‘Millet İttifakı’nın adayı

Örsan K. Öymen
Örsan K. Öymen
Cumhuriyet, 15 Kasım 2021

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun veya Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “Millet İttifakı”nın cumhurbaşkanı adayı olmasını doğru bulmadığını açıklaması, hem CHP tabanında hem de “Millet İttifakı” tabanında büyük rahatsızlık yarattı.

Kamuoyu araştırmalarına göre “Cumhur İttifakı”nın cumhurbaşkanı adayı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sandıkta yenebilen iki olası aday olan Ekrem İmamoğlu’nun ve Mansur Yavaş’ın bertaraf edilmeye çalışılmaları, 2023 seçimlerini “Millet İttifakı”nın kazanmasını tehlikeye atmıştır. Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasına en çok sevinen siyasi partiler AKP ve MHP olmuştur.
***
“Millet İttifakı”nın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olması durumunda, yeni seçim sistemine göre, “Millet İttifakı”nın seçimi kazanması zorlaşır. Çünkü yeni sisteme ve Türkiye’deki sağ ve sol oy oranlarına göre, cumhurbaşkanı olacak kişinin merkez sağ seçmenden de oy alabilmesi gerekmektedir.

Kılıçdaroğlu’nun dürüstlüğü, çalışkanlığı ve siyasi tespitlerinin birçoğundaki haklılığı, O’nun 2023 seçimlerini kazanacağı anlamına gelmez.

Kılıçdaroğlu’nun merkez sağ seçmende oy tabanı bulunmamaktadır. Nitekim CHP, Kılıçdaroğlu’ nun liderliğinde %23-28 aralığını aşamamıştır. Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara CHP’nin en zayıf olduğu bölgelerdir. CHP sadece Ege’nin ve Akdeniz’in kıyı kentlerinde, Trakya’da, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde yüksek oranda oy alabilmektedir.

Kılıçdaroğlu, aday olması durumunda, bu bölgelerdeki CHP oylarını korur, HDP’nin desteğiyle Güneydoğu Anadolu’dan da oy alabilir, ancak Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara bölgelerindeki ve Ege’nin, Akdeniz’in iç kesimlerindeki muhafazakâr seçmenden yeterli oyu alması oldukça zordur.
***
Türkiye’de din, mezhep ve etnik kimlik temelli önyargıların ne yazık ki hâlâ etkili olması, Anadolu’daki muhafazakâr çevrelerde Alevi adaya oy vermeyiz biçimindeki ayrımcı anlayışın hâlâ yaygın olması, Kılıçdaroğlu’nun önündeki en büyük engellerden birisidir. CHP tabanı bu ölçütlere göre oy vermese de muhafazakâr partilerin tabanlarında birçok kişi hâlâ bu ilkel anlayışlar üzerinden oy kullanmaktadır.

Türkiye’nin sosyolojik acı gerçekleri dikkate alınmadan Ankara’da masa başında yapılacak hesaplar, “Millet İttifakı”nın hezimetiyle sonuçlanabilecektir. Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti, SP, GP, DEVA tabanlarından fire verebileceği dikkate alınmalıdır.

CHP’nin belediye seçimlerini kazandığı İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi kentlerin demografik ve sosyolojik yapısı üzerinden 81 il ve 922 ilçe konusunda bir genelleme yapılamaz.

Kaldı ki CHP’nin belediye seçimlerini kazandığı bu kentlerde de seçmen, belediye başkan adaylarına oy vermiştir, Kılıçdaroğlu’na oy vermemiştir. Kılıçdaroğlu’nun bu seçimlerdeki etkisi, sadece doğru adayları göstermiş olmasıdır.
***
Bugüne kadar, “Seçimlerin ikinci turuna Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun kalması durumunda kime oy verirsiniz” sorusunun sorulduğu yeterli sayıda kamuoyu araştırması yapılmamıştır. Böyle bir bilimsel araştırma yapılmadan Kılıçdaroğlu’nun “Millet İttifakı”nın cumhurbaşkanı adayı olarak hazırlanması acaba nasıl açıklanabilir?!

Seçimden sonra tahsis (AS: tashih, düzeltme) edilecek olan parlamenter sistemde “Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı, Akşener Başbakan” formülünün gerçekleşebilmesi için de önce Kılıçdaroğlu’ nun seçilebilmesi gerekir.

Öte yanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçimden önce ilan edilen başbakan adaylığına HDP tabanının nasıl yaklaşacağı da ayrı bir tartışma konusudur. Kılıçdaroğlu bundan dolayı HDP tabanından da fire verebilir.

Özetle, ortak aklın devre dışı kaldığı bir ortamda ortak aday bulmak olanaksızdır! CHP yönetimi halka sahte umutlar vereceğine, ortak aklı devreye sokmalıdır!

‘Millet İttifakı’nın adayı” hakkında 5 yorum

  1. Gülhan

    Kılıçdaroğlunu hüç kimse seçmez kendisini CHP genel başkanlığında gördük . Ekmelettin olayı yaşanmasın tekrar ülke böylesi bir olay yaşamamıştır.. Hiç kimse Kemal Kılıçdaroğlunu seçmez boş yere o makama iştahlanmasn oraya yakışacak kişi Mansur Yavaş’tır.. Dürüst ve herkesimi kapsayan bir kişiliktir..
    Kemal Kılıçdaroğlunun dinlenme zamanı geldi de geçiyor bile..
    Tekrar batırmasın ülkeyi yeter artık demoklasin kılıcı gibi CHP den kılıcını indirip dinlenmeye geçmesi gerekir..

    Cevapla
  2. Orhan Karakuş

    Bu tür yaklaşım alışıldık.Bunu bir türlü aşamadık.Kılıçdaroğlunu tek yetkili kılarsa CHP tabanı buna itiraz eder.Velakin mecburiyetinde kaldığı Ekmeleddin fiyaskosu bir daha yaşanır. Ortak akıl kalıp bir söz kendi aklına kabül kılıfı .Kolllektif iradeye renk katmak ebrulanım ile form oluşturmak ve uylaşımla davranmak dinamik yönelimi oluşturmak lazım.Toplumcu yurtseverlik hattında Razılıkla helâlesme temelinde Sulh yapıcılığını esas alan kristal form Abdüllatif Şener’in duruşudur. Türkiye cumhuriyetinin cumhurbaşkanlığı için aday yapılmalıdır.Baki selamlar http://www.gelenekvegelecek.com

    Cevapla
  3. Ayhan Kutlu

    Fareyle oynayan kedi. Erdoğan kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor. Karşısında bin bir parçaya bölünmüş muhalefet. Kendi partilerinin içinde bile istikrarı sağlayamayan ve ortaya ülke sorunlarını çözebilmeye yönelik tutarlı bir fikir sunamayan zavallı muhalefet parti başkanları. Sonuç 20 senedir ülkemizin bütün yapılarını kökten sarsan ve türlü tehlikelere sokan ama nedense! bir türlü iktidardan indirilemeyen Bir parti ve Erdoğan. Erdoğanın hiç bir suçu yok. Böyle muhalefet olduğu sürece erdoğan padişahlığını ilan etse bu muhalefet hâlâ meleklerin cinsiyetini tartışır durur. Koltuklarınızı biran önce terk edin. Başımızı yeterince ağrıttınız sayın hazreti muhalif efendiler.

    Cevapla
  4. MÜSELLİM PESEN

    Parasız sağlık parasız eğitim-öğretim için Devrimcilik,Devletcilik, Halkçılık, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik ve Laiklik programı iktidar olmalıdır.

    Cevapla
  5. Gönül Pınar Atacı

    Tamamen GÜNCEL, HAKLI, TEMELLİ, GERÇEKCİ, DEMOKRATİK, NESNEL, SOMUT, BİLİMSEL, ÖNEMLİ VE MÜKEMMEL teşhisler, saptamalar, irdelemeler, yorumlar, genellemeler, sonuçlar, öngörüler, öneriler içeren çok özlü, anlamlı, ilginç ve son derece yararlı bir yazı. Çok değerli yazarı sayın Örsan K. ÖYMEN’e özel tebrikler, derin saygılar, en iyi dilekler. Yeni bir Ekmelettin olayı yaşamamak, RTE ve BAHÇELİ ittifakına, erkine, diktasına ve hizbine son vermek ve tüm yurdu ve ulusu bekaya, barışa, birliğe, bütünlüğe bağımsızlığa, özgürlüğe, hakka, hukuka, adalete, bilime, fene, ahlaka ve fazilete yeniden ve bir an önce kavuşturmak isteyen her vatansever ve demokrat yurttaş tarafından mutlaka okunması ve paylaşılması gerek. Bu ve böylesine değerli yazılar ve yorumlar, söz konusu ittifakı, erki, diktayı ve hizbi yenebilecek nitelikte bir cumhurbaşkanı adayının Millet İttifakı ve tüm muhalif kişiler, kuruluşlar, örgütler ve partiler tarafından bulunması, önerilmesi, desteklenmesi ve seçilmesi hatta tek ve en geniş bir Hak, Vatan Ve Halk Cephesi adayına dönüştürülmesi için büyük katkı ve yarar sağlayacaktır.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir