YÖK’ün Kuruluş Yıldönümünde Özerk Üniversite Talebi

Dünya Turunçgil Kongresi Ülkemizde İlk Defa Gerçekleştirildi - PROF. DR. İBRAHİM  ORTAŞ - www.mahalligundem.com - Haber PortalıProf. Dr. İbrahim ORTAŞ

YÖK’ün Kuruluş Yıldönümünde Özerk Üniversite İstemini Ülkenin Geleceği İçin Yenileyelim

  • Toplum ve akademik çevreler üniversite ve YÖK’ten umudunu kestiği için mi YÖK’ü tartışmıyor?

Bugün 6 Kasım 2023, YÖK’ün kuruluşunun üzerinden tam 42 yıl geçti. Geçmişte YÖK’ün ürettiği ve üreteceği sorunlar konularında birçok analiz (çözümleme) yapılırdı. Geçmişte her yıldönümünde birçok değerlendirme ve açıklama yapılır, sorunlar gündeme taşınırdı. Artık YÖK tartışmaları ve kritiği (eleştirisi) ve oluşan sorunlar bile gündeme gelmiyor. Bırakın YÖK eleştirisini, özerk üniversite istemini eğitime ve geleceğe yönelik nitelikli bilim ve araştırma konuları bile hiçbir ciddi konu bile gündeme gelmiyor.

  • Üniversite bilinci üniversitelerin çağın gerisinde değil ilerisinde ufuk ve öngörüye sahip olmalı

Ülkenin okumuşları ve hocaları olarak üniversite olgusunu savunamadık.

Toptan üniversitelerimiz resesyona (durgunluğa) girmiş bir biçimde bekleme sürecinde. Yani ülkemiz statükoya teslim olmuş ve hiçbir konuda istem ve değişim-dönüşüm istemiyor gibi. Üzerine ölü toprağı örtülmüş durum gelecek için endişelendiriyor da. Üniversitelerin birçok konudaki yorgun ve isteksiz olması, hızla birçok üniversitede üniversite niteliğini ve dünyadaki sıralamasında gerilere düşmeye yol açmaktadır.

Üniversitelerin bu durumu ile ölü toprak serili durumu toplumca da son yıllarda dile getirilmektedir.

Üniversite olan yerde tartışma ve sorguluma olur

Siyaset kurumu vazgeçilmez.
Ancak siyaset üniversiteden yararlanamadı.

Sonuç olarak                     : 

Ülkenin geldiği yer ve yaşanan sorunlar ortada.
Ancak bütün insanlık tarihi bilinci ve birikimi ve de deneyimi, bilgi – bilim üreten organı olmayan hiçbir toplum ve ülke gelişmemiştir.
Günümüzde gelişmiş ülkelerin başarısının altında nitelikli bilim insanlarının ağırlıkta olduğu üniversitelerinin ürettiği bilgi, bilim ve teknolojinin başat rolü bulunmaktadır.

Türkiye’nin sorunlarının çözümü yine de üniversitelerde üretilecek bilgi ve bilimsel temel dayalı çözümler ile sağlanacaktır.

Varolan üniversitelerin kendi sorunları ve ülkenin bilim üretme durumda ortada.

  • Bu durumda bir kez daha insanlık, bilim ve ülkemizin sağlıklı geleceği için özerk, özgür bilim ve üniversite ortamı istemini gündeme getirelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir