Sayın Kılıçdaroğlu’nun Irak Ziyaretiyle İlgili Beklentiler

Sayın Kılıçdaroğlu’nun Irak Ziyaretiyle İlgili Beklentiler

onur_oymen

Onur Öymen

Dışişleri Bakanlığı CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Bağdat ziyaretine karşı görüş bildirmişti.

Dışişlerinin itirazına karşın Sayın Kılıçdaroğlu Bağdat’a gitti ve temaslarına başladı. Umarız ki bu ziyaret Türk kamuoyunun kafasındaki
bazı soruların yanıtlanmasına yardımcı olur.

Yıllarca CHP sözcüleri Meclis’te, Türk halkının beklentileri doğrultusunda şu soruları sormuştu:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin 28 Eylül 2001 tarihli ve 1373 sayılı kararına göre, Irak dahil bütün ülkeler, topraklarını teröristlerin başka ülkelere yönelik saldırıları için kullandırmamakla yükümlüdür.

– Ayrıca Irak Anayasasının 7/2 maddesine göre Irak, topraklarını teröristlere üs veya geçiş yolu olaerak kullandırmamayı taahhüt etmiştir.

-Irak Hükümeti yıllardan beri topraklarının PKK terör örgütü tarafından Türkiye’ye yönelik saldırılarının üssü olarak kullanılmasına engel olmayarak bu yükümlülüklerini yerine getirmemektedir.

-Irak hükümeti ülkesindeki bütün terör örgütleriyle mücadele ederken, niçin yalnızca PKK’yla mücadele etmemektedir? Buna gücü yetmiyorsa
niçin Türkiye’nin bunu yapmasına karşı çıkmaktadır?

Kandil dağı ve dolayındaki PKK’lıların hukuksal statüsü nedir? Bunlar Irak vatandaşı mıdır? Türk vatandaşı mıdır? Başka ülkelerin vatandaşı mıdır? Mülteci midir? (BM’nin 1373 sayılı kararı teröristlere mülteci sıfatı verilmesini yasaklamaktadır.) Bu teröristler arasında Türk vatandaşı olup da Irak makamları tarafından yakalanıp Türkiye’ye iade edilen var mıdır?

-PKK’nın 1994 yılında Türkiye’den kaçırdığı ve halen sayıları 12,000’i bulan Türk vatandaşları Irak’ın Kuzeyinde, Erbil’e 100 kilometre mesafedeki Mahmur kampında kalmaktadır. Irak, PKK’nın insan deposu olarak kullandığı bu kampın boşaltılmasını niçin sağlayamamaktadır?

-Türkiye-Irak sınırının Irak tarafının korunmasının yükümlülüğü
Irak Hükümetine aittir. Niçin Irak devleti bu sınırda hiçbir asker bulundurmamaktadır. Ülkenin Kuzey bölgesi Irak’ın egemenlik alanında değil midir? O bölgede Irak Hükümetinin hiçbir sorumluluğu bulunmamakta mıdır? Hükümet o bölgedeki egemenlik hak ve sorumluluklarını Kuzey Irak Geçici Yönetimine mi devretmiştir?

-Türk firmalarının Irak’ın Kuzeyindeki faaliyetleri, özellikle petrol çıkartma ve taşıma girişimleri Irak Hükümetinin onayıyla mı yapılmaktadır?

Kerkük ve dolayında yaşayan Irak Türklerinin güvenliğinin sağlanması ve anayasal haklarının güvence altına alınması için Irak Hükümeti ne yapmaktadır? Bu soydaşlarımızın Kürt Yönetiminin yetki alanında bırakılmasına Irak Hükümeti razı olacak mıdır?

AKP iktidarı bu soruların yanıtlarını şimdiye dek öğrenememiş ve halkı ikna edecek açıklamalarda bulunamamıştır.

CHP Heyeti Irak’ta yapacağı üst düzeydeki görüşmeler sırasında Irak hükümetine bu konulardaki sorumluluklarını hatırlatarak yukarıdaki konularda yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaya yardımcı olursa, kuşkusuz bu ziyaret amacına hizmet etmiş olacaktır.

Onur Öymen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir