ARTAN SOLUNUM YOLU BULAŞLARI

Dostlar,

Birkaç nedenle, “artan” hatta “salgın” demesek bile “epey artan” solunum yolu bulaşları (enfeksiyonları) ile yüz yüzeyiz. Bu bağlamda birkaç TV programımız oldu ve web sitemizde paylaştık daha geniş kitlelere ulaşsın diye. Bunlardan biri de HABERAL MEDYA ile oldu. Sayın Tayfun Karayel bizi konuk etti ve sorular yöneltti.

COVID-19‘un yeni OMICRON kaynaklı varyantı JN.1, Dünya Sağlık Örgütünce izlenmesi gereken önemli bir varyant olarak nitelendirildi, bizde sayısal verileri bilmiyoruz, Sağlık Bakanlığı test yaptırmıyor. Ciddi sorun… Önümüzdeki birkaç ay içinde yeni bir dalga riski söz konusu olabilir. Bakan Dr. Koca, Covid-19’un “Grip Benzeri Hastalık” a dönüştüğünü söyleyerek özgül korunma önlemleri alınmasına gereksinim duyulmadığını açıkladı. Oysa Dünya Sağlık Örgütü öyle düşünmüyor, hatta tersini söyleyerek uyarıyor:

  • Halen salgın yok ama SALGIN TEHDİDİ SÜRÜYOR!

Bir yandan mevsimsel grip (influenza), kreş ve anaokullarında daha yoğun olmak üzere okullarda RSV bulaşları ve bir de mikoplazma enfeksiyonları ve zatürreleri..

Durumu ayrıntılı konuştuk.
Yapılması gerekenleri açıkladık.
Örn. 65+ yaş üstü grip aşısı kural olarak herkese yapılmalı.
Covid-19 için tarama testleri sürdürülmeli ve güncel aşı ile riskli kesimler ve eksik aşılılar aşılanmalı.
İyi bilenen MASKE – UZAKLIK – EL YIKAMA… önlemlerine sıkı sıkıya uyumalı..

İzlemek için lütfen tıklayınız.

Paylaşılması ve gereklerinin yapılması dileğiyle.

Sevgi ve saygı ile. 01 Şubat 2024, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, BSc, LLM
Atılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği) Uzmanı
Hekim, Hukukçu-Sağlık Hukuku Uzmanı, Mülkiyeli
www.ahmetsaltik.net        profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik    X : @profsaltik
https://www.instagram.com/ahmet_saltik

ARTAN SOLUNUM YOLU BULAŞLARI” hakkında bir yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Yediden yetmişe her genç ve yaşlı kadın ve erkek için yaşamsal önemli ve değerli, gerekli ve yararlı, her sözcüğü en GÜNCEL ve BELGESEL, tümüyle SOMUT ve NESNEL, gerçek HEKİMSEL ve derin BİLİMSEL, baştan sona MUHTEŞEM VE MÜKEMMEL teşhisler ve saptamalar, irdelemeler ve genellemeler, sonuçlar ve öğütler, teşhirler ve kınamalar, öngörüler ve öneriler DEMETİ. Her yerli ve yabancı insan tarafından mutlaka izlenmesi gereken bir VİDEO. DAHİ bilgin sevgili hocamız Prof.SALTIK’ın insan, ulus, vatan aşığı büyük yüreğine ve tatlı, bilge, akıcı diline sağlık. Çok değerli ve ünlü yapımcı ve sunucu sayın KARAYEL’e ise özel teşekkürler ve en iyi dilekler.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir