YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ

Suay KARAMAN

Yaşadığımız süreçte ülkemizdeki sorunların en büyüğü eğitimdir.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte sorunlar da gündemdeki yerini almaya başladı. Toplumsal yaşamı kuran ve yön veren eğitim-öğretim, günümüzde
siyasal iktidar tarafından gerici ve dinci bir yöne doğru sürüklenmektedir.
 

Demokratik ve laik cumhuriyetimizi dinci kurallarla yönetmeyi hedefleyen siyasal iktidar, hazırladığı yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adını verdikleri programla çocuklarımızın
bilimsel ve laik eğitim hakkını zorla ellerinden almaktadır. Dayatılan bu yeni öğretim programının omurgasını temel bilimsel dersler değil, çok sayıda din dersi ve kavramlar oluşturmaktadır.
 

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesiyle (!?),
hiçbir pedagojik formasyonu olmayan imamları ve hafızları sınıflara sokan Milli Eğitim Bakanlığı,
şimdi Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi yasa tasarısını gündeme getirmektedir. Bu taslak, öğrencilerin ve toplumun imam hatipleşmesini daha da kolaylaştırarak, siyasal iktidarın istediği biçimde öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. AKP iktidarda olduğu sürece bilimsellik, çağdaşlık ve laiklikle bağdaşmayan konular sürekli gündeme getirilecek, dayatılacaktır.

Yaklaşık 20 bin köy okulu kapalıdır ve sürekli artan öğretmen açığı vardır. Tasarruf önlemleri nedeniyle taşımalı eğitimin kapsamı 50 km’den 30 km’ye düşürülmüştür; bu durum çocukların eğitim haklarının engellenmesi anlamına gelmektedir. Gerçekte bu işin doğrusu, her köyde
(ya da çok yakın birkaç köyde) okul olması zorunluluğudur. Zaten atama bekleyen yüz binlerce öğretmen bulunmaktadır.

Hemen hemen her köyde imam-hatip-müezzin var ama öğretmen yok!? Neden acaba??
***
Bunun yanında 100 bine yakın öğretmen çok düşük ödemelerle ücretli olarak çalıştırılmaktadır. Ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik gibi uygulamalarla öğrenciler, yarını belli olmayan güvencesiz öğretmenlere teslim edilmiş ve nitelikli eğitim alma hakları da ortadan kaldırılmıştır. Bu da büyük bir hukuksuzluk ve eşitsizliktir.
 

Bunların yanında okullarda temizlik sorunu da vardır. Yeterli temizlik görevlisi olmadığı için, kimi okullarda veliler temizlik yapmaktadır. Okullarda güvenlik çalışanı açığı da bulunmaktadır. Temizlik ve güvenlik emekçisi eksiklikleri hem eğitimin niteliğini, hem de öğrencilerin sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir. Temizlik ve güvenlik çalışanının kalıcı kadrolu emekçilerle ivedilikle sağlanması gerekmektedir. Ancak siyasal iktidarın çıkardığı İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli çalışmanın önü açılmıştır. Bu Yönetmeliğe göre haftanın 3 günü 8.447 TL’ye çalıştırılacak kişilerle okulların ne güvenliği ne de temizliği sağlanabilir.
Bunun açık adı emek sömürüsüdür!
 

Milli Eğitim Bakanlığınca 20 bin yeni öğretmen atamasına ilişkin görüşme (mülakat) yapıldı ve sonuçlar açıklandı. Ancak açıklanan sonuçlar 30 dakika içinde sistemden kaldırıldı ve hiçbir açıklama yapılmadı. Milli Eğitim Bakanlığı kimi bilgilerin öğrenilmesini istemeyerek, hangi yandaşlara torpil (kayırma) yapıldığını gizlemeye çalışmaktadır. Bu durumda yandaş (torpilli) öğretmenlerin seçileceği bellidir. (AS: Bu kabul edilemez, kokuşmuş bir nepotizm örneğidir!)
***
Dünyada birçok ülkede okullarda ücretsiz yemek verilirken, ülkemizde çocuklar bu haktan da yoksundur. Yalnızca “Beşli Çete“nin silinerek alınmayan vergileriyle bile okullardaki yemek sorunu çok rahatlıkla çözülebilir.
***
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu müdürünün öğrenci velilerine “başı açık öğrenci istemiyorum” dediği konuşması gündemde yerini korurken, şimdi aynı müdür kendi okulundaki kadın müdür yardımcısının kapısını ‘kilitli olduğu ve tuvaletlere girişi engellediği gerekçesiyle’ kırdırdı. Arkasında siyasal güç olanlara öğretmenlik ve yöneticilik yaptırılmasının sakıncaları görülmektedir. Bu müdür şimdilik göstermelik olarak açığa alınmıştır ama hakkında ‘kamu malına zarar vermek’ ve ‘eğitimciye yakışmayan davranış’ gibi gerekçelerle yasal işlem yapılması, hak ettiği yaptırımı görmesi gerekmektedir Cezasızlık suçu artırıyor! 

Siyasal iktidarın dayattığı politikalarla dinci eğitim tam gaz ilerlemiş ve tüm sisteme egemen olmuştur. Zaten iktidar sorgulayan, düşünen, laik, çağdaş ve bilimsel eğitim istememektedir. Çünkü sorgulayan ve düşünen eğitim, karanlıklara geçit vermez; yönü aydınlıktan, çağdaşlıktan yanadır. 

Nitelikli eğitim ile sağlıklı-güvenli okul hem öğrenciler için, hem de tüm eğitim emekçileri için temel bir haktır ve bu hakkın sonuna dek kullanılması gerekmektedir. Ülkemizi aydınlığa ve çağdaşlığa ulaştırmak için laik ve bilimsel eğitimin vazgeçilmez önemi sürekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda eğitim sendikaları, demokratik kitle örgütleri ve öğrenci velileri
bir araya gelerek örgütlü demokratik eylemler yapmak zorundadır. Çok doğallıkla, bu eylemlere zaman ayırabilirlerse muhalefet partilerinin de katılması önemlidir.
(Azim ve Karar, 23 Eylül 2024)
 

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ” hakkında 2 yorum

  1. Duran Aydoğmuş

    Sayın Suay Karaman hocamız ülkemizde yaşananları çok güzel ifade etmişler.
    Bu duruma göre resmen ilan edilmemiş İslam Şeriatı yaşanıyor ülkemizde.
    Devlet, devlet olmaktan çıkmış, Suudi Arabistan ve benzeri şeriat ülkelerine döndürülmüş! Çocuklarımız ve torunlarımızı çok daha kötü gelecek bekliyor!
    Bilmeyen var mı bilemem ama, başta sağlık ve eğitim devletin temel görevidir.
    İki oğlumuz ortaokulu İsveç’te okudular. 4 yıl boyunca okul için beş kuruş harcamadık. ülkede bütün okullara öğle yemeği veriliyor, kitap, defter, kalem vb eğitim malzemeleri de okuldan, yani devletten. Üstelik et yemeyen öğrencilere, Müslüman öğrencilere domuz etsiz yemek veriliyor okullarda.
    (“Anılarımda 5 ülke” kitabımda yazdım bunları vs). Muhalefet bu örnekleri dile getirmiyor ne yazık ki…
    Bu gerçekleri yazan Suay hocamıza ve paylaşan Prof. Dr. A. SALTIK hocamıza teşekkür ve daygı ile…
    Duran Aydoğmuş/ 24.09.2024

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir