AKP SALGINI BAHANE EDİP OHAL Mİ İLAN EDECEK??

AKP SALGINI BAHANE EDİP OHAL Mİ İLAN EDECEK??

15 Ağustos 2020 Cumartesi günü TELE1 TV’de saat 11:00 – 11:45 arasında katıldığımız canlı yayın çok yankı doğurdu..

Bütün kanalları açık farkla geçen bir izlenme oranı (rating) yakalandığını, ertesi gün bize programı yapan Sn. Namık Koçak grafiklerin görselleriyle bildirdi..

Canlı yayın sırasında kırılan açık ara rekora ek olarak, 3-4 gün içinde salt youtube’da 14 bin tık aldı.

18 Ağustos 2020 Salı günü akşamı TELE1’de Dr. Merdan Yanardağ, adı geçen programımızda ileri sürdüğümüz bir savı irdeledi :

  • AKP, salgını gerekçe yapıp OHAL ilan edebilir mi?

Çünkü ısrarla salgın yönetiminde belirgin hatalar sürdürülüyor ve uyarılar dikkate alınmıyor! Adeta kör gözüm parmağına! İnsanın aklına geliyor tüm olasılıklar. Üstelik 15 Temmuz 2016’da benzer tablo yaşandı. Haber alınan darbe girişimi için gerekli önlemler alınıp, girişimin sahnelenmesinin istendiği ileri sürüldü. Ardından da AKP “Bu bize Allah’ın bir lütfu!” diyerek 5 gün sonra OHAL ilan ettiler ve Türkiye’yi 2 yılda alt üst ettiler..

Bilindiği gibi OHAL döneminde Cumhurbaşkanınca çıkarılan OHAL KHK’leri (Kanun Hükmünde Kararnameleri) AYM’ye (Anayasa Mahkemesi) götürülemiyor m. 148/1), salt TBMM’nin onayına sunuluyor. Orada da onay gecikerek de olsa (Anayasaya göre 3 ay içinde) , AKP – MHP bloku oylarıyla hep ama hep geçiyor virgülüne dokunmadan. 20 Temmuz 2016 – 20 Temmuz 2018 arasında OHAL dönemi Cumhurbaşkanlığı KHK’leri ile neler yapıldığını gördük.. Kış lastiği zorunlu kılındı örneğin.. Oysa bu KHK’lerin salt OHAL ilanını gerektiren nedenlerle sınırlı olması gerekiyor içerik olarak.

Dr. Yanardağ, soru üzerine bizim gündeme getirdiğimiz salgını bahane ederek OHAL ilanı konusunu aşağıdaki programda irdeliyor : Dakika 23:30 gibi başlayarak 5-6 dakika boyunca.

Üzerinde düşünülmesi gerek.. öyle çok veri var ki..
Doğallıkla iktidarın da serinkanlı bir açıklama yapması gerek..
AKP iktidarı öylesine bunalmış ve tıkanmış durumda ki, siyaseten işine yarayacak her aracı mübah, meşru görebilir kendi meşrebince…

Sakın haaa, aklınızdan bile geçirmeyin ve korona salgınını Epidemiyolojik ilkelere uygun yönetmek dışında hiçbir seçeneğinizin olmadığını bir an bile ve asla unutmayın!

Sevgi ve saygı ile. 19 Ağustos 2020, Tekirdağ

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
Ankara Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Uzmanı
Sağlık Hukuku Uzmanı, Siyaset Bilimi – Kamu Yönetimi (Mülkiye)
www.ahmetsaltik.net    profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir