Halka meydan okuyan hükümet!

Halka meydan okuyan hükümet!

Prof. Dr. Örsan K. ÖYMEN
Cumhuriyet, 23.9.19

31 Mart ve 23 Haziran 2019 belediye seçimle­rinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un tarihinde en yüksek oyla seçilmiş belediye başkanlarından biridir.
İstanbul’da yaklaşık 16 milyon vatandaş ya­şamaktadır. İstanbul kenti, Yunanistan’dan, Belçika’dan, Portekiz’den, İrlanda’dan, Avusturya’dan, İsviçre’den, İsveç’ten, Norveç’ten, Finlandiya’dan, Danimarka’dan daha çok nüfusa sahip olan, dünyanın en büyük kentlerinden biri­dir. Ekrem İmamoğlu, bir ülkeden fazla nüfusu olan İstanbul’da geniş halk kitlelerinin desteğini alarak seçildiği halde, AKP hükümetinin ve Recep Tay­yip Erdoğan’ın, Ekrem İmamoğlu’na yönelik bas­kı uygulaması, hükümetin propagandasını yapmayı kendisine meslek edinmiş sözde medyanın Ekrem İmamoğlu’nun aleyhinde sistematik yayın yapma­sı, iktidarın, artık milletin iradesini umursamadığı­nın göstergesidir. İktidar hırsı ve siyaset-ticaret-ce­maat-medya dörtgenindeki çıkar ilişkileri, AKP’yi ve Erdoğan’ı, halkın tercihini yok sayma noktasına dek  getirmiştir.
Önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekrem İmamoğlu’nu “pejmürde” etmekle tehdit etmiştir! Ülkenin güvenliğini sağlamakla yükümlü bir Bakan, bu hareketiyle, salt Ekrem İmamoğlu’na de­ğil O’na oy veren milyonlarca vatandaşa da meydan okumuş, halkı provokasyona sevk etmiştir.
Arkasından, CHP’nin İstanbul seçimlerini ka­zanmasında önemli rol oynayan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, yıllar öncesin­de sosyal medyada yaptığı kimi açıklamalarından dolayı, hükümetten talimat alarak karar veren sözde yargıçlar tarafından hapis cezası verilmiştir!
Daha sonra Erdoğan, büyükşehir belediye baş­kanlarını makamına davet etmiş, davet ettiği Ekrem İmamoğlu’nu, medyanın önünde eleştirmiştir. Bu da yetmiyormuş gibi, Ekrem İmamoğlu kırık bir san­dalyeye oturtulmuş ve bunun sonucunda yere düş­müştür!
Otuz belediye başkanının olduğu ve hangi bele­diye başkanının nerede oturacağının önceden belir­lendiği bir toplantıda, yalnızca Ekrem İmamoğlu’nun sandalyesinin kırık çıkması bir rastlantı mıdır? Er­doğan, Ekrem İmamoğlu’na geçmiş olsun dileğin­de bulunup, sandalyenin neden kırık çıktığına ilişkin kurum içi soruşturma başlatacağına, bunun so­rumlularını ve kasıt olup olmadığını ortaya çıka­racağına; olayı “israf yaptın” gibi bir “espiriyle” ge­çiştirmiştir. (AS: RTE, İmmoğlu’ndan, her şeyin ultra lüks olduğu sarayda, özür dilemeliydi ev sahibi olarak..) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ardından, Ekrem İmamoğlu için, “kırık sandalyeli” ve İstanbul’daki araç israfını deşifre etti diye, “çıldır­mış” ifadelerini kullanmıştır.
Ekrem İmamoğlu, tam üç ay önce, İstanbul Bü­yükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ekrem İmamoğ­lu bu üç ay içinde, halktan aldığı yetkiyle, belediye­de üst yönetimde kendi kadrolarını oluşturdu; geri­ci – dinci vakıflara ve iktidardan akraba torpilli vakıf­lara yüzlerce milyon TL’lik yardımı kesti; hüküme­tin propagandasını yapan sözde medyaya onlar­ca milyon TL’lik desteğe son verdi; iptal edilen 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra, seçimin tekrarı gerçek­leşmeden, ihtiyaca ve liyakate bakılmaksızın tor­pille işe alınanların ve AKP “trollerinin” işine son verdi; pejmürde olmuş Esenler Otogarı’nı beledi­ye bünyesine kazandırarak yeniden yapılandırdı; su faturalarının ve öğrenci ulaşımının ücretini düşürdü; gece kara ve deniz ulaşımını yaygınlaştırdı; metro­büs, otobüs, metro ve vapur seferlerini artırdı; dur­ma noktasına gelen bazı metro inşaatlarını yeniden başlattı; yüzlerce milyon TL’lik kiralık araç israfını, bir TRT dizisine aktarılan onlarca milyon TL’lik ve bir tiyatro oyununa aktarılan yüz binlerce TL’lik is­rafı deşifre etti ve tasarruf seferberliği başlattı; yeni kreşlerin açılması, yeşil alanların korunması ve ge­nişletilmesi, depreme karşı önlemlerin alınması ve kültür-sanat projelerinin yaygınlaşması için çalış­malara başladı.
AKP ve MHP ise, üç ayda bunları yapan beledi­ye başkanını hedef haline getirdi! Neden? Bunla­rı yaptığı için!

  • Yeryüzünde, çok partili serbest seçimli bir düzen­de, halka meydan okuyan bir hükümetin iktidarda kalma şansı yüzde sıfırdır.

Anlaşılan, AKP ve MHP, halk sayesinde değil, halka rağmen iktidarda kal­manın altyapısını hazırlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir