ADD Hildesheim TV Konuşmamız : 75. Yılda İnsan Hakları Sınavımız..

Dostlar,

Dün, 15 Aralık 2023 akşamı, Almanya – Hildesheim ADD Başkanı Sn. Fatma ANDERS ile bir TV programı yaptık. TSİ 21:00’de başlayan (Avrupa 19:00) program İNSAN HAKLARI konuluydu ve yaklaşık 80 dakika sürdü. Bu konuşmayı 10 Aralık 2023 akşamı planlamıştık ancak teknik sorun nedeniyle ertelemek zorunlu oldu.

Bilindiği gibi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi-İHEB (Universal Declaration of Human Rights-IDHR), 75 yıl önce 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda benimsenmişti. Türkiye, altı ay kadar sonra 27 Mayıs 1949’da Bildirge’nin resmi Türkçe çevirisini Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazetede yayınlayarak bir tür eylemli olarak benimsedi. Yürürlükteki 1924 Anayasasında uluslararası andlaşma – sözleşmelerin iç hukuka nasıl katılacağına ilişkin bir düzenleme yoktu. Dolayısıyla bu yol, kanımızca, etkili bir kabul – benimseme ve iç hukuka aktarma olarak kabul edilebilir, edilmelidir.

Sn. Anders’in sorularını yanıtlamamız ve İHEB’in 75. Yılında İnsan Hakları Karnemizi irdelememiz, doğallıkla çok kapsamlı bir konuydu. Pogram sürerken canlı bir izleyici kitlesi oluştu. Sn. Anders’in kayıtlarına göre dünyanın birçok yerinden insanlar programı eşzamanlı izledi (Peru, Milano… dahil).

Sn. Anders bize şu whatsap iletilerini yolladı :

  • 5 senede ulaştığımız kitle 22 – 26 milyon arası. Dün ve bu gün videonuz rekor kırıyor Hocam.
  • İzleyenler 100.000’i geçti, halen izleniyor
    Emeğinize sağlık Hocam, iyi ki varsınız.
    Programdan herkes keyif almış, bana gelen bilgileri sizinle paylaşmak istedim..

***
Yayın eş zamanlı olarak facebook ortamında yayınlandı. İzlemek için tıklayınız..

https://fb.watch/oYsrpIrkyc/

Ayrıca youtube ortamına da yüklendi..  Aşağıda.. tıklanıp izlenebilir..

https://youtu.be/490yhJ52d9U?si=x9bTH3ABFJviB09a

Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazımızı da (07 Aralık 2023) bu konuya ayırmış ve şöyle bağlamıştık yazımızı :

  • Türkiye’nin de uluslararası toplumun da insan hakları karnesi, İHEB’in 75. yılında perişan.

    Ne yapmalı                      ??
  • Mustafa Kemal Paşa, “Eğer sürekli barış isteniyorsa, insan yığınlarının durumlarını iyileştirecek uluslararası önlemler alınmalıdır. İnsanlığın tümünün gönenci, açlık ve baskının yerine geçmelidir. Dünya yurttaşları çekememezlik, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak biçimde eğitilmelidir.” demişti. Prof. N. Chomsky ise “Bunların hiçbiri kaçınılmaz değil. M. Chossudovsky’nin YOKSULLUĞUN KÜRESELLEŞMESİ kitabı, olayları tersine çevirecek savaşımda önemli adım : DİRENİŞİN KÜRESELLEŞTİRİLMESİ!..” diye yazdı. Son söz Chossudovsky’nin : “Dünyanın tüm önemli bölgelerindeki toplumsal hareketleri, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve kalıcı bir dünya barışının sağlanması ortak hedef ve kararlılığı ekseninde bir araya getiren büyük atılıma gereksinim var.” Bütün dünyanın ezilen halkları, uyanın ve birleşin. Spartaküs iki bin yıl önce başardı; çaresi isyandı!

İzlenmesi, paylaşılması ve gereklerinin yapışması dileğiyle..
Gönlümüzden geçen, Kabulünü izleyen 50. yılda Bildirge’nin güncellenmesi ve 3. Bin Yıl başında yepyeni ve yaşama geçirilebilecek bir insan hakları demeti üstünde küresel toplumun uzlaşmasıydı. Ne yazık ki böylesi bir beklentiden çok uzağız.

Ancak her durumda umutsuzluk yok. 75 yıl önce İHEB’i büyük bir uzlaşmayla üreten ve yayınlayanlar da dünyalılardı. İnsanlık onuru ve usu (aklı) tüm sorunların üstesinden gelecek!

Sevgi ve saygı ile. 16 Aralık 2023, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, BSc, LLM  
Atılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği) Uzmanı
Hekim, Hukukçu-Sağlık Hukuku Uzmanı, Mülkiyeli
www.ahmetsaltik.net       profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik     X : @profsaltik 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir