DOLAR MİLYARDERİ SAYISINDA DÜNYADA 6. yız : Ürkünç Tablonun Anatomisi


Dostlar
,

5.3.12 günü bu konuyu, bize gelen bir ileti üzerine, Sn. Ercan’ın iletisine yorum katarak işlemiştik. O metni daha da genişleterek bir kez daha paylaşmak istiyoruz..

DOLAR MİLYARDERİ SAYISINDA DÜNYADA 6. yız :
Ürkünç Tablonun Anatomisi

Ankara Üniv. Tıp Fakültesi’nde Sağlık Ekonomisi, KüreselleşTİRme,
Sağlığın Sosyo-Ekonomik-Ekinsel Belirteçleri, Sosyal Tıp, Nüfus Planlaması
 … gibi derslerimizde gelir dağılımı verilerini işliyoruz. Sağlık – YOKSULLAŞTIRMA arasındaki neden-sonuç ilişkilerine değiniyoruz.

Ülkemizdeki bu olağanüstü bozuk gelir dağılımı ve kokuşma (corruption) tablosu küresel finans sistemine tam eklemlenmemize bağlanabilir (24 Ocak 1980 Kararları milattır ve sözde yeni anaysa ile bu sömürgeleştirme tamamlanacaktır).
İrdelememizi 5 başlıkta dikkatinize sunmak isteriz :

1. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 4.3.13 günü basın açıklamasında ülkemizin
13 bin $ / kişi / yıl ulusal gelir rakamını aşmak üzere olduğunu ve dünyanın
Zenginler Kulübüne katılacağımızı muştuladı (!).. Acı acı gülümsedik..
Sonra düşündük ki; Bakan, üstelik de Kalkınma Bakanı, belki de “Dolar Milyarderi” sayısı bakımından Dünyanın “Zenginler Kulübü”ne katıldığımızı kastediyor belki de.. İsteyen istediği gibi anlasın.. Belagat sanatı dedikleri bu olmalı ?!

3_elit_48_ulke

2. 1950’lerde DP Başbakanı Adnan Menderes, “Her mahallede 1 milyoner yaratacağız!” buyurmuşlardı. Soylu (necip) halkımız umutlanmış ve “O milyoner
ben olur muyum?” ham hayaline kapılmıştı. Ülkeye Utarit’ten, Neptün’den.. karşılıksız kaynak yağmayacağına göre, gerçekte Menderes, “Mahalle halkını yoksullaştıracak;
bir adamımızı milyoner edeceğiz!
” demek istemişti. Öyle de oldu.. Ülkemizde
gelir dağılımı giderek adaletsizleş(tiril)meye başla(n)dı.. Menderes ekonomiyi batırdı ve IMF’den fahiş borçlar aldı çok ağır bedellerle (Temmuz 1958; % 320 devalüasyon ve moratoryum ilan edilişi, memurlara maaş bile verilemez duruma düşüş!)..

200_Homo_eliticus_2_milyar_homo_insectus

3. 80+ milyon nüfuslu ülkemizde en varlıklı 100 (yüz) seçkin (Elit!) 95 milyar $ servete sahip. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 800 milyar $ toplam ulusal gelir sağlandı (GSMH).

Bu rakamın % 12’sinin, ya da 8’de 1’inin en varsıl (zengin) 100 Türk’ün (Homo eliticus) kasasında olduğu anlaşılıyor. Yüz seçkinin tepedeki 35’i ise Dolar Milyarderi.
Bu 35 “Homo Supraeliticus” ise 55+ milyar $ servete sahip. Ulusal gelirin %7’sine
35 “Türk büyüğü” (!?) el koymakta.

3_kisi_48_ulke

4. BM Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre; 1996’da 358 olan $ milyarderi sayısı 2012’de 1230 oldu! Bunların servetlerinin toplamı, yeryüzü nüfusunun yoksul yarısının yıllık gelirleri toplamına eşit!

Lanetli denklem şöyle ne yazık ki : 1 dolar milyarderi = 1 Milyon yoksul !

  • KüreselleşTİRme = Yeni emperyalizm $ milyarderi üretiyor !?
  • Homo eliticuslar ve de homo insectuslar…
  • Darwin, böylesi bir Küresel Evrimi (!) öngörememişti.. Yazık..
  • Bir de “ILIMLI İSLAM” masalımız var.. Atlantik ötesinden telkinle. Gönüllü-rehin ilkokul mezunu bir emekli vaiz, “İslam dinini emperyalizmin güdümüne sokmak” için vaaz vermekle,  sözcülükle görevli..Garibana din-iman-türban-Kuran; zengine han-hamam, kat ve de yat..İşte emperyalizm bu.. 7 başlı ejderha, ahtopot, tüm yaşama alanlarına saldırıda.

Vatanin_bagrina_dusman_dayamis_kazigini

Son bir ekleme             :

Bunlar “kayıt içi” olanlar.. Ekonominin % 44’ünün kayıt dışı olduğu ülkede..

Bir de “Yeşil sermayemiz“, MÜSİAD’ımız var.. Geçen ay işletmesi 25 yıllığına ihale ile devredilen otoyollar-Boğaz köprüleri konusu.. Başbakan RT Erdoğan‘ın birden bire “vatanseverliği” kabardı.. Rakamı (6,7 milyar $) düşük buldu ve ihaleyi iptal etti..
İhaleyi alan 3’lü konsorsiyumu beğenmedi sanırız.. Bakalım kimler alacak yeni ihaleyi.. Sanki geçmişteki “talan” ihaleler (arşivlerde rakamlar ve ihaleler duruyor..) vatana ihanet değildi ?? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tek tek açıkladı ve sordu bu soruyu geçen hafta.. AKP’den ve de Başbakan RT Erdoğan’dan “tıs” yok!?

Tek bir örnek : Balıkesir SEKA 50 milyon $’a haraç mezat satıldı; mahkemenin atadığı bilirkişi 1,2 milyar $, tam 44 katı gerçek bedel saptadı! Bu talan, siyasetin tepesinden habersiz olabilir mi?

İşte bu servet, hırsızlık ya da rüşvet ile yapılıyor çok büyük ölçüde..
Matematik öyle söylüyor..

Böylelikle Demokrasimiz (Halk yönetimi) Plütokrasiye (Zenginlerin yönetimi) ve
“Helal kazanç” da “Kleptokrasi”ye (çalanların-hırsızların yönetimi) evrilmekte..

Platon’un bile gerisine!

Tam da bu sıralarda Başbakan RT Erdoğan, “Dindar nesil” yetiştireceğiz buyuruyor.. Laik bir ülkede !? 4+4+4, TBMM Komisyonunda CHP vekilleri dövülerek çıkarılıyor!
Siz de buyurun bu şifreyi çözün..

Oysa Büyük ATATÜRK, Cumhuriyet’imizin 10. Yılında verdiği ünlü
10. Yıl Söylevi”nde ulusumuza şu nefes kesen hedefi gösteriyordu :

  • “AYRICALIKSIZ, SINIFSIZ, KAYNAŞMIŞ BİR KİTLE OLACAĞIZ..”

Kemalizm’in = Atatürkçülüğün modası bunun için mi geçti “birileri” ne göre??

Hadi canım sen de!

Sevgi ve saygı ile.
5.3.13, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir