İngiltere parlamentosunda 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yaptığım konuşma

İngiltere parlamentosunda
23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle
yaptığım konuşma

portresi_kursude_bayrakla

 

 

Onur Öymen

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından İngiltere Parlamentosunda düzenlen resepsiyonda yapılan konuşmalar hakkında Londra Posta gazetesinde yayınlanan haberin özetini aşağıda sunuyorum.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu, Onur Öymen – İsmail Pamuk ile 18 Nisan Günü King’s College’de başlattığı etkinliği, 19 Nisan akşamı İngiltere Parlamentosu, Portcullis House binasında yaptığı bir kokteyl ile sürdürdü. 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 96. Yıldönümü onuruna, İngiltere Parlamento binasında verilen resepsiyona Enfield İşçi Partisi Millevekili Joan Ryan evsahipliği yaptı. İngilitere İşçi Partisi milletvekilleri Joan Ryan ve Meg Hillier (Hackney) yanında çok sayıda Türk ve İngiliz davetlinin yer aldığı 23 Nisan resepsiyonunda, İTDF yetkilileri, Dr. Onur Öymen ve İngiltere Parlamento temsilcileri birer konuşma yaptılar. İTDF, İADD, CHP Birleşik Krallık Birliği ve kitle örgütlerinden davetlilerin yer aldığı 23 Nisan Resepsiyonunda Udi Baha Yetkin ve Hoşseda Müzik gurubu izleyicilere klasik Türk müziğinden derlenen kısa bir dinleti sundu.

Onur Öymen’den unutulmayacak bir konuşma      :

İTDF, 23 Nisan resepsiyonu yönetici Dr. Ali Tekin Atalar’ın açış konuşması ile başladı. İTDF Başkanı Jale Özeyaptığı konuşmada; 23 Nisan 1920’de, TBMM’nin kuruluşu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uluslar arasında onurlu yerini aldığını belirtti. Türkiye içinden ve dışından girişilen tüm karşı devrimci çabalara rağmen Mustafa Kemal Atatürk tarafından sağlam bir şekilde atılan temelleri sayesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını korumaya devam ettiğini söyleyen Jale Özer;

  • ‘Türkiye’nin çağdaş, bağımsız ve üniter bir devlet olarak Dünya’nın özgür ulusları içindeki yeri 23 Nisan ile başlayan devrimler sürecinde temellendirmiştir’ dedi.23 Nisan Resepsiyonuna ev sahipliği yapan İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Joan Ryan yaptığı konuşmada; Türkiye’nin çağdaş ve demokratik ülke olarak varlığını vurgulamak yanında, son dönemde görülen anti-demokratik ve baskıcı gelişmelere dikkat çekti. Joan Ryan, özellikle vurgu yaptığı ‘bazı il ve ilçelerde halkın kuşatma altında tutulduğu ve insan haklarının çiğnendiği, devlet güçleriyle barışın sağlanması’ gibi Türkiye’de bazı kesimlerde yaygın bir biçimde görülen bir söylem ile bir resepsiyon konuşması için dikkat çekici bir üslüp kullandı. Ryan’dan sonra, Hackney Milletvekili Meg Hillier de benzer bir konuşma yaptı. İngiliz İşçi Partisi Milletvekillerinin muhtemelen seçim bölgelerinde yaşayan ‘Türkiye kökenli’ nüfus yapısının etkisiyle ürettikleri konuşmalardan sonra deneyimli diplomat ve politikacı Onur Öymen konuştu.‘Kimse bizden Teröristlerle birlikte Anayasa yapmamızı beklemesin’

    Konuşmasına, ‘Türkiye için  yanlı yayınları, ‘savaş propagandası’ olarak kabul etsek bile, bugün de aynı politikanın devam ettiğini görüyoruz’ diyen Onur Öymen, yaşadığımız dönemde de Türkiye’nin karşılaştığı güçlükleri aşacak devlet deneyimi ve güce sahip olduğunu kaydetti. Türkiye’nin farklı kaynaklardan gelen Terör tehlikesi karşısında bulunduğunu söyleyen Onur Öymen; önemli olanın tüm terörist hareketlere aynı biçimde karşı olmak olduğunu vurguladı.‘Teröristler ile Anayasa tartışması yapmayız. Kimse bizden teröristler ile birlikte Anayasa yapmamızı beklemesin’ diyerek Türkiye’de son dönemde başlatılan Anayasa tartışmaları konusunda net bir tutum ortaya koyan Onur Öymen, İngiliz milletvekilllerine hitaben; ‘Türkiye üzerinde etkinizi bu yönde yürütmeniz gerekir.’ dedi. İngiltere ve Türkiye’nin ‘Avrupa’nın parantezi’ olduğunu söyleyen Onur Öymen, İngiltere’nin AB’den ayrılması tartışması konusunda da ‘Avrupa İngiltere’siz düşünülemez’ dedi.

    Saygılar, sevgiler.
    20.04.2016

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir