Kıbrıs Türkünün Diriliş ve Direniş Lideri Dr. Fazıl Küçük’e saygı…

Doç. Dr. İhsan  TAYHANİ
Bağlıköy – Lefke / KKTC

“… Laiklik ilkesi konusunda en küçük bir ödünü yoktur. O, din istismarcılığına karşı en büyük mücahitlerden birisiydi…” ٭

Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesi bayrağını henüz 25 yaşında bir delikanlı iken açmaya başlayan Dr. Fazıl Küçük, oldukça geniş bir yelpazede yer alan (halkının örgütlenmesi, kimlik, eğitim, vakıf, gençlik, Türkçe ibadet, sağlık ve toplumun geleceği gibi) kırk yıllık eylemli ve çileli  mücadelesini (savaşımını) hep laik anlayışa dayalı olarak sürdürmüştür.

Yakın çalışma arkadaşlarından Osman Güvenir, O’nun doğrudan laik bir toplum olarak çağı yakalama ve çağdaşlaşma mücadelesi (savaşımı) verdiğini[1] vurgular ve şunları söyler:

O’na göre bir Müslüman, çağdaş ve laik olmalıydı. Dini, bir paravan yaparak toplumun zehirlenmemesi gerekliliğini savunurdu. Hatta diyebilirim ki; Dr. Küçük, zaman zaman kimi din adamları ile çelişkiye düşmüş ve onların doğru davranma ve doğru vaaz vermeleri için mücadele etmiştir.”[2]

Nitekim Dr. Fazıl Küçük’ün, kimi dinsel çevreler açısından bir görüngü (fenomen) olan Şeyh Nâzım Kıbrısî ile de toplumsal kaygı nedeniyle düşünsel çatışma içinde olduğu bilinen bir konudur.

Dr. Küçük’ün –kırklı yıllardalaiklik ilkesini savunma doğrultusunda kalemi ile savaşıma girmiş olması dikkat çekicidir.

O’nun bu duyarlığı ise ancak sahip olduğu entelektüel yapısı ve siyasete alet edilen dinin yaratacağı yıkımı seziş gücüyle açıklanabilir.

Söz konusu bu ardalanın şifrelerini de O’nun yaşam öyküsünde aramak gerekir. Dr. Küçük’ün geçmişe uzanan anı yazılarına bakıldığında, daha ilk öğrenim aşamasında İslamiyeti akıl ile kavrama arayışı içinde olduğu görülür. Öğrenim aşamasında ufku açık, ileri görüşlü öğretmenlerinin olması, sonraki yıllarda ise önce Türkiye’de İstanbul’da, daha sonra sırasıyla Fransa ve İsviçre’de tıp eğitimi alma şansını elde etmesi, laik düşünce başta olmak üzere, O’nun entelektüel düşünsel yapısının oluşumunu sağlamıştır.

Kıbrıslı Türkün özgürlük mücadelesi (savaşımı) bayrağını açan; Türkiye Cumhuriyeti dönem hükümetlerinin Kıbrıs davasını sahiplenmelerini sağlayan; ayrıca Anadolu insanının Kıbrıs davasına ilgisini toplayan; gazeteci kimliği ile gençliği ve halkını örgütleyen; bir tıp doktoru olarak –acılı günlerinde– yoksul Kıbrıs Türk halkının yaralarını saran; siyaset ve devlet adamı olarak 78 yıllık yaşamının yarım yüzyıldan çoğunu bağrından çıktığı toplumun, özgür ve güven içinde varlığını sürdürmesi mücadelesine (savaşımına) adamış olan ve bu yıpratıcı yolculuğun uzantısı olarak 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını gördükten sonra, 15 Ocak 1984’te yaşamdan ayrılan Kıbrıs Türkünün diriliş ve direniş lideri Dr. Fazıl Küçük’ü, 40’ncı ölüm yıl dönümünde saygı ile anıyor, O’na gönül borcumuzu sunuyor ve Tanrı’dan rahmet diliyoruz.

٭Dr. Küçük’ün damadı Peker Turgud’un, Dr. Fazıl Küçük’ün 38’inci ölüm yıl dönümünde TAK Haber Ajansı’na verdiği röportaj
[1]Osman Güvenir, Dr. Fazıl Küçük’le Geçen Günlerim “Bir Lideri Anlatıyorum”, Selen Offset Ltd., Lefkoşa, Nisan 2016 s. 61.
[2] Aynı yerde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir