Kamu mallarının yüzde 90’ını AKP sattı

15 yıllık satış ekonomisi:
Kamu mallarının yüzde 90’ını AKP sattı

(AS: Bizim katkımız yazının altındadır..)

AKP döneminde kamuya ait mallar, özelleştirmeler yoluyla satılarak kaynak yaratıldı. Maliye Bakanlığı verilerine göre önceki hükümetler döneminde toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme yapılırken AKP’nin 15 yıllık iktidarında 60.8 milyar dolarlık kamu malı satışı gerçekleştirildi. Devletin özelleştirme gelirinin %90’ı AKP hükümetleri döneminde elde edildi.

AKP döneminde kamuya ait mallar özelleştirmeler yoluyla satılarak kaynak yaratıldı. AKP öncesinde 8 milyar dolar olan özelleştirme gelirleri, AKP döneminde 60.8 milyar dolara çıktı.

2018 bütçesi önceki gün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda son gün Maliye Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bakanlığın bütçe sunum kitabında özelleştirme uygulamalarına da yer verildi. Veriler, AKP döneminde satışı yapılan kamu mallarının büyüklüğünü de ortaya koydu. Sunum kitabına göre, AKP öncesinde 1986 ile 2002 yılları arasında 8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. 2002 yılında AKP iktidara geldi. Ardından da hızla özelleştirmelere başladı.

  • AKP’nin iktidarda olduğu 2002 ile 2017 yılları arasında tam 60.8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.

Hız kesmeyecek

Kitapta, “Bu rakam bugüne kadar yapılan uygulamalardan sağlanan toplam gelirlerin yaklaşık % 90’ını oluşturmaktadır” yorumu yapıldı. 1986 – 2017 arasındaki toplam özelleştirme tutarı ise 68.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 30 Ekim tarihi itibarıyla de 66.2 milyar dolar tahsilat sağlandı. AKP önümüzdeki dönemde de özelleştirmelere hız kesmeden devam edecek. Kasım ayı itibarıyla 460 özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi. 119 Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile 256 adet Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kararı alındı. Son dönemdeki özelleştirmelerin büyük bir bölümünü enerji özelleştirmeleri oluşturdu.

Sunum kitabında, “Bundan sonraki süreçte de özelleştirme uygulamalarına makro ekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde, portföyde bulunan kuruluş ve varlıklar ile devam edeceğiz.” denildi.
======================================
Dostlar,

Tablo ürkütücüdür..
3 Kasım 2002 seçimlerinde %34 oyla TBMMde %65i bulan adaletsiz temsil sağlayan AKP dolu dizgin gidiyor.. 221 milyar $ toplam borç devir aldılar ancak 15 yılda 700 milyar $’ı aşan borç rakamına sürüklediler ülkemizi. Üstelik Doları 1,60 TL’den aldılar, 3,5 katını geçti 15 yıl sonra. Dolayısıyla hem her yıl en az 200 milyar $ sıcak para girdisine mahkumuz borçları döndürebilmek için hem de 3’lü açık şeytan üçgeninde debelenmekteyiz :

1. Bütçe açığı ki borç / bütçe gelirleri oranı olarak 97 / 587 milyar TL
2. Cari açık (döviz açığı) 50 milyar $ dolayında
3. Dış ticaret açığı 50 milyar $’ın üstünde..

Bu arada TL yabancı paralar karşısında  15 yılda %350’den çok değer yitirdi. Bu durum açıkça YOKSULLAŞTIRMA ve ENFLASYON demek.. 15 yılda AKP iktidarınca yapılan toplam bütçelerin değeri 1,5 trilyon dolara yakın. Muazzam bir tutar bu rakam. Ancak ekonominin dışa bağımlılığı azalmayıp büyüdü. İnsanımızın gönenç düzeyi ile Batı arasındaki fark kapanmadı. Gelir dağılımı iyileşmedi ve işsizlik, enflasyon tek rakama indirilemedi. Ayrıca 60 milyar $’ı aşan bir özelleştirme girdisini de AKP iktidarları kullandı. Son olarak geçen yıl, elde ne kaldı ise Varlık Fonunda toplanarak adeta dış borç (kredi diyorlar!) bulabilmek güvence (teminat) gösterildi, ipotek – rehin edildi,

Bakalım daha nereye dek… Ancak şu ana dek görünen, GERÇEK BİR YIKIMDIR!

Ne var ki, bu acı tablo bile “yurdum insanına” AKP = RTE‘ye ekonomik operasyon yapılıyor mavalları ile sunulabilmektedir.. Ancak yaşam pahalılığı, enflasyon, yoksulluk ve işsizlik sokakta eylemli (fiilen) yaşanıyor..

Sevgi ve saygı ile. 26 Kasım 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir