AİHM 2012 yılı raporu : İkincilik Türkiye’nin!


Dostlar
,

Bir kez daha yüzümüz kızarıyor..

AKP’nin “ileri demokrasi” ikiyüzlülüğü ile 2012’de AİHM’nde
en çok mahkum olan ülke, 45 ülke içinde Rusya’dan sonra Türkiye!

BOP Eşbaşkanı Başbakan RT Erdoğan ve 12 Eylül 2010 anayasa halkoylamasında “Yetmez ama EVET” çiler kına yakabilirler.

AİHM’de açılan dava sayısı Rusya aleyhine 28 593; Türkiye aleyhine ise 16 879. Gerçekte nüfusa oranlandığında, Rusya kabaca Türkiye’nin 2 katı nüfuslu olduğuna göre şampiyon biziz!

Bir yandan halkımzın artık çıplak acı gerçekleri görmesi, bir yandan yandaş medyanın artık “el insaf” etmesi bir yandan da namuslu-vicdanlı AKP’lilerin bu vahim gidişe bir dur demelerinin zamanı geldi de geçiyor da..

Uzun tutuklu yargılamalar başlıca suçlanma nedenimiz..

TBMM, 3. Yargı Paketi ile sözde bu soruna çözüm getirir gibi yaptı. Çok net mevzuat düzenlemesi yapılsa, tasfiye sürecine sokulan “özel yetkili mahkemeler” (!?) bu “uzatıcı” yargılama ve tutuklama “yorumları” yapabilirler miydi?

Koskoca TBMM, amaca uygun net mevzuat düzenlemesi yapmaktan aciz mi??

Yoksa tavşana kaç tazıya tut mu?

Hele bir de Başbakan RT Erdoğan son olarak Donanma Komutanı’nın istifası üzerine çok sayıda askerin tutuklanmasından  yakınmaz mı? Güler misiniz, ağlar mısınız? Başbakanlık yakınma yeri midir, adı üstünde hükümet olarak “hüküm” kurmak, iktidar olmak, muktedir olmak mıdır? Üstelik TBMM çoğunluğunu noter gibi kullanabilirken..

Bunca ayıp “Adalet ve Kalkınma Partisi” ne yakışıyor mu?
Tarihe bakıyoruz; bunca hatanın faturası çok ağır oluyor o siyasal kadrolara..

Türkiye’nin sağduyuya, dinginliğe, iç barışa gereksinimi çok ivedileşti!

Sevgi ve saygı ile.
Ankara, 28.1.13

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

===========================================

AİHM 2012 yılı raporu : İkincilik Türkiye’nin!

AİHM, 2012 yılı raporunu Strasbourg’da düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı : İkincilik Türkiye’nin!

Türkiye’nin 2012 yılı insan hakları karnesi yine kırıklarla dolu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) geçen yıl açılan davalarda Türkiye, Rusya’nın ardından yine ikinci oldu.

AİHM Türkiye hakkında yapılan 123 yargılamanın 117’sinde, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin en az bir maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Yüksek mahkeme 3 davada Türkiye’yi suçlu bulmazken ihlal kararlarında ise ilk sırayı yargılamanın uzunluğu aldı.

AİHM, 2012 yılı raporunu dün Strasbourg’ta düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olmasına karşın, insan hakları konusunda bu yıl da öbür
45 ülkenin gerisinde kaldı.

Yüksek mahkemeye 2012 yılında 1093 başvuru yapıldı. İnsan hakları ihlallerinde ilk sırayı yine Rusya aldı. Rusya aleyhine AİHM’de açılan dava sayısı 28 bin 593 oldu. İkinci sırada yer alan

  • Türkiye’nin aleyhine dava açmak için AİHM’e yapılan toplam başvuru sayısı 2012 sonunda 16 bin 879’a ulaştı.
    Bu rakam, yüksek mahkemeye yapılan toplam başvuru sayısının %13.2’sini oluşturdu.

Rapora göre AİHM’de Türkiye hakkında yapılan 123 yargılamanın 117’sinde, Türkiye’nin AİHS’nin en az bir maddesini ihlal ettiği kararına varıldı. Yüksek mahkeme sadece 3 davada Türkiye’yi suçlu bulmazken ihlal kararlarında ise ilk sırayı “yargılamanın uzunluğu” aldı. Geçen yıl ilk sırada “adil yargılama hakkının ihlal edilmesi” yer almıştı.
Yüksek mahkeme 51 davada, uzun yargılama nedeniyle, Türkiye’nin insan haklarını ihlal ettiğine hükmetti. 11 davada yaşama hakkının ihlal edildiğine karar verilirken 12 davada da etkili bir soruşturmanın yapılmamış olması nedeniyle ihlal kararına vardı. Türkiye hakkında bu kez işkenceden ihlal kararı verilmedi ancak Strasbourg mahkemesi insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele nedeniyle 18 davada Türkiye’nin insan haklarını ihlal ettiği kararına vardı.
AİHM, 37 davada özgürlük ve güvenlik hakkının, 9 davada adil yargılanma hakkının, 3 davada özel ve aile yaşamına saygı hakkının, 8 davada ifade özgürlüğü hakkının 23 davada mülkiyetin korunması hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, bir davada ise ayrımcılık nedeniyle AİHS’nin ihlal edildiği kararına vardı.
AİHM, 2011 yılında Türkiye hakkında 174 davada karar açıklamış, bu kararların 159’unda AİHS’nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Türkiye AİHM’de 2011 yılında en çok adil yargılanma hakkının ihlalinden hüküm giymişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir