Türkiye’de ilk kalp naklini yapan Op. Dr. Kemal Bayazıt’ı yitird

Sayın Ahmet hocam,
Şu yazıyı Yalçın Bayer‘e yolladım. bakalım yayınlayacak mı?
Belki siz siteye koyarsınız. O bunu hak ediyor… Çok üzgünüm.
Sayın Bayer,

Siz daha önceleri Op. Dr. Kemal Bayazıt hakkında yazılar yazdınız. Dün gece saat 01.00 sıralarında O’nu yitirdik.

Bir sporcu, bir manken vs. çok ünlü olmasa da herhangi bir etkinliğinde hemen manşetlere çıkar. Ama bir bilim adamı, onca insanın yaşamını kurtaran, yenilikler getiren bir hekimin ölümü hiç önemsenmez. Oysa halen yaşayan birçok ünlü ya da ünsüz kişi, O’nun getirdiği yenilikle ve kurduğu sistem sayesinde ayaktadır.
Op. Dr Kemal Bayazıt 1967’de TÜRKİYE YÜKSEK  İHTİSAS HASTANESİNE geldi. 2 ay sonra açık kalp ameliyatını başlattı. 1968’de Türkiye’de ilk kalp naklini yaparak Türkiye’nin adını dünyaya duyurdu. Onca açık kalp ameliyatının yanı sıra, 1974’te ilk Koroner by pass cerrahisini kurdu. Bu sayede binlerce binlerce insan hala hayattadır.. O bilimi yayan bir hekimdi. İstanbul Koşuyolu  Kalp Hastanesini kurdu. Ankara’da GATA’da Kalp Cerrahisini kurdu. Onca hekim, akademisyen yetiştirdi. Ayrıca kalp hastaları kamu hastanelerinin kapasitesini aşacak sayıda, çok fazla hale gelince, büyük çaba göstererek bu ameliyatların “Devlet desteği” ile  “Özel Sektör”de yapılabilmesi için çok uğraştı ve bunu başardı. Bu sayede birçok yerde kalp hastaları tedavi edilir duruma geldi ve bu alanda istihdam yarattı.
Bunları hep yazdık. Kalp hastalarının ve kalp doktorlarının bundan haberdar olması gerek.  O’nun ölümü çok önemli bir HABERdir. İnanın, bir magazin aktörünün faaliyetinden çok önemlidir. Bunun üzerinde durursunuz diye size bu yazıyı yolladım.
Ülkenin ve hekimlerin başı sağ olsun.

Bu meyanda Başkent Üniv. İstanbul Hastanesi Op. Dr. Kemal Bayazıt’a kapılarını açmıştır. Her rahatsızlığında oraya yatırılmıştır. Kemal Bayazıt’ın öğrencisi Op. Prof. Dr. Suha Küçükaksu yıllardır Kemal Bayazıt’ın hastalıklarında O’nun yanına koşmuş, tedavisini yıllarca üstlenmiştir. Bizler O’nunla yıllarca birlikte omuz omuza çalışan arkadaşları olarak sevgili başhekimimize . elimizde olanak olmadığı için yardımcı olamamışızdır. Bu bakımdan, Prof. Dr. Suha Küçükaksu’ya, Başkent Üniv. Mütevelli heyet başkanı Sayın Prof. Dr.  Mehmet Haberal’a  çok minnet duyuyor, teşekkür ediyoruz.
Kalp hastalarının ve Kardiyoloji camiasının başı sağ olsun.
Aileye sabırlar diliyorum.

Saygı ile. 26.6.19

Prof. Dr. Siber Göksel
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Klinik Direktörlüğünden emekli.

Türkiye’de ilk kalp naklini yapan Op. Dr. Kemal Bayazıt’ı yitird” hakkında 2 yorum

  1. Bekir Metin

    Türkiye’de ilk kalp naklini yapan Op. Dr. Kemal Bayazıt’ı yitirdi. (25 Haziran 2019)

    Çok Değerli Bilim Adamı, Türkiye’de 1967 yılında ilk kalp naklini Ankara Yüksek İhtisas Hastanesinde yapan, Sağlık Bakanlığında (1974-2000) ve Dünya Sağlık Örgütünde (2000-2004) görev yaptığım yıllarda irtibatımızı kesmediğimiz Op. Dr. Kemal BAYAZIT’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim.

    Kalp rahatsızlığı olup ta başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin her tarafından gelen çaresizlere çare olmuştur. Yüksek İhtisas Hastanesinde birlikte çalıştığı ekibini yurt dışında gruplar halinde eğitime göndermesinde birlikte çalışmış ve rahmetli hocamla o muhteşem ve güzel duyguları birlikte yaşamıştık…

    Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Ailesine, yakınlarına, meslektaşlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum.

    Ayrıca bu duyuruyu yapan kıymetli Prof. Dr. Siber Göksel Hocam ve yazıyı sayfasında yayınlayan Prof. Dr. Ahmet SALTIK Hocama da şükran duygularımı iletiyorum…

    Bekir METİN

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir