ARKADAŞLIK NASIL OLMALIDIR?

Prof. Dr. Halil ÇİVİ
İnönü Üniv. Eski İİBF Dekanı

Antik Çağ Yunan-Grek filozofu Aristotoles (M.Ö. 384-322) diyor ki :
İnsanlar arasında üç tür arkadaşlık ilişkisi vardır.

1- Çıkar odaklı arkadaşlıklar

Bu tür arkadaşlar çıkar beklentisine dayalı olarak ortaya çıkar. Çıkarlar ya da çıkar sağlayabilme umutları sona ererse bu tür arkadaşlıklar da kendiliğinden sonlanır.
Günümüzdeki arkadaşlık ilişkilerinin çok büyük bölümü çıkar arkadaşlığı biçimindedir. Siyasal etnik, dinsel, bilimsel ekonomik, teknik, mesleksel, kültürel, sanatsal… zorunlu arkadaşlıklar bu kümeye girer.

2- Eğlence odaklı arkadaşlıklar

Bu tür arkadaşlıklar insanların eğlence, gülme, piknik, gezi, birlikte toplu yemek yeme, tatil  (dinlence) yapma vb. özel anlardaki eğlenme gereksinmeleri sırasında daha mutlu bir atmosferde yaşamak için katkı sunan arkadaşlardır. Çoğunlukla konuşkan, komik, esprili ve pozitif enerji veren tiplerden oluşur. Ancak yaşam gezmek, eğlenmek, gülmek ve hoşça vakit geçirmekten ibaret değildir. Bu tür insanlar, yakınınızda ve aklınızda olsunlar, kimi kez gerekli olabilirler. Ama siz kendinizi bu işlere çok kaptırmayın. Yoksa işlerinizi yapmak, yaşamın gerekli reçetesini uygulamak ve evin yolunu bulmak zorlaşabilir.

3- İyi arkadaşlar ya da gerçek dostlar

Bu tip ender bulunan insanlar, yaşamı kolaylaştırmak ya da yaşam zorluklarının üstesinden gelebilmek için dostlarına amasız ve koşulsuz yardım ve destek sunan arkadaşlardır.

Onlar her konuda ve her koşulda gereksinme duyulduğu zaman hemen ortaya çıkan ve arkadaşlarının yardımına koşan gerçek dostlardır.

Halk deyimi ile, size zor anlarınızda “Hızır gibi” yetişenlerdir.

Bilgece yaşayan yüksek karakterli ve üstün ahlaklı bir kimlik sahibi insanlardır.

Günümüzde bu tip iyi ve gerçek dost ya da arkadaş bulmak çok zordur..

Umarım ki; bir kişi de olsa, sizlerin de böyle bir arkadaşınız ya da arkadaşlarınız vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir