Oy ve Ötesi: Sandık Tutanağını Çek, Gönder

Oy ve Ötesi: Sandık Tutanağını Çek, Gönder

Oy ve Ötesi, 24 Haziran seçiminde sandık tutanaklarının yüklenebileceği T3 (Türkiye Tutanak Teyit) uygulamasının indirilmesi çağrısı yaptı.
https://oyveotesi.org/t3/  24.6.18

Oy ve Ötesi, seçimlerde kullandığı T3 (Türkiye Tutanak Teyit) sistemi için geliştirdiği mobil uygulamayı güncelledi ve uygulamanın indirilip tutanakların yüklenmesi çağrısı yaptı.

“T3 Tutanak Gönder” uygulamasını telefonunuza indirdiğinizde, tutanakların görüntüsünü sisteme yükleyebiliyor ve ihlalleri bildirebiliyorsunuz.

Uygulama, tüm akıllı telefonlarda ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Uygulamayı indiren herkes, 24 Haziran günü ıslak imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekip T3 sunucularına gönderebilecek.

T3 yükleyenler şunları yapabilecek:

* Sandık sonuç tutanağını, sağlaması yapılmak üzere, Oy ve Ötesi’ne gönderebilecek,

* Sayım sürecinde hangi siyasi partinin/cumhurbaşkanı adayının kaç oy aldığı teyit edilebilecek,

* Oy verme işlemleri sırasında gerçekleşecek olası ihlalleri Oy ve Ötesi’ne bildirebilecek,

* Seçim gününe dair önemli bilgilere Bilgi Bankası’ndan ulaşabilecek.

Oylar takip edilebilecek

Uygulama, sandıkta görev alan, gözlemcilik yapan, oyunu kullanmak için sandık başına giden tüm vatandaşların sandık sonuç tutanağının fotoğrafını T3 sistemine kolaylıkla göndermesini sağlıyordu. Bu özellik devam ederken sisteme, “OySay” ve “Süreç Kontrolü” başlıklı iki özellik daha eklendi.

“OySay” ile sayım sırasında çetele tutmak yerine, uygulama üzerinden hangi adayın / hangi siyasi partinin, kaç oy aldığı takip edilebilecek.

“Mühürsüz pusula” takibi

“Süreç Kontrolü” özelliğiyle ise sabah oy verme işlemleri öncesinde, saat 08.00-17.00 arası gerçekleşecek oy verme süresince ve saat 17.00 sonrası gerçekleşecek sayım döküm süreci ve sonrasında yapılması gerekenlerin takibi kolaylaştırıldı.

Örneğin sabah oy verme işlemi başlamadan önce yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı takip edilip raporlanabilecek. Benzer şekilde, oy verme sürecinde ve sonrasında yaşanabilecek ihlaller anında bildirilebilecek.

Mobil uygulamanın Süreç Kontrolü bölümünde kullanıcılara duruma özel anketler gönderilebilecek.

Örneğin, referandumda karşılaşılan mühürsüz pusulalar gibi bir sorunla karşılaşıldığında, sorunun hangi bölgelerde ne sıklıkla yaşandığı konusunda hızlıca bilgi alınabilecek ve Oy ve Ötesi, siyasi partiler ve barolar bu durumdan haberdar edilecek.

“Müşahit el rehberi”

Uygulamanın bölümlerinden biri de Seçim Bilgi Bankası.

Uygulamayı indiren kişiler Oy ve Ötesi müşahit eğitimi videosuna, eğitim dokümanına, müşahit el rehberine, örnek tutanak görsellerine ve gerekli hallerde kullanılmak üzere başvurulabilecek örnek şikayet dilekçelerine ulaşabilecek.

Seçmenler, uygulama üzerinden Oy ve Ötesi gönüllüsü olarak müşahitlik başvurusunda da bulunabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir