AL SANA SOKAĞIN SESİ:  İNCE SIZI…

AL SANA SOKAĞIN SESİ: İNCE SIZI…

Konuk yazar : Mustafa AYDINLI

Not    : 31 Temmuz 2018’de bu köşede yayınlanan yazı, güncellik kazandığından, AYNEN, bir kez daha yayınlanmaktadır..

CHP’nin ve değerli lideri, Sn. Kılıçdaroğlu’nun, Sn Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanlığına aday göstermesi, öncelikle uygar ve asil bir tavırdır.  Ne var ki bu asillik öyle sanıyorum tam olarak kavranamamış. Bu durum bir bakıma Ekmelettin İhsanoğlu tartışmasını da bitirecekti.

Sn. İnce, çok eleştirdiği İhsanoğlu’nun aldığı oyu aşamadı. Yani kayda değer bir artı sağlayamadı. İhsanoğlu’nun seçiminde MHP oyları da vardı, diyebilir. O halde topla MHP oylarıyla, görülecek ki, CHP’ye kayda değer bir artı sağlanamamış. Sonuçlar ortada Sn. İnce; aldığınız oy CHP’nin gerçek oyları + HDP barajı geçsin diye verilen emanet oyların, Cumhurbaşkanlığında sizi tercihi ve İYİ Partinin Cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliğindeki oy farkının toplamı, sizin oylarınız. Abartacak bir durum yok. Ayrıca yakanızdan çıkarıp Sn. Kılıçdaroğlu’na emanet ettiğiniz “6 Ok”un yerine, Türk Bayrağı takılmıştır. Aldığınız oyun bu boyutunu da düşünmeniz gerekir. Üstelik “6 Ok” rozetini seçim sonrasında yakanızda göremiyoruz; uzatmalı  Cumhurbaşkanı adaylığı gibi bir durum mu var 5 yıl boyunca??

Aldığınız oylar, Cumhuriyetin yozlaşmaya uğratıldığı ve “Tek Adam rejimi”nin dayatıldığı bir dönemde bu mu olmalıydı? Hedefler tutturulamadı. Üzülerek belirtelim ki E. İhsanoğlu’nun aldığı oyun 8 puan gerisinde kaldınız; %30,6 ve %38,44…

Hal böyleyken, seçimler öncesi, bakmayın halkın seçeneksizlikten, sizi umut olarak gördüğüne; konuşmalarınız birbirinin yinelemesi ve gereksiz polemikten öteye geçmedi. Söylediklerinizin altını dolduramadınız. AKP doğayı tahrip etmiş, ekonomi felç, insan hakları anılmaz olmuş, çocuk istismarı diz boyu, hayvan hakları, yolsuzluklar, vergi kaçırmalar yandaş koruma, kadın hakları, işsizlik, işçi hakları gibi konular en başta anlatılması gerekirken; siz, “O bana bay dedi, ben de O’na bay bay dedim..” gibi ucuz komedi yaparak ve insanları  kısa süreli güldürerek bunu başarı sandınız. Bir fizik öğretmeni olarak kuantum fiziğinden söz etmeniz güzeldi, ama gerisi gelmedi.. Laf olsun torba dolsun örneği. Endüstri 4.0’a değinmeniz yerinde, ancak sonrası? Hepsi havada kaldı, halkta karşılığını bulmadı. Bu söyledikleriniz, yandaş bir profesörün ‘ferasetine güvendiği cahiller’ (!) için geçerli olabilirdi. Oysa oy istediğiniz kesimler bunlar değildi…

Halkçı olmak için ahırdan dana bağlayıp, çözmek gerekmez; halkçı politikayı etinde kemiğinde duymak gerekir. Örneğin ömründe ahır görmemiş rahmetli Ecevit mi Halkçılıkta  inandırıcı, siz mi? Ecevit somut bir sloganla umut oldu : “Kalkınma köyden başlayacak” dedi. “Bu düzen değişmelidir, ne ezilen ne ezen, insanca – hakça bir düzen” dedi ve inandırıcıydı. Umuttu, onun için, bu ülkenin Karaoğlan’ı oldu. Vizyon sahibiydi. Sizin vizyonunuz ne?

Yer yer camilerde poz verdiniz. Allah kalbinize göre versin. Uygar insan olmanın ilk adımı, başkalarının inancına saygı duyarak başlar. Bu işi sizden daha iyi yapanlar (sözde!) varken, yani aslı dururken, millet neden sizin kötü kopyanıza gerek duysun?! Sn. Ecevit, Karaoğlan olurken hiç sizin yapmacık tavırlarınıza başvurmadı. Bu yüzden inandırıcıydı. Eminim ki, en azından sizin kadar da inançlıydı ama ne Allah ile kul arasındaki yüce duyguyu kötüye kullanıp o yolla nemalanmak istedi; ne de Allah’la kul arasına girdi. CHP tarihinin de en yüksek oyunu aldı; %42’ye dayandı!. Sol jargonu iyi bilip, yerinde kullanmak gerekir. Eğer miting meydanlarında tartışacağınız bir sorun varsa, örneğin öncelikle din derslerini zorunlu olmaktan çıkarmayı tartışmak yakışırdı. Oysa ahırda danaları çözüp bağladığınız kadar bu konuya değinmediniz. Zorunlu din dersleri hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kazanılmış davalar varken, bu konuları es geçtiniz.

Sayın ince; CHP’de herkes genel başkan olabilir. Her genel başkan da değişir, gerekli olgunluğa erişince, Sayın Kılıçdaroğlu da bunlardan biridir. Ancak siz sanki Cumhurbaşkanlığına aday olmamış da, sayın Kılıçdaroğlu’na karşı aday olmuş gibi bir tutum sergiliyorsunuz! Önümüzde yerel seçimler var. Oraya odaklanıp, bütün gücünüzü vermek varken, siz tutturdunuz ben Cumhurbaşkanı olamadım, eee bari CHP genel başkanı olayım. Olur; buna Anadolu’da ‘hem suyundan hem de denesinden koy’ derler. Halkı, bağlanan umutları, daha ilk akşamdan, yüz üstü bırakıp işi pişkinliğe vurdunuz. Bahaneniz “adam kazandı” oldu. Balon olup da sönseydiniz tıss diye bir ses çıkardı. Sizden seçim akşamı tıss bile çıkmadı. Bu muydu? Bir gün önce İstanbul’da yağmur altında milyonlarca halka verdiğiniz söz? Avukatların cübbesi arabalarında kaldı. Ne dediniz ilk açıklamanızda; “Oylar çalınmadı diyemem, fakat beni kurtarmaz..” Sn. İnce, 1 oy çalan hırsız olmuyor, demek ki hırsız olmak için, bin oy çalmak gerekiyor. Beğendiniz mi açıklamanızı? Seçim gecesi neler yaşandı, biz onu öyle kolay ve kısa sürede öğrenemeyeceğimizi biliyoruz. Açıklamalarınızın kitleleri doyurmadığını da bilmeniz gerek.  İlk açıklamanızda gazetecileri azarlayan ve adeta soru sormayın diyen, kâğıttan okuduğumla yetinin diyen, agressif tavrınız her şeyin yanıtı gibiydi. “On milyon fark var..”.. deyip teslim oldunuz, oysa 50 068 627 oy geçerli sayıldı. Adayın seçilebilmesi için %50+1 oy alması, geçerli oyların 25 034 031’ini alması gerekiyordu. Erdoğan, 26 330 823 oy almakla, seçilme barajını 1 396 513 oyla aşmış oldu. Demek ki gerçek fark 10 milyon değil 1,4 milyondu; bu kadarı da halledildi herhalde!?

Üzgünüm Sn. İnce, daha baştan karaya vurdunuz; ilk açıklamanızda tutarsızlığınızı ortaya koydunuz. Umutları boşa çıkardınız. Yitirmeniz değil sorun, CHP’liler ilk kez seçim yitirmiyor. Güvenilmez olduğunuzu daha ilk günden hissettirdiniz. Peki, zat-ı şahanelerini kutlamanıza ne demeli? Evet, rakibi kutlamak centilmenliktir, fakat güreş eşit koşullarda olursa. Rakibiniz yağlı güreşçi, siz ise kuru güreşçi formatındasınız. Bu, centilmenliğin ötesinde bir şey. Seçim gecesi, en azından o masum milyonlara, umut bağlayan insanlara alçakgönüllü bir açıklamayla gönüllerini dahi alamadınız. Gece yarısından sonra bir mesajla, halkı hesaba almayarak toplumla alay ettiniz. Sicilinizi düzenleyen bundan daha büyük defter olamaz. Şimdi de Partinizi suçlama garabetine düştünüz. Kendinizi Partinizin üzerinde görüyorsunuz. Partiyi yitirirse bu millet bir daha bulamaz ama sizi yitirse ne olur ki; kervan yola devam eder. Hem de gereksiz yüklerden arınarak hafifleyerek. Unutmayın, bundan sonra ne o mevkiyi göreceksiniz ne de o oyu sol kamuoyundan alabileceksiniz. Yerinizi belirlediniz, bizce yeriniz Sn. Ertuğrul Günay’ın yanıdır. CHP çok gördü böylesi hançerleri, Atatürk’ün partisidir, 7 canlıdır. Başı dik ve ilkeleri ile CHP yoluna devam eder. Yaralarını sara sara iyi eder. Kimsenin merhemine gereksinimi yoktur. Parti içinde bir “ince sızı“sınız, hizipçilikten öte geçemeyeceksiniz. Sokağa sorulmasını istiyordunuz, alın size sokağın sesi, emekli bir meslektaşınız böyle düşünüyor.

Sn. Kılıçdaroğlu ile boy ölçüsüne girmeyin. Zira Ağrı dağı ile Konya ovası aynı kategoriye uymaz. Kılıçdaroğlu her haliyle denenmiştir. Asildir, dürüsttür, yiğittir. Yumruk yedi, asilliği elden bırakmadı. Kurşun yağmuruna tutuldu, “bizi ölümle korkutamazsınız” dedi. Gözlerinde milim korku göremedik. Hiçbir zaman da ‘kasabın bıçağını yalamadı’ Konum ve koşullara göre her zaman CHP’nin alabileceği oyu aldı. CHP’nin baltayla oy alma gibi bir şansı yok Sn İnce. Yeri ve zamanı gelince Sn. Kılıçdaroğlu çekilmesini de bilir. O olgunluk ve erdem her haliyle kendisinde var. CHP de kendi gelenekleri içinde, genel başkanını değiştirir. Önümüzde yerel seçimler varken partiyi sorunlarla baş başa ve yüzüstü bırakıp kaçmasını mı istiyorsunuz? Peki siz gelseniz, Sn. Kılıçdaroğlu’nun ötesinde ne yapacağınızı açıklayın da bilelim. Hem CHP salt liderle değil kadroları ile sorunları çözer.

Sonuç olarak : Sn. İnce; halk aş, iş, ekmek derdinde, özgürlük, mutluluk, güven derdinde, siz koltuk derdindesiniz. CHP demokratik bir partidir. Kılıçdaroğlu yenilmez insan değildir. Ulusal Kurtuluş Savaşı Kahramanı Sn. İnönü, Ecevit’e yenilmiştir. Yolu yordamından gidilirse, yani bir Ecevit daha çıkarsa, Sn. Kılıçdaroğlu’da doğal olarak gidebilir. Bu telaş niye? Havuz medyası ve AA ile birlikte, ortak koro halinde, Sn. Kılıçdaroğlu’nun başarısız olduğunu pompalıyorlar. Sevsinler ya, seçim döneminde on dakika zaman ayırmazken, saatlerce saldırılar, açık oturumlar gırla. Halkımız sağduyusu ve önsezileri ile her şeyin farkında.

İlk kez karşılaşmıyoruz, önden kaçıp arkadan vurma oyunlarıyla…

AL SANA SOKAĞIN SESİ:  İNCE SIZI…” hakkında 4 yorum

  1. Ertan URUNGA

    Sayın Mustafa AYDINLI’nın Muharrem İNCE hakkında söylediklerinin çok daha fazlası, Dersimli Kemal hakkında da söylenebilir. Ancak onunla ilgili olumsuz tek söz edilmediği için yazının tarafsız olduğu ve hakkaniyetle bağdaştığı söylenemeyeceği gibi sayın İNCE’yi yermekte ve sayın KK’yı övmekte de abartıya kaçılmıştır bence.

    Cevapla
  2. Ezgili KEVSER

    Hocam kaleminize Yüreğinize sağlık Muharrem İnce’yi ne kadar güzel anlatmışsınız bu kadar tutarsız koltuk hırsı ve hizipçiliği ortada iken CHP’nin başına getirilmesi büyük bir yıkım olur zaten Kılıçdaroğlu bunun farkında sizler gibi sağduyulu seçmen de bunun farkında CHP’nin ikinci Sarıgül Vakası bana göre seçim öncesi Erdoğan’la görüşmesi manidar Bence CHP yi bitirme planı resmen danışıklı dövüş yapılmıştır umarım Muharrem ince Vakası Parti fazla yara almadan ortadan kalkar Zira CHP’nin sonu olur. Saygılarımla
    Ezgili KEVSER

    Cevapla
  3. Mustafa AYDINLI

    Değerli dostlar; Bu sayfada okuduğunuz AL SANA SOKAĞIN SESİ: İNCE SIZI başlıklı yazımız, 1 Ağustos 2018 tarihli Çorum Haber Gazetesinde de yayınlanmıştır. http://www.corumhaber.net/profil/92/mustafa-aydinli gerek burada siteden, gerekse Çorum’dan arayarak görüş bildiren herkese teşekkür ediyorum. Küfür ve hakaret içermediği sürece bütün eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Sevgi saygı ve dostlukla kalın.
    Mustafa AYDINLI

    Cevapla
    1. Ahmet SALTIK Yazar

      Ali hocam çooook haklısınız..

      Ben de sıklıkla yazıyorum. Asıl sorun hastalıklı Türkiye ekonomisi..
      Çooooooo borçlu, dövize mahkum..
      Anlamlı üretim yapamıyor, katma değer ekleyemiyor, hi – tech ürünleri yok gibi.

      Dış ticaret açığı + bütçe açığı + cari açık şeytan üçgeninde mahkum.
      BORÇ-KOLİK!
      Yandaş basın ne yazık ki kamuoyunu sefilce aldatmaya bakıyor :
      – Doların ateşi düşmüyor..
      Masal bunlar. Hasta ve ateşi düşmeyen dışa bağımlı Türkiye ekonomisi ve TL!
      Dışalımı (ithalatı) kısıp daha az tüketeceksin, tasarruflu yaşayacaksın,
      daha çok üretecek ve satacaksın; bunun için de tek yol göstericin AKIL VE BİLİM olacak..
      Bağımsız olacaksın, ulusunu – ülkeni seveceksin. Kamu öncülüğünde planlı kalkınma yolu izleyeceksin
      canım kardeşim; anlaşıldı mı! Bunun başka yolu dünyada keşfedilmesi daha.
      Başta Çin, bu yolu izliyor..
      Türkiye de 1923-38 arasında bu politikayı güttü ve EKONOMİ MUCİZESİ gerçekleştirdi.

      Politikacıların DÜRÜST – YURTSEVER olması en temel koşul!

      Sevgi ve saygı ile. 04 Ağustos 2018, Ankara

      Dr. Ahmet SALTIK
      Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
      http://www.ahmetsaltik.net profsaltik@gmail.com

      Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir