Kayıt dışı 7 bin ölüm var!

Türkiye’de ölüm verileri neden farklı:
Kayıt dışı 7 bin ölüm var!

Türkiye’yi sarsan öngörüsü ve Bilim Kurulu’na verdiği yanıtlarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Saltık, hükümetin normalleşme hamlelerini Şule Aydın’la Haber Masası’na değerlendirdi.

Loading video

Şule Aydın’la Haber Masası’nda bugün Prof. Dr. Ahmet Saltık, Türkiye’nin normalleşme takviminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Saltık, AVM’lerin açılması ve liglerin başlaması gibi adımları “hükümetin oynadığı bir kumar” olarak değerlendiriyor. Saltık’a göre normalleşme adımlarına dayanak gösterilen düşük ölüm oranları da gerçeği yansıtmıyor.

Prof. Dr. Saltık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı Ro değerinin (bulaştırma katsayısı) ne anlama geldiğini ve hükümetin normalleşme stratejisini HalkTV’ye değerlendirdi:

Ro değeri ne anlama geliyor?

“Ro değerinin 1,56 olması salgının devam ettiği anlamına gelir. 100 kişi 156 kişiye hastalığını bulaştırıyor demektir. Ro değeri 1,56 iken bu gevşeme önlemlerini bilimsel olarak açıklamak mümkün değil.

Bakanın sözleri çelişkilerle dolu. ‘Tedbiri elden bırakmayalım’, peki sen neden bıraktın, neden futbol maçlarını serbest bıraktın, neden turistik etkinlikleri üç büyük kentte açık bıraktın? Kabinedeki turizm Bakanı acaba turistik tesisleri nedeniyle çok mu bastırdı gibi sorular geliyor akıllara.”

“Kayıt dışı 7 bin ölüm var”

“Ölüm oranı dünyada %7’ye ulaştı yani testi pozitif çıkan insanların %7’si ölüyor. Türkiye’de bu oran %2,8. İnanılmaz bir çelişki de burada. Keşke gerçek olsa da iftihar etsek. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 4 bine yakın ölüm rakamı gerçek değil.

Yalnız İstanbul’da 11 Mart’tan 30 Nisan’a dek 3,700 fazladan ölüm var. İstanbul’un olguların yarısını içerdiğini ve Türkiye’nin kalanında da 3,700 kadar ölümün saklandığını düşünürsek bu yaklaşık 7 bin kayıt dışı ölüm demek. Dünya Sağlık Örgütü’nün kodlama rehberine uyulmuyor.”

“Bu bir kumardır”

“Türkiye’de salgının azalma eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. Salgın hastalıklar genellikle 2,5-3 ay gibi bir sürede tepe noktası yaparak inişe geçerler. Türkiye’de salgın yönetiminde uluslararası epidemiyoloji kurallarının dışına çıkan çok şey yapıldı.

Yavaş yavaş gevşemeye evet diyorum ama ölçüsü ve kapsamı bakımından çok daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Beşiktaş futbol takımında 8 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasını değerlendiren Saltık, liglerin başlaması için henüz erken olduğunun altını çizdi ve liglerin ertelenmesini önderdi.

Aydın, Antalya ve Muğla’nın açılması birkaç yüz bini bulan kitlenin bu kentlere gitmesi demek. Bu denli bir hareket, salgın yönetiminde görülmemiş bir şey.

Salgın eğrisinin kapanmasını zamana bıraktık.

  • Ölçüsünden fazla bir gevşemenin sonucunda salgın eğrisi daha hızlı inerek kapanmak yerine daha yavaşça inip daha uzun bir dönemde kapanabilir.
  • Bunun karşılığı daha çok hasta ve daha çok ölüm demektir.
  • Bu bir kumardır ve bu kumar insan yaşamı üstündedir.”
    *****

    Sevgi ve saygı ile. 14 Mayıs 2020, Ankara


    Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc

    Hekim, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı
    Kamu Yönetimi – Siyaset Bilimci (SBF-Mülkiye)

    www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Kayıt dışı 7 bin ölüm var!” hakkında bir yorum

  1. adnan alin

    Eleştiri ve uyarıları çok kıymetli…bilimsel eleştiriler ve uyarılar, bilim kurulu ve hükümete ulaşmıyor mu?
    Olacak şey değil!
    AVM ler, futbol ligleri, berberler, sokak gevşemeleri.. bunların tarihsel sorumluluğu gerçekten çok ağırdır!

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir