Siyaset22.06.2023, BİRGÜN
“Parlamenter sistem tartışmaları bir daha açılmamak üzere kapanmıştır.”
Parti Başkanlığı Yoluyla Devlet Başkanlığı ve Yürütme (PBDBY) tekelini elinde tutan kişinin bu sözleri, iki açıdan sorunlu:
-Düşünce özgürlüğü,
-Siyasal ve tarihsel miras
Düşünce özgürlüğünün kullanımı olarak parlamenter sistem tartışması, bir rejim tartışmasıdır. ‘Parlamenter sistem tartışmalarını kapatmak’, demokrasiyi uygulamaya geçirme tarzları üzerine görüş ve öneri oluşturmayı engellemektir. “İnsan hakları, demokrasinin altyapısı” olduğuna göre, tartışma yasağı, demokrasi yadsımasıdır.
Parlamenter sistem uygulaması, 1909 Kanun-i Esasi değişikliği ile başladığına göre, ‘tartışmayı kapatmak’, ulusal siyasal tarihe de yabancılaşmaktır. Kesintilere ve kırılmalara karşın, anayasal ve siyasal gelişmelerimiz şu ikilide somutlaştı:
- İktidar sınırlarını belirlemek bir yandan,
- Hak ve özgürlük güvencelerini pekiştirmek öte yandan.
2017 Anayasa kurgusu, bu gelişim çizgisini tersine çevirdi: Kolektif organ olan hükümet ilga edildi; tek kişiye indirgenen yürütme ise, siyasal sorumluluktan arındırıldı.
- Yönetimde keyfilik, hak ve özgürlüklerin kurumsal güvencelerini eğreti kıldı.
2023 seçimleri ardından kural ve kurumlar yoluyla değil, kişiler değiştirilerek çok yönlü çöküşten çıkılma arayışı, PBDBY kaynaklı.
YÖNTEM ve ZİHNİYET
2017 Anayasa değişikliği veya 2023 seçimlerinde izlenen usul ve koşullar belleklerde. 2017 kurgusu hukuka uygun olsa idi bile, rejim tartışması yine doğal olacaktı.
Sandığın, anayasal kurgu ve demokrasi için tek meşrulaştırma aracı olarak kullanıldığı 2017 ve 2023 oylamaları, “parlamenter sistem tartışmaları bir daha açılmamak üzere kapanmıştır” zihniyeti ile örtüşüyor aslında.
Bu zihniyet ve zikir, Türkiye’nin nereye götürülmek istendiği üzerine yeterince fikir veriyor:
- Tek kişili yönetimi, ülkenin varlıklarını parti üzerinden iktidar bekası yönünde seferber etmek;
PBDBY’nin ürünü kişi+parti+Devlet birleşmesi ile saltanat yolunu döşemek.
KAPATILAMAZ
2. Abdülhamid’in 1878’de Meclis-i Umumi’yi “tatil” kararı, İmparatorluk koşullarında bile ancak 30 yıl sürdü.
“Tartışmayı kapatma” iradesi, kayda değer bir demokrasi deneyimi ardından 21. yüzyılın bilişim çağında ne denli sürebilir?
Bu süre, demokratik cumhuriyetçilerin kararlılığına ve izleyeceği yönteme bağlı.
Nasıl bir yol ve yöntem? Kuşkusuz, 27. Yasama döneminde güçlendirilmiş parlamenter sistem (GPS) için izlenen usul değil. En azından şu iki ana etkinlik bakımından:
–Yasama: Demokratik muhalefet, nitelikli yasama sınavını veremedi.
–Anayasa: GPS yanlıları, çok geç başladıkları anayasa çalışmalarını amatörce yürüttü; toplumsallaştırma bir yana, uzmanlara bile tartıştıramadı.
Yasama ve Yürütme seçimlerini yitiren Millet İttifakı’nın eksen partileri CHP ve İyi Parti özeleştiri yapmaya başladı. Demokrat P., Deva P., Gelecek P. ve Saadet Partisi ise, CHP üzerinden kolaylıkla TBMM’de güçlerine oranla yüksek sayıda milletvekili ile temsil edilme rahatlığında. Özgürlük ve Emek İttifakı bileşenleri de özeleştiri sürecinde…
BEŞ YIL DEĞİL BEŞ SAAT
Anayasal demokrasi yolunda kararlı bütün siyasal parti, demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri için
- Ortak payda belli: “insan haklarına dayanan demokrasi”.
Tartışmayı bile kapatma iradesi, tam tersine, yoğun ve sistematik bir tartışmanın itici gücü olmalı.
Şu halde şimdi “anayasa siyaseti” oluşturma zamanı; öngörülü, güçlü ve partiler ötesi bir yaklaşımla, gelecek kuşaklar için. Haydi, demokratik hukuk devleti için, “parlamenter sistem tartışmaları”nı en yaygın biçimde başlatalım. 2017 kurgusu ile toplumun siyasal ve anayasal belleğini silmeyi amaçlayanlar bu kez, tartışmayı bile yasaklayarak toplumun geleceğe dönük bellek oluşturmasını engelleme çabasında. Demokratik cumhuriyetçi yurtseverlerin buna geçit vermemesi, gelecek kuşaklara karşı tarihsel sorumluluktur.
Geçen beş yılı, monokrasinin yerleşmesi için yeterli görenlere karşı, demokrasi mücadelesi için beş yıl daha beklemek bir yana, beş saati bile değerlendirme gereği her zamankinden ivedidir.
Derin BİLİMSEL siyasi ve hukuki teşhisler, saptamalar, irdelemeler, yorumlar, teşhirler, sonuçlar, öngörüler ve olağanüstü GÜNCEL VE ULUSAL VE TOPLUMSAL ÖNEMLİ VE DEĞERLİ bir öneri ve çağrı. Çok değerli yazarı ünlü ve özgün hukukcu sevgili hocamız Prof.KABOĞLU’na en yürekten tebrikler, derin saygılar, en iyi dilekler, yeni başarılar ve özel bir adak
BU ZÜMREYİ VE KOLTUK DEYNEKLERİNİ YENMEK
Anayasa ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere
Yasa ve kural tanımaz ve andına uymaz bir zümre,
Binbir türlü yönteme başvurarak yine egemen oldu,
Erk ve mülkiyet başta her yere ve her şeye el koydu.
Şeyhlik, şahlık, hilafet, şeriyad, biad ve cihad emellerini yineledi,
Tüm hizmetcilerini,köstebeklerini ve destekcilerinii ödüllendirdi.
Bu zümreyi ve o açık ve en gizli ‘sağ’ ve ‘sol’ koltuk deyneklerini yenmek,
Önce ilahi ve insani Yüce Divan’a,sonra da tarihin çöplüğüne göndermek,
Tüm yurdun bekası,barışı,bütünlüğü,bağımsızlığı,özgürlüğü,bilimi,feni ve uygarlığı
Ve bütün ulusun işi,emeği,aşı,ekmeği,birliği,kardeşliği,başarısı,umudu ve aydınlığı
Adına tek ve en geniş bir Hak, Vatan Ve Halk Cephesi’nde elele ve belbele vermek
En ilahi ve insani,vatani ve milli, siyasi ve hukuki, askeri ve ahlaki bir gerek demek.
Gönül Pınar Atacı, 21.6.2023
Hem dijital hemde pratik uygulamalı doğrudan demokratik bir örgüsel model oluşturulmalı…Milli toplumcu yurtsever bir hareketin oluşum gelişim süreçleri için…bknz: http://www.gelenekvegelecek.com baki selamlar