İKİYÜZLÜ BATI..


E. Amiral Türker ERTÜRK

portresi_sade

İKİYÜZLÜ BATI

Günümüzde Afrika kıtasının nüfusu 1 milyara yaklaşıyor ama yarısı günde bir dolarla yaşıyor. Üzerinde 56 devletin olduğu bu kıta, dünyada açlığın en yüksek ve en yaygın olduğu yerdir.

Halbuki dünyadaki maden kaynaklarının % 20’si bu kıtada. Stratejik olan ve nadir bulunan kıymetli madenler açısından bakarsak dünyanın en zengin bölgesi. Yer kürenin hidroelektrik potansiyelinin % 40’ı burada. Afrika yeraltı su kaynakları bakımından da çok zengindir. Kıtanın diğer bir avantajı da zengin maden kaynaklarının işlenmemiş olmasıdır.

Afrika bu kadar zenginliklere sahip olmasına rağmen varlık içinde yokluk çekmekte. Bunun nedeni ise Batı’nın bu kıtadaki sömürgecilik ve emperyalist geçmişi, çıkar çatışmaları ve bunun tetiklediği bugün de devam eden bitmez tükenmez savaşlar ve darbeler.

Zengin kaynakları nedeniyle Afrika bugün de emperyalizmin daha da artan ilgisi altındadır. En başta ABD olmak üzere Batı’nın bu kıtaya ilgisi hegemonyanın ve sömürünün devamı içindir. Demokrasi, çatışmaların sonlandırılması, açlığın ve fakirliğin bitirilmesi asla söz konusu değildir.

Darbecileri koruma operasyonu

Geçen sene Mart’ta, askeri eğitim ve öğretimini ABD’de almış 1973 doğumlu Yüzbaşı Amadou Haya Sanogo, Mali’de demokratik bir seçimle iktidara gelmiş Başkan Amodou Toumani Toure’ye karşı darbe yapar ve iktidara gelir.

Bunun üzerine Mali’nin kuzeyi isyan eder, içlerinde El Kaide bağlantılı grupların da bulunduğu İslamcı militanlar ülkenin üçte ikisini
ele geçirirler, güneye doğru ilerlerler ve başkent Bamako’yı hedef alan askeri operasyon başlatırlar.

Bu gelişmeler nedeniyle Fransa, 11 Ocak 2013’te kuzeydeki isyancılara veya daha doğru bir söylemle darbeye direnenlere karşı askeri harekat başlatır. Fransa’ya ait Mirage savaş uçakları ve Gazalle helikopterleri Mali’nin kuzeyini bombalamaya başlar ve hala devam etmektedir. Fransa’nın Mali’deki askeri harekatına başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı destek verir.

  • El Kaide yanlış zaman ve yerde savaşmaktadır. 

Suriye’de savaşan silah arkadaşları ABD, İngiltere ve Fransa’nın
azami desteğini alırken, burada savaşanlar bombalara maruz kalmaktadır.
 Burada önemli olan, ne olduğunuzun değil işbirlikçi olup olmadığınızın önemli olduğudur.

Adaşına yardım etmedi

Mali’de bunlar olurken Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tam tersi olmaktadır.
Orta Afrika Cumhuriyeti Başkanı Francois Bozize, ülkenin doğusu ve orta kısmında bazı şehirleri ele geçiren ve başkent Bangui’ye saldırmak isteyen isyancı Seleka Koalisyonu’na karşı Fransa ve ABD’den yardım ister
fakat adaşı Francois Hollonde’da dahil olmak üzere yanıt olumsuz olur. Bozize’ye isyancılarla anlaşması tavsiye edilir.

Afrika’da olanların Ortadoğu’dan farkı yoktur.

Hegemonyaya ve sömürüye direnmek cezalandırılmayı gerektirmektedir.

Direnç gösteren demokrat veya diktatör hiç fark etmez,
mutlaka başına felaket getirilir, İşbirliği yapan ise yüceltilir!


  • Afrika Birliği tümüyle ABD’nin güdümüne girmiş durumdadır

ABD tarafından silahlandırılan, finanse edilen ve yönetilen
17 bin Afrikalı asker Somali’de bulunmaktadır.

ABD Afrika’da üsler zinciri kurmaktadır

ABD Özel Kuvvetleri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (eski adı Zaire), Uganda, Güney Sudan (Batı’nın desteği ile 2011’de Sudan’dan ayrıldı) ve
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çok aktif olup, görünürde Tanrı’nın Direniş Ordusu (Lord Resistance Army) adlı Ugandalı gerilla lideri Joseph Kony’yi aramaktadır.

ABD isyanın arkasında :

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde M23 (23 Mart Hareketi) adlı isyancı grup ülkenin doğusunda kimi kentleri ele geçiriyor ve başkent Kinşasa’yı tehdit ediyor.  BM (Birleşmiş Milletler) raporlarına göre M23’ün arkasında ABD var.

Merak ediyor musunuz?

Niçin ABD nüfusu 71 milyon, yüzölçümü Türkiye’nin üç katı büyüklüğünde, 1960’da Belçika’dan bağımsızlığını kazanmış, resmi dili Fransızca olan Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile
bu denli yakından ilgileniyor?

Tabii ki nedenler duygusal değil. Demokratik Kongo Cumhuriyeti özellikle stratejik ve ender bulunan madenler bakımından çok zengin.
Yalnızca birkaç örnek verirsek; dünyadaki elmasın % 30’u ve Koltan’ın % 80’i bu ülkede. Koltan madeninden niyopyum ve tental üretiliyor. Bunlar
cep telefonu, play station, bilgisayar ekranı gibi ileri teknoloji içeren ürünlerde kullanılıyor. Bu hammaddelere Çin’in de çok ihtiyacı var.

Afrika’daki savaşları, darbeleri, karşı darbe girişimlerini, isyanları, emperyalist müdahaleleri ve bu kıta üzerinde de gelişen ABD-Çin soğuk savaşını daha iyi anlayabilmeniz için ABD Enerji Bakanlığı (U.S. Department of Energy) tarafından çıkarılan ve her yıl güncellenen ve internet aracılığı ile erişebileceğiniz Kritik Malzeme Stratejisi (Critical Materials Strategy) dokümanına
göz atmanız yeterlidir. Bu tür dokümanların gizli eklerinin de olduğunu
bilmenizi isterim.

Halen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli olan Tümamiral Semih Çetin’in
yeni çıkan Bir İhanetin Öyküsü” kitabını okumanızı öneririm.

Saygılar sunarım.
22.1.13, İLK KURŞUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir