CİNCİ HOCA İÇİN GENELKURMAY BAŞKANINA MEKTUP


CİNCİ HOCA İÇİN GENELKURMAY BAŞKANINA MEKTUP

Resim

Sayın Orgeneral Necdet ÖZEL,
TSK Genelkurmay Başkanı 

Sayın Genelkurmay Başkanım;

Gülhane Askeri Tıp Akademisi bir asırlık mazisinde bilime birçok konuda öncülük etmiş ve ülke tarihinde yer almış güzide bir kurumdur. Bu kurumda hizmet etmiş bir akademisyen olarak aşağıda yer verdiğim, ingilizce dilinde ve uluslararası indeksler tarafından taranan bir dergide çıkan makale bizi oldukça rahatsız etmiştir. Yüksek Bilim Konseyi gibi üyeleri ancak Yüksek Askeri Şura kararı ile atanılan bir adresten çıkan safsata dolu bir yayın vicdanlarımızı kanatmıştır. Ayrıntıya girmeden, makalede
beyne yerleşmiş cinlerin şizofreni semptomları oluşturabileceği,
bazı üfürükçülerin de hastalıkları tedavi ettiği öne sürülmüştür.

Bu hazin makaleye göre, tıp mesleğinin “cin çarpması” olasılığını artık
hesaba katması gerektiği
” savunularak;  yazar YBK Üyesi akademisyen,  doktorların dini şifacılar ile birlikte çalışması gerektiğini  bildirmiştir *.

Lafı hiç dolandırmayacağım; lütfen dakika kaybetmeden bu konunun üzerine gidin  Kamu vicdanını, özellikle de hem ulusal, hem de uluslararası bilim dünyasını rahatlatacak bir eylem başlatın.  XXI. Yüzyıldayız ve kuruluşu bile son derece çağdaş olan bir kurum Ortaçağ’a  yakışır bir makaleyle gündeme geliyor. Bu ülkenin sade bir yurttaşı bile olsak bu yazı bir gelecek korkusuna neden olur. Kaldı ki o kurumun adresini emekli bile olsak halen taşıyoruz. Ciddiye alınmamak bir yana, alay konusu olmak içimizi dağlıyor. Lütfen, gereğini sizden arz ediyorum.

Prof. Dr. Levent DOĞANCI
(E) GATA  Yüksek Bilim Konseyi Üyesi,
Ankara

 *****

  • Journal of  Religion and  Health.
    2014 Jun;53(3):773-7. doi: 10.1007/s10943-012-9673-y.

GATA YBK ( Yüksek Bilim Konseyi) emeklisi bir akademisyen olarak kişisel tepkimdir. Ama bu tepki yeterli bir yanıt bulamaz ise yazıklar olsun Türk Tıp camiasına ve
onu kurup bugünlere getiren ” kurucu ” asırlık yapıya!

Bunlar gerçek bilimselliği yok ederken, akıl ve gerçeği tasfiye ederken kimsenin gıkı çıkmıyor.  Sanırım “yeni”  TÜBİTAK onur duyuyordur bu yayınları desteklediği için.
Yeri gelmişken, Nobel Tıp Ödülüne aday olsun mu bu makale; ne dersiniz?

Derin kaygılarımla.

Esenlik dileklerimle, saygılar sunuyorum.

Prof. Dr. Levent Doğancı
(E) GATA YBK Üyesi,

Ankara

J Relig Health. 2014 Jun;53(3):773-7. doi: 10.1007/s10943-012-9673-y.

Schizophrenia or possession?

Irmak MK.
Author information

  • High Council of Science, Gulhane Military Medical Academy,
    Ankara, Turkey, mkirmak@gata.edu.tr 

Abstract

Schizophrenia is typically a life-long condition characterized by acute symptom exacerbations and widely varying degrees of functional disability. Some of its symptoms, such as delusions and hallucinations, produce great subjective psychological pain. The most common delusion types are as follows: “My feelings and movements are controlled by others in a certain way” and “They put thoughts in my head that are not mine.” Hallucinatory experiences are generally voices talking to the patient or among themselves. Hallucinations are a cardinal positive symptom of schizophrenia which deserves careful study in the hope it will give information about the pathophysiology of the disorder. We thought that many so-called hallucinations in schizophrenia are really illusions related to a real environmental stimulus. One approach to this hallucination problem is to consider the possibility of a demonic world. Demons are unseen creatures that are believed to exist in all major religions and have the power to possess humans and control their body. Demonic possession can manifest with a range of bizarre behaviors which could be interpreted as a number of different psychotic disorders with delusions and hallucinations. The hallucination in schizophrenia may therefore be an illusion-a false interpretation of a real sensory image formed by demons. A local faith healer in our region helps the patients with schizophrenia. His method of treatment seems to be successful because his patients become symptom free after 3 months. Therefore, it would be useful for medical professions to work together with faith healers to define better treatment pathways for schizophrenia.

PMID: 23269538 [PubMed – in process]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir