İstanbul Tabip Odası’ndan Emniyet Müdürlüğü’ne koronavirüs tepkisi

İstanbul Tabip Odası’ndan Emniyet Müdürlüğü’ne koronavirüs tepkisi

İstanbul Tabip Odası, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koronavirüs paylaşımı yapan kişilerin takibe alınıp konu üzerinde çalışmaların başlatıldığını duyurmasının ardından
* ‘Koronavirüsleri de mi tutuklayacaksınız?’
diyerek tepki gösterdi.
soL – Haber Merkezi
07 Mart 2020 
İstanbul Tabip Odası, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medyada koronavirüs paylaşımı yapan kişilerin izlenmeye alınıp konu üzerinde çalışmaların başlatıldığını duyurmasının ardından açıklama yayımladı.

Koronavirüsün iç güvenlik değil, halk sağlığı sorunu olduğu belirtilen açıklamada “sosyal medyada paylaşım yapanların izlemeye alınması, çözüme katkı sağlamaz” denildi.

İstanbul Tabip Odası’nın “Koronavirüsleri de mi tutuklayacaksınız?” diye sorduğu açıklamada şunları söyledi:

Akıl Alır Gibi Değil
YOKSA KORONA VİRÜSLERİ DE Mİ TUTUKLAYACAKSINIZ?

‘Geçtiğimiz yıl sonunda Çin’de ortaya çıkan ve bugüne dek dünyanın 98 ülkesinde 102.085 kişide belirlenip 3.491 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Koronavirüs (Covid-19) salgını toplumumuzda büyük bir endişeye yol açmış durumda.

Özellikle sınır komşularımız İran ve Yunanistan’da da Koronavirüs görülürken Türkiye’de şimdiye dek Koronavirüs pozitif olgu  bildirilmemesi bu endişeyi daha da arttırıyor.

Doğrudan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca‘nın Türkiye’de Covid-19 hastası belirlenmediğine ilişkin yaptığı açıklamalar ise ne yazık ki insanları tatmin etmiyor ve toplumdaki endişe ve panik durumunu gidermiyor.

Durum böyle iken bugün T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bir basın açıklaması yayınladı ve kimi sosyal medya platformlarında “Korona Virüsü (Covid-19) ile ilgili olarak ülkemizde de salgının görüldüğü ile ilgili” paylaşımlarda bulunan kişiler hakkında gerekli çalışmaların başlatılmış olup en kısa sürede adli mercilere sevkinin sağlanacağını(!) duyurdu.

İstanbul Tabip Odası olarak Covid-19 ile ilgili gelişmeleri başından bu yana yakından izliyoruz ve doğrulanmamış hiçbir bilgiyi toplumla ve kamuoyuyla paylaşmıyoruz.

Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasını hayret ve şaşkınlıkla karşıladık!

  • Öncelikle hatırlatırız ki; Covid-19 bir iç güvenlik sorunu değil, bir halk sağlığı sorunudur!

Sağlık Bakanlığı dururken Koronavirüsle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne havale etmek “akıl tutulması” bile diyemeyeceğimiz bir gaflet ve dalalet halidir.

Koronavirüsle ilgili olarak sosyal medyada paylaşımlarda bulunan kişiler hakkında böyle bir takibatın başlatılması sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamaz, aksine halk arasında zaten yaygın olan “Türkiye’de Koronavirüs pozitif vakalar var ama gizleniyor.” iddialarının / algısının daha da yaygınlaşmasına yol açar.

Siyasal iktidar böyle bir yola yöneleceğine öncelikle Sağlık Bakanı’nın, İl Sağlık Müdürlerinin açıklamalarının, sözlerinin toplumda niçin bu denli itibarsız karşılandığını; bırakın endişeyi gidermeyi, niçin bir nebze bile azaltmadığını sorgulamalıdır.

Bunun yanında Türkiye’de Koronavirüse karşı alınan önlemleri, yapılan çalışmaları bir an önce başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütlerinin, kamuoyunun denetimine açmalı; hiçbir tereddüde yer bırakmayacak saydamlıkla yürütmelidir.

Muhalefeti bastırmak, toplumu susturmak için gazetecileri, yazarları, siyasetçileri tutuklamayı alışkanlık haline getirenler bilmelidir ki;

  • Dünyanın hiçbir ülkesinde Covid-19’la aynı yöntemlerle mücadele etmek mümkün değildir!

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir