kendisine çok geçmiş olsun dileriz!” derken, Laiklik Meclisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada “”Bizzat siyasi iktidarın öncülüğünde, tarikat ve cemaatlere güç kazandırılmasından, bu unsurlar eliyle laikliğin her gün ayaklar altına alınmasından rahatsızlık duymayan Kurtulmuş’un, Sayın Öztürkmen’in sunduğu yasa teklifini kaba ve yaralayıcı bulması şaşırtıcı değildir. Açıktır ki, AKP’li Numan Kurtulmuş, laikliği değil, laikliğin tasfiye edilmesine dönük faaliyetleri koruma derdine düşmüştür” denildi. (27 Mart)
Telefon: +90 533 046 82 71 E-posta: info@laiklikmeclisi.org
Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
58. DEM Parti Ağrı İl Örgütü tarafından Ramazan ayı dolasıyla bin kişilik iftar yemeği düzenlendi.
Programa, partinin il ve merkez ilçe eş başkanları ve yöneticileri, DBP il ve merkez ilçe eş başkanları ve yöneticileri, belediye eş başkan adayları, Hazal Aras, Mehmet Akkuş, Dem Parti Ağrı Milletvekilleri Nejla Demir, Heval Bozdağ, Sırrı Sakık katıldı. (29 Mart)
59. Eskişehir’de Menzil tarikatının bulunduğu Buhara köyünde bazı şahısların, başkaları yerine oy kullanmaya başladığını tespit eden görevli sandık kurulu üyesi tehdit ve darpla köyden
uzaklaştırıldı. (31 Mart)

CEMAAT-TARİKAT VE BAĞLANTILI YAPILAR

1. AKP Sivrihisar Belediye Başkan Adayı Hamid Yüzügüllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve İl Başkanı Gürhan Albayrak Eskişehir TÜGVA’nın 1. Olağan Kongresine katıldı. (2 Mart)
2. Cumhuriyet düşmanı Saidi Nursi’nin öğretileri çerçevesinde örgütlenen Risale-i Nur Sözler cemaati 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adaylarını destekleyeceğini açıkladı. Cemaatten yapılan açıklamada, “Biz Nur öğrencileri de bu anlamda 31 Mart seçiminde bütün kargaşa ve kötülük komitelerine karşı, vatan ve milletimizin birliği, bütünlüğü ve esenliği için
Cumhurbaşkanımıza kuvvet vererek, İslamiyet namına Cumhurbaşkanımızın seçtiği Cumhur İttifakı adaylarını destekleyerek, şer odaklarının karanlık hayallerini Allah’ın iyiliğiyle boşa çıkarmalıyız. Saidi Nursi, CHP’nin siyaseti dinsizliğe alet ederek, dine ve dindarlara verdiği zarara karşı, siyaseti dine alet ve dost yaparak dindarlara özgürlük hakkı tanıyan ve İslam dünyasının birliğine çalışan Adanan Menderes’in ima, Kur’an, vatan ve İslam dünyası hesabına desteklemişti” sözleri yer aldı. (7 Mart)
3. İzol aşireti ile Tarhan Ailesi’nden 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu’na destek çağrısı geldi. Türkiye’nin birçok iline yayılan ve 3 milyon yakın nüfusu olduğu tahmin edilen İzol Aşireti’ni bir çatı altında toplayan Diyarbakır İzol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İrfan Akba 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na destek çağrısı yaptı. (11 Mart)
4. Peygamber Sevdalıları Vakfı Viranşehir Temsilcisi Mehmet Kaya, beraberindeki heyetle Siyer
Yarışmasına katkı veren İlçe Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürlerini ziyaret etti. Heyet müdürlere teşekkür ederek plaket verdi. (12 Mart)
5. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken İsrail’le ticaret yapılması tepkilere neden olurken
üyelerine seslenen İsmailağa Cemaati’nden İsmail Hünerlice, İsrail’le ticaretin normal olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Bazılarımız diyor ki, ‘Vay efendim ülkemiz oraya niye malzeme gönderiyor?’ Ya hu tamam da burada savaş durumunda bile, İslam hukukumuz diyor ki, ‘Vatandaşın suçu yok.’ Savaş yapıyorsan 50 bin kişiyle orada 5 milyon insan var… 5 milyon insan açlıktan mı ölsün? İslam böyle bir şey yapmaz, insanları açlıktan öldürmez. Onun için ülkemizin oraya (İsrail’e) ürün gönderilmesine karşı değilim. Yahudi’ye silah gönderse orada tamam. Oturulur, konuşulur” dedi. (13 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org  Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
6. Aczmendi tarikatı “lideri” Müslüm Gündüz “Erdoğan’a taraftarlık siyaset değil imandır.” dedi.
(12 Mart)
7. Ankara’da tebliğciler, teravih sonrası Dostlar Konağı’nı ziyaret ederek oynayan vatandaşlara para taktı. (17 Mart)
8. FETÖ’nün “Karanlık Kurulu”, “Başyüceler Şurası”, “İstişare Heyeti” üyesi ve İsrail imamı olarak
bilinen yurt dışında bulunan Harun Tokak katıldığı bir televizyon programında “Ramazandır
cennetin 8 kapısı birden açılıyor ya. Bir kardeşimiz rüya görmüş.” diyerek rüyada Fetullah Gülen’in Hz. Muhammed ile konuştuğunu söyledi. (21 Mart)
9. Bir kadın “Hz. Meryem” olduğunu iddia ederek şeyhliğini ilan ederek, sosyal medyadan mürit
toplamaya başladı. (28 Mart)
10. Menzilcilere bağlı Semerkand Vakfı, Beşir Derneği, Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu
(GENÇ-KON) ve TÜMSİAD 31 Mart Yerel seçimlerinde Cumhur İttifakını desteklediklerini bir ilanla
duyurdu. (28 Mart)
11. Menzilcilere bağlı Anadolu Âlimler Birliği, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nı destekleyeceklerini ilan etti. Açıklamada “İlmi ve fıkhi açıdan amasız ve fakatsız Cumhur İttifakı’na destek vermek dini bir vecibedir. Maneviyat düşmanlarını sevindirecek her türlü ayrılık haramdır” dendi. (29 Mart)
12. İsmailağa Cemaati’nden atılan “Cübbeli Ahmet” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü bir video
yayınlayarak, Cumhur İttifakı dışındaki partilere oy vermenin caiz olmadığını söyledi. Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi’nin adaylarına oy vermenin günahkâr olmak anlamına geldiğini savunan Ünlü, “Şu anda Cumhur İttifakı’nın dışındaki Yeniden Refah, Saadet adaylarına özellikle CHP’yi, DEM’i, teröristleri kazandıracağı kuvvetli ihtimal olan yerlerde bunlara oy vermek caiz değildir” ifadelerini kullandı. (29 Mart) Telefon: +90 533 046 82 71
E-posta: info@laiklikmeclisi.org Twitter-Facebook-Instagram-Threads: @laiklikmeclisi
13. Vizyonunu “Allah’ın bir emaneti olduğuna inandığımız, cennet vesilesi olan yetimlerin maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek, İslam Medeniyetimizde olduğu gibi ümmetin hayırlı evlatları,
Müslüman şahsiyetleri ve öncüleri olarak yetişmelerini sağlamak.” olarak belirten Yetimler
Vakfı’nın Ramazan nedeniyle yurt içi ve dışındaki faaliyetleri haber oldu. Bunlar arasında
Bangladeş’te medrese öğrencilerine iftar yemeği, Somali’de ailelere iftar yemeği, “Dünya Yetimler Günü” nedeniyle Diyarbakır’da yetim çocuklara bisiklet dağıtımı, Gazze’de iftarlık sıcak yemek dağıtımı gibi faaliyetler yer alıyor. (25-26 Mart)

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi
07 Nisan 2024

LAİKLİK İHLALLERİ RAPORU, MART 2024” hakkında 4 yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Ezeli ve ebedi, ulu ve ulusal LAYİKLİK İLKESİNİN VE UYGULAMASININ tüm açık ve gizli, eski ve yeni, iç ve dış, özel ve tüzel düşmanlarını teşhis, teşhir ve tel’in eden ve hepsi de bütün ayrıntılarıyla arşivlenmiş olan belgeler ve bilgiler. Derleyen ve arşivleyen, yazan ve yayınlayan gerçek ATATÜRK’cü layik kuruluş LAYİKLİK MECLİSİ’nin hepsi de seçkin ve saygın yönetimine ve üyelerine, başta DAHİ bilgin sevgili hocamız Prof.SALTIK olmek üzere, en yürekten tebrikler ve teşekkürler, selamlar ve sevgiler, saygılar ve başarılar, en iyi dilekler ve utkular.

    Cevapla
  2. Duran Aydoğmuş

    ÇOK TARİHİ BİR “BELGESEL” OLMUŞ BU ÖZVERİLİ ÇALIŞMA… AYDIN OLMANIN GEREĞİ OLARAK ZAMAN VE EMEK HARCAMIŞLAR BU BELGELER İÇİN.
    “LAİKLİK İHLALLERİ RAPORU, MART 2024” BELGESELİNİ HAZIRLAYAN, EMEĞİ GEÇENLERE VE BU BELGESELİ PAYLAŞAN PROF. DR. AHMET SALTIK HOCAMIZA SAYGILAR SUNARIM. D. AYDOĞMUŞ 16.04.2024

    Cevapla
  3. Ayse Akın

    Sevgili Ahmet Hoca,
    Her biri büyük emek ürünü olan yazılarını ilgi ile okuyorum…emeklerine sağlık- Paylaşıyorum da….

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir