”HELİKOPTER KAZASI”

”HELİKOPTER KAZASI” *

Onur ÖYMEN

Terörle mücadelede çok önemli bir vatan hizmeti yaparken Şırnak’taki helikopter kazasında şehit olan değerli askerlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyoruz.
Bu kazayla ilgili olarak akla gelen sorular ve olasılıklar konunun uzmanı olan askerlerimizce medyalarda dile getirildi. Helikopterin yüksek gerilim hatlarına çarparak düştüğü konusunda kuşku belirten yok.
Basında, düşen helikopterde elektrik telleri gibi engelleri saptayıp pilotları uyaran sistemler bulunmadığı, yıllarca önce başlatılan bir ihalenin henüz sonuçlandırılamadığı yolunda bilgiler yer alıyor. Bazı haberlerde bu sistemlerin çok ağır olduğu için monte edilmediği iddiaları da var.
İnternette yapılacak küçük bir araştırmayla bu konuda bazı bilgilere ulaşmak mümkün. Anlaşıldığına göre dünyadaki askeri ve sivil helikopter kazalarının %16’sı yüksek gerilim hatlarına çarpma sonucunda gerçekleşmiş. Örneğin 1994 ile 2003 arasında 34 Amerikan askeri helikopterleri elektrik tellerine çarparak düşmüş.
Bu gibi kazaları önlemek için ileri teknoloji kullanan uyarı sistemleri geliştirilmiş. Ancak bazı uyarı sistemlerinin görece ağır olduğu ve bunların bedellerinin 100,000 doları aştığı ifade ediliyor. Ancak daha yakın tarihlerde üretilen ve eskilerinden çok daha hafif olan sistemlerin bulunduğu, WSPS denilen sistemlerin askeri helikopterlerde etkili biçimde kullanıldığı,
PDS sistemlerinin de oldukça hafif olduğu belirtiliyor.
Yaşanan vahim kazanın ve yukarıdaki bilgilerin ışığında akla gelen bazı sorular şunlar:

– Çok sayıda yüksek rütbeli subayın aynı helikopterde seyahat etmeleri güvenlik kurallarımıza
uygun mudur?
– Helikopterin o uçuşta mühimmat da taşıdığı iddiası gerçek midir? Basında yer alan bu iddia doğruysa bu durum o hassas bölgede uçuş güvenliği açısından risk arttırıcı bir etmen
değil midir?
– Diğer gelişmiş ülkelerin, örneğin NATO ülkelerinin askeri helikopterlerinde hangi uyarı sistemleri kullanılmaktadır?
– Pek çok konuda ileri teknoloji kullanarak ulusal savunma ihtiyaçlarının karşılanmasına büyük katkı sağlayan ASELSAN gibi kuruluşlarımızın bu amaçla milli bir uyarı sistemi geliştirilmesi için yürüttükleri bir proje var mıdır?
– Geçmişte de yaşadığımız benzeri kazaların ileride yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır?
– Bu konularda bir Meclis Araştırması yapılmasının önerilmesi düşünülmekte midir?

Bu ve benzeri soruların cevaplarını aramak yaşanan acıları dindirmese bile zor koşullarda büyük fedakarlıklarla savaşan kahraman askerlerimizin güvenliğine katkıda bulunabilir ve yeni acılar yaşanması olasılığını azaltabilir.

(https://www.facebook.com/Onur-%C3%96ymen-Resmi-Sayfas%C4%B1d%C4%B1r-184615704945843/?fref=nf)

========================================
* (Yazı başlığını biz koyduk.. Dr. A. Saltık)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir