Pandemi mücadelesi bireylerin sorumluluğuna bırakılamayacak derecede önemlidir

Türkiye Acil Tıp Derneği: Pandemi mücadelesi bireylerin sorumluluğuna bırakılamayacak derecede önemlidir

Türkiye Acil Tıp Derneği ülke genelinde Covid-19 vaka sayısında, yataklı servis ve yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında ciddi artış olduğunu, acil servislere başvuruların arttığını, sağlık çalışanlarında tükenmişlik durumunun geliştiğini açıkladı.

https://www.sol.org.tr/haber/turkiye-acil-tip-dernegi-pandemi-mucadelesi-bireylerin-sorumluluguna-birakilamayacak-derecede, HABER MERKEZİ, 24.08.2020

Türkiye Acil Tıp Derneği pandeminin ilk aylarında yaşananlardan yola çıkarak önümüzdeki günlerde daha ağır ve zorlu bir sürecin yaşanacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Dernek bugün yayımladığı basın bildirisinde, Eylül ve Mart ayları arasındaki dönemin influenza (grip) dönemi olduğunu belirterek pandemi mücadelesinin bireylerin sorumluluğuna bırakılamayacak derecede önemli olduğunu saptadı ve sağlık hizmetlerinin organizasyonu bakımından şu önerilerde bulundu:

“1. Pandemi ve afet planları gözden geçirilmeli hastane planlaması tüm paydaşları içermeli ve tüm ülkede uygulanması sağlanmalıdır.

2. Acil servisler sadece etkin bir triyaj ve kritik hastanın stabilizasyon ve bakımı için kullanılmalı, pandemi triyaj algoritmalarında olduğu gibi ayaktan hastalar ayrı covid polikliniklerinde bakılmalıdır.

3. Pandemi poliklinik çalışma şekli ile ilgili net anlaşılır ifadelerle bir genelge düzenlenmeli ve uygulandığı denetlenmelidir. Pandemi poliklinikleri nerede konumlanacak, kimler çalışacak, sürüntüyü kimler alacak, konsültanlar ne zaman devreye girecek gibi konularda görev tanımları net olmalıdır. PCR test istemleri için acil servislere başvurunun önüne geçilmelidir.

4. Sağlık çalışanlarının çalışma ve dinlenme süreleri, hastane yöneticilerine uygulatmak üzere organize edilmelidir.

5. Pandeminin başından beri izin almaksızın çalışan fiziksel ve mental olarak yorgun olan acil servis ve diğer sağlık çalışanlarının yıpranmaları değerlendirilmeli, sağlık hizmeti çalışanlarının özlük haklarına olumlu yansıyacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.

6. Hastanedeki sağlık çalışanlarına bakmak, düzenli takiplerini yapmak üzere aktif işyeri hekimlikleri kurulmalıdır.

7. Sağlık çalışanı için COVID-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Bu konuda meslek Odasının talepleri değerlendirilmelidir.

8. Kronik sağlık sorunları olan hastaların uygun bakım hizmetleri alabilmeleri için 1. Basamak ve poliklinik hizmetleri desteklenmelidir.

9. Hastanelerin fiziki koşulları pandemi planları doğrultusunda organize edilmelidir. Acil servislerde ve yoğun bakımlarda negatif basınçlı odalar sağlanmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir