Adalet Yürüyüşü 13. gününde

Adalet Yürüyüşü 13. gününde

(AS: Bizim kapsamlı katkımız yazının altındadır..)
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun öncülüğünde, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması sonrası başlatılan Adalet Yürüyüşü 13. gününe girdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde başlayan Adalet Yürüyüşü’nde bugüne dek yaklaşık 226 kilometre yol katedildi.

Yürüyüşün 13. gününe başlamadan önce kısa bir açıklama yapan CHP lideri, provokasyonlara karşı 12 maddelik genelge hazırladıklarını belirterek

  • Bizi protesto edenlere ağır söz kullanmayın, sadece onları alkışlayın dedik” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu yürüyüş öncesi şu açıklamalarda bulundu:

“13. gündeyiz. Güzel bir gündeyiz, sis var, çiçekler var çok güzel. Güneş henüz kendisini göstermedi. Dün Abdüllatif Şener ve sayın Kaboğlu katılmıştı. İkisinin güzel bir anısı var bana anlattılar. 13 yıl önce ikisi İzzet Baysal Üniversitesi’nde birisi asistan birisi yardımcı doçentmiş. Aradan geçen süre içinde hiç karşılaşmamışlar. Yeniden Bolu’da yan yana geldiler. Bugün Köroğlu’nun diyarını terk ediyoruz. Köroğlu’ya selamlar, Köroğlu gibi olanlara selamlar. Onlar için yürüyoruz. Provokasyonlara karşı dün akşam 12 maddelik genelge hazırladık. Bizi protesto edenlere ağır söz kullanmayın, sadece onları alkışlayın dedik. Bu da bizim adalete olan inancımızı gösteriyor.”

– CANLI –

13.00 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde vatandaşları selamlayarak “Adalet Yürüyüşü“nü devam ettirdi.

10:19 Yürüyüş yeniden başladı

09:35 Kaynaşlı’ya girdikten kısa bir süre sonra mola verildi.

09:30 Veli Ağbaba, Kılıçdaroğlu’nun yönlendirmesiyle, megafondan anons yaparak balkonlarından Rabia işareti yapan AKP’li bir ailenin bayramını kutladı.

09:25Kılıçdaroğlu, Kaynaşlı’da “İyi ki varsın, seviyoruz seni…” pankartıyla karşılandı. Bununla birlikte AKP seçmeni üç kişi evlerinin balkonundan

09:20Kortej Kaynaşlı’ya girdi. Kortejin düzenini sağlamaya çalışan CHP milletvekili Eren Erdem, yol kenarından destek veren bir gence “Gözlüğün çok güzel, sen de çok güzelsin, bizimle yürürsen daha güzel olursun” diye seslendi.

09:25Kılıçdaroğlu, Kaynaşlı’da “İyi ki varsın, seviyoruz seni…” pankartıyla karşılandı. Bununla birlikte AKP seçmeni üç kişi evlerinin balkonundan

08:27 Adalet Yürüyüşü’nde, Düzce il sınırına girilmesiyle birlikte kortej düzeni ve güvenliği için alınan önlemler artırıldı. Güvenlik otobüsünden sık sık provokasyonlara dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulunuldu.

08.19 Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın anne ve babası da yürüyüşe katıldı. (27.06.2017 09:01 SİYASET)

adalet-yuruyusu-13-gununde-310572-1.

Satır içi resim 1

PROVOKASYONLARA KARŞI ARALARDA GEZİLECEK

Dün korteje katılanlar ile yoldan geçen bazı sürücüler arasında gerginlik çıkmıştı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu MYK üyeleriyle toplantı yaparaka ‘provokasyon önlemine’ ilişkin bazı kararlar aldı. Toplantıda, bugünden itibaren görevli yeleği giyecek 25 milletvekilinin kortejde aralara yerleştirilmesi ve yürüyenlerin provokasyonlara gelmemesi konusunda uyarılması kararlaştırıldı.

LUİS AYALA, YARIN ‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ’NE KATILACAK

Tüm dünyadan 140’a yakın ülke, parti ve organizasyonun üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal adına Genel Sekreteri Luis Ayala yarın Türkiye’ye gelerek Adalet Yürüyüşüne katılacak.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran yazılı açıklama yaparak Adalet Yürüyüşünün yarınki etabına Ayala ile birlikte katılacaklarını, perşembe günü de yazarları tutuklu olan Cumhuriyet ve Sözcü gazetesini ziyaret edeceklerini bildirdi.
====================================
Dostlar,

BÜYÜK ADALET YÜRÜYÜŞÜ ile yalnız Türkiye değil, Dünya ölçeğinde önemli bir meşru demokratik direniş eylemi sergilenmektedir. AKP = RTE bu meşru toplumsal başkaldırıdan son derece rahatsızdır ve bunu açık açık ortaya koymaktadırlar. Ancak yaptıkları demagoji, korkutma – yıldırma denemesi, gözdağı ve üstü kapalı – açık tehdit ve şantajdan ibarettir. Ne var ki, aynı ölçüde de çaresizdirler. Tüm provokasyon ve engelleme girişimleri sonuçsuz kalmaktadır.

69 yaşında bir YÜRÜYEN ADAM, elinde ADALET dövizi ile, azmi ve serinkanlılığı ile, sabrı ve hoşgörüsü ile en önemlisi KARARLILIĞI ve  AKILCI POLİTİKASI ile tüm Türkiye’yi, uluslararaı toplumu arkasına katacak, katmış gibi gözükmektedir.

Elbette, BÜYÜK ADALET YÜRÜYÜŞÜ‘nün başlatıldığı 15 Haziran 2017 günü öncesi ve sonrası Türkiye bir değildir, bu tarih / eylem, adeta bir milattır. Kuşku yok, belirleyici (deterministik) sonuçları olacaktır. AKP = RTE despotizmi duvara dayanmıştır ve yapılan sayısız uyarı – eleştiri hemen hemen hiçbir işe yaramamıştır, korkarız yaramayacaktır da.

21. yy’ın şafağında para-normal hatta anormal biçimde “Tekleşen bu 2’li”nin politik davranış kalıpları, siyaset bilimi / siyasal tarih / siyaset sosyolojisi ve siyaset psikolojisi açısından yabancı değil, “bildik” tir, öngörülebilirdir. 2’linin yapıp-etmeleri gerçekte “tipik” tir ve berrak ve çok kaygan bir totaliter bir eksene oturmuştur. 2’linin bu politik seçimi, bilinçli ya da bilinçsiz, kendi dinamikleriyle sürüklenecek ve son durağa erişecektir.

Orada, sahnedeki başlıca ve türev sorumlu politik aktörler için “hayır” yoktur.

Saklanamayan titrek dudaklar her ne denli derin korku – endişe frekansında sıklıkla “hayırlara vesile olmasını” dilese de icraatlarının.

Ne yapalım ki, Tarih Baba, kendisinden ders almayan / alamayan zeka fukaralarını “tekerrür” sopasıyla pataklamayı hala bırakmış değil. Kaldı ki bu elinde de değil; çünkü “benzer” koşullar “benzer” sonuçlar doğuruyor, ısınan su kaynıyor, her gebelik sonlanıyor…

Erdoğan’ın kibri öylesine muazzam ki, salt kendisini boğmakla kalmayacak korkarız.

“Dunning-Kruger sendromu” siyaset bilimi yazınında (literatüründe) tanımlandığından bu yana “bu denli tipik bir özne” ile karşılaşılmamıştı dense yeridir. Türkiye’de, bu “Sendromun” 
“kâbusu” 
yaşanmaktadır. (bkz. Emre Kongar, Cumhuriyet, 13.6.17) Sistemde son derece ciddi basınç birikimi olmuştur ve AKP = RTE Dunning-Kruger kâbusu” nun tutsak aldıkları,
basıncın denetimli boşaltılmasına izin verecek sağduyudan da, –ne hazin ki– yoksun, paralitik ve bitik görünüyorlar.

Sevgi, saygı ve kaygı ile. 27 Haziran 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir