Koronavirüs ölüm sayısı skandalında 2. perde: Bakanlık tüm bölgelerdeki sayıları yeniden yazdı!

Koronavirüs ölüm sayısı skandalında
2. perde: Bakanlık tüm bölgelerdeki sayıları yeniden yazdı!

  • AS: Bizim irdelelememiz ve 10 maddelik reçetemiz yazının altındadır..

İstanbul’da son 1 ayda 1 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğine ilişkin raporlarını yayından kaldıran Sağlık Bakanlığı, yeni raporları sisteme yükledi.

  • Yeni raporlarda tüm bölgelere ait ölüm sayıları yeniden yazıldı.

UĞUR KOÇ | ugurkoc@birgun.net  12.10.20, BİRGÜN

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs durum raporlarında, İstanbul’da son bir ayda yalnızca 1 kişinin yaşamını yitirdiğini ileri sürdüğü verileri tümüyle yeniledi. Yeni raporlarda, daha önce açıklanmış tüm ölüm sayıları değiştirildi; bölgelerden eksilen ölüm sayıları İstanbul’un hanesine yazıldı.

Koronavirüs salgını verilerinde hiçbir bilimsel açıklaması olmadan ‘vaka’ ve ‘hasta’ ayrımı yaparak gerçek vaka sayısını gizlediği ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı, ölüm sayılarında da bir skandala imza attı.

Eylül ayı boyunca ölüm sayılarının yer aldığı haftalık Covid-19 durum raporlarını paylaşmayan Bakanlık, ay sonunda 4 haftanın raporunu birden yükledi. Raporlarda, İstanbul’da son bir ayda sadece 1 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğinin bildirildiği ortaya çıktı. Bakanlık, bu skandalın ortaya çıkmasının ardından son 1 aya ait tüm raporları erişime kapattı.

Bakanlığa göre son 1 ayda İstanbul’da sadece 1 kişi koronavirüsten ölmüş:
Skandal ortaya çıktı, raporlar kaldırıldı!

Erişime kapatılan raporlar, bu akşam yeniden yüklendi. Ancak yeni raporlarda dikkat çeken sayısal çelişkiler mevcut. Yeni raporlarda, bölge bazlı açıklanan ölüm sayılarının tamamı yeniden yazıldı. Birçok bölgede, daha önce açıklanan ölüm sayıları düştü, eksilen sayılar İstanbul’a ait ölüm sayılarına eklendi.

Örneğin 4 Ekim’e ait eski raporda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 1231 olarak bildirilen toplam ölüm sayısı, yeni raporda 944 olarak revize edildi. Batı Anadolu’da 1079 olan sayı 1002’ye, Akdeniz’de 374 olan ölüm sayısı 359’a düşürüldü. Son raporda İstanbul’daki ölüm sayısı eski rapora göre 216 artarak 3,090’a yükselirken Batı Marmara ve Batı Anadolu bölgelerinin ölüm sayılarında da ufak artışlar kayda geçirildi.

Yeni raporların dikkat çeken yönü sadece bununla sınırlı değil. Raporlardaki artış ve azalışlar da 2 örnek hariç hep aynı bölgelerde yaşanmış. Sağlık Bakanlığı’nın son bir aya ait eski ve yeni raporları ile aradaki sayı farkları şöyle:

Tabloları ve 10 maddelik reçetemizi görmek için alttaki pdf dosyasını tıklayarak indiriniz lütfen..

1 ayda 1 ölüm İstanbul’da ve 10 madde reçetemiz

========================================
Dostlar,

Sağlık Bakanlığı öylesine şaibeli duruma geldi ki, Bu Bakanlığı dağıtıp, yeni baştan kurmalı..

Orta düzeyde bir “sudoku oyununu” (!) bile yüzüne gözüne bulaştırdı, oynadığı sayıları tutturamadı.

Sorunun temeli : Salgını başarıyla yönettiği algısı yaratmak ve RTE’ye yaranmak..
Sorunun bedeli : Türk halkını, Dünya Sağlık Örgütünü ve dünya kamuoyunu aldatmak.
Oyunun Faturası : Rezil olmak ve ülkemizin saygınlığını ağır biçimde yaralamak; görünür görünmez ulusal çıkarlarına ağı biçimde zarar vermek..

Reçete                  :

1. Sağlık Bakanı Dr. Koca’nın derhal istifası ya da Reis = TEK ADAM = RTE tarafından azledilmesi.
2. Tarafsız ve yetkin bir hekim akademisyenin, bir Halk Sağlığı Profesörünün tam yetki ile Sağlık Bakanı olarak atanması ve kadrosunu oluşturması.
3. Ulusal ve uluslararası bağımsız uzmanların daveti ile Salgın Veritabanının bütünüyle saydam biçimde erişime ve yönetime açılması.
4. Yanlış, oynanmış, eksik… tüm verilerin geçmişe doğru tümüyle düzeltilmesi.
5. Türk ve Dünya kamuoyundan, başta DSÖ olmak üzere uluslararası kurumlardan özür dilenmesi.
6. TBMM’de salgın hakkında genel görüşme açılması gerekli mevzuatın ortaklaşa çıkarılması. 
7. Salgında kamu kurumlarının hatası nedeniyle ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesi.
8. Sağlık çalışanları için meslek hastalığı hakkının geriye doğru kabulü, geride kalanlarına ölüm aylığı bağlanması ve hakedilen tazminatların ödenmesi.
9. Dr. Refik Saydam Ulusal Sağlık Kurumu’nun yasa ile bilimsel olarak özgür, yönetsel ve akçalı (mali) olarak özerk statüde yeniden açılması; insangücü ve teknik donanımının hızla sağlanarak salgın yönetiminin bu Kuruma devredilmesi.
10. Kökü dışarıda, asla yerli ve milli olmayan SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM dayatmasının durdurulması, şehir hastanelerinin kamulaştırılması, koruyucu sağlık hizmeti temelli ve öncelikli kamusal sağlık sistemine dönülmesi.

Sevgi ve saygı ile. 12 Ekim 2020, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
Ankara Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı,
Kamu Yönetimi Siyaset Bilimi (Mülkiye)

www.ahmetsaltik.net    profsaltik@gmail.com

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir