Aykut Erdoğdu, 3. Havalimanı’na yönelik yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını açıkladı!

Aykut Erdoğdu, 3. Havalimanı’na yönelik yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını açıkladı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, dün Twitter üzerinden basın toplantısı düzenleyeceğine ilişkin açıklaması sonrasında bugün önemli açıklamalarda bulundu. 3. Havalimanı’na yönelik yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını açıklayan Erdoğdu “İstanbul 3. Havalimanı ile ilgili tutar olarak dünya yolsuzluk tarihinin en büyük 2. yolsuzluğunu açıklayacağım.” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 3. Havalimanı inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla, müteahhit firmalar ve ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. CHP Genel Merkezinde konuşan Aykut Erdoğdu, üçüncü havalimanına yönelik usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarına ilişkin önemli veriler açıkladı.

Aykut Erdoğdu’nun açıklamalarından satır başları:

Değerli arkadaşlar, 1. usulsüzlük kalemi işletme süresiyle ilgilidir. Bu havalimanı inşaat süresini takiben 42 aylık sürede 25 yıllığına ihale edilmiştir. Bütün ihaleye giren şirketler bu koşullarla teklif vermiştir.

Şimdi ihale 3 Mayıs 2012 tarihinde yapıldı. Hemen sonra yer tespitinin yapılarak hem 42 aylık inşaat süresini hem de25 yıllık işletme süresinin başlamış olması gerekirken ihaleden yaklaşık 2 yıl sonra 1 mayıs 2015 tarihinde yer tespiti yapılmıştır. Aradan geçen iki yıl süre içerisinde hem inşaat faaliyetleri başlamış, 7 Haziran 2014 tarihinde yer teslimi yapılmamış projenin temel atma töreni dönemi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmıştır. Değerli arkadaşlar bu görülmemiş bir durumdur. Yer tespiti yapılmayan bir projede temel atma görüşmemiştir. 2 yıl geç yer tespiti ne anlama gelmektedir.

İşte bu iki yıl yer teslimi yapılmadığı için her inşaat süresi hem işlete süresi 2 yıl haksız olarak kamunun aleyhine işletmecilerin lehine uzatılmış oldu. Sırf bu yer teslimi yapılmadığı için 2 milyar 90 milyon avro halkımızın cebinden alınıp bu müteahhitlerin cebine konmuştur.

ERDOĞDU ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İÇİN BAKANLIĞA SESLENDİ

Bu 2 milyar 90 milyon avro haricinde 2019 ve 2020 yılında da özenmesi gereken diğer 2 milyar 90 milyon avronun da ödenmeyeceği ve sürenin sonuna ekleneceği yönünde idare tarafından müteahhitlere izin verildiğine yönelik duyumumuz var. Bunu da Ulaştırma Bakanlığına soruyorum, bu duyum doğru mudur?

Değerli arkadaşlar bu yapılan yolsuzluk sadece yer teslimiyle sınırlı değildir. Demin anlatmıştım. Başında bu ihale yapılırken ilk etapta öngörülen yatırım 7 milyar 254 milyar avroydu. Bu inşaatın binaları falan çok para tutmuyor. Buradaki en büyük masraf oraya yapılacak dolgu masrafıdır. Son derece engebeli bir arazidir. İhaleye çıkarken en kritik husus şudur Havalimanı deniz seviyesinin 90 metre üzerine yapılacaktır. Bütün teklif verenler havalimanının 90 metre üzerine yapılacak teklifi vermiştir.

Bu şu demek; şurayı Karadeniz’in deniz seviyesi diye düşünürsek bunun 90 metre üzerine havalimanı yapılacak demek. Neredeyse İstanbul’un Şişli ilçesi kadar yerin gerekli hafriyatını düşünün.

İhale yapıldıktan sonra 90 metrelik kod 60 metreye düşürülmüştür. İstanbul’un Şişli ilçesi kadar büyük bir yerin 90 metreye kadar çıkarılması gerekecekken 30 metre düşürülmesinin maliyetini düşünün arkadaşlar. Biz bu maliyeti 2.5 milyar dolar olarak hafriyat hesaplarıyla yaptık. Bizim yaptığımız bu hesapların Sayıştay raporunda da yer almış, Sayıştay bu rakamı 1 milyar 354 milyon avro olarak bulmuştur.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İÇİN SAYIŞTAY RAPORU

Elimde görmüş olduğunuz Sayıştay’ın 2016 yılı denetim raporu. Hem 2015 yılında hem 2016 yılında Sayıştay Başkanlığının bu tespitine yer verilmiştir arkadaşlar. 7 milyar 354 milyon avroyla ihale edilmiş bir inşaatın 2.5 milyar avro maliyetinin düşmesi, halkın cebinden 2.5 milyar avronun alınarak bu 5’ti müteahhit ekibine aktarılması demek. Bu dünya tarihinde görüşmemiş bu durumdur arkadaşlar Böyle bir ihale yapılamaz.

Bu ihalenin iptal edilmesi yeni bir ihalenin yapılması gerekirken bu yapılmamış ve 5’li müteahhit ekibinin cebine halkın cebinden 2.5 milyar avroluk bir fark konulmuştur.

‘HAVALİMANININ YAPILDIĞI ZEMİN ÇÜRÜK’

Yeni havalimanının, uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak ve işletme maliyetlerini çok artıracak teknik eksikliklerinin bulunduğuna işaret eden Erdoğdu, eski maden ocaklarının bulunduğu alana yapılan havalimanının zemininin çürük olduğunu ve bölgede hava koşullarının uygun bulunmadığını, kuşların göç yolunun buradan geçtiğini kaydetti.

Yeterli tesislerin yapılmaması nedeniyle Atatürk Havalimanı’nın kullanılacak olmasının, Türk Hava Yolları’nın işletme giderlerini artıracağını anlatan Erdoğdu, Atatürk Havalimanı ile bu havalimanının aynı anda kullanılmasının uçuş koridorları ve rotası açısından da uygun olmayacağını kaydetti.

‘TEMİZ SU KAYNAKLARI ELDEN ÇIKTI’

Yeni havalimanında çıkacak herhangi bir sorun nedeniyle Atatürk Havalimanı’nın da işletilmeye devam edeceğini, vatandaşların iki havalimanının da masraflarına katlanmak zorunda kalacağını aktaran Erdoğdu, 3. Havalimanı inşaatının Telekom ihalesinden sonra dünya yolsuzluk tarihinin en büyük ikinci yolsuzluğu olduğunu iddia etti.

Havalimanının açılışının gecikmesi dolayısıyla oluşacak maliyetin Türk Hava Yolları’na yüklenmek istendiğine işaret eden Erdoğdu, “İstanbul’un kuzey ormanları katledilerek” yapılan proje nedeniyle tarım arazileri ve temiz su kaynaklarının da elden çıktığını anlattı.

Erdoğdu, bu konuyla ilgili mücadelelerini 3. Havalimanı’nda ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakılan işçilere atfettiklerini, işçilerin alın terini çalanlardan hesap soracaklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir