76 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça tutuklandı

76 gündür açlık grevinde olan eğitimciler
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça tutuklandı

Açlık grevinin 76. gününde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, bugün Ankara Adliyesi’ne götürüldü. Savcı ve polis Gülmen ve Özakça’ya skandal sorular sordu. Gülmen ve Özakça ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gülmen ve Özakça çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

[Haber görseli]

KHK ile  ihraç edildikten sonra eylem başlatan ve 76 gündür açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça savcılığa ifade vermek üzere adliyeye götürüldü. Savcı, Gülmen ve Özakça’yı ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. 76 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kararı Av. Selçuk Kozağaçlı, Twitter hesabından duyurdu.

TUTUKLAMA KARARININ GEREKÇESİ AÇIKLANDI
Tutuklama kararında, “delillerin henüz tam toplanmamış olması tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” gerekçesine yer verildi.

Savcılık: Terör örgütünce ajitasyon yapılabileceği…

Avukat Selçuk Kozağaçlı ise 76 gündür açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarının iyi olduğunu ancak yıpranmış ve yorgun gözüktüklerini söyledi. Emniyet ve savcılık sorgusuna ilişkin bilgi veren Kozağaçlı, polisin Gülmen ve Özakça’ya

  • “Yaptığınız eylemlerle hak arayışından uzak, halkta kin ve nefret uyandıran eylem tarzı yapmanızın amacı nedir?” ve
  • “Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde Gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz?” gibi sorular yönelttiğini belirtti.

Savcılık ise Gülmen ve Özakça’nın “DHKP/C’nin açık alan yapılanmalarının desteği ile eylemlerine devam ettiklerini öne sürerek; ‘ölüm orucu sonucunda eylemcilerin ölmesi sonucu örgütün ajitasyon yapabileceğini’ iddia etti.

Ankara ve İstanbul’da Gülmen ve Özakça eylemine polis müdahalesi:
Çok sayıda gözaltı var

GÜLMEN VE ÖZAKÇA’YA SKANDAL SORULAR
Gülmen ve Özakça’ya skandal sorular soruldu. Savcı ve polis tarafından sorulan soruları Av. Selçuk Kozağaçlı paylaştı:
– Gitar çalıp şarkı söylediğin bir video paylaşılmış, sen de beğenmişsin,
paylaşanların örgüt üyesi olabilecegini düşündün mü?
– Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir?
– Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz?
– Yaptığınız eylemlerle hak arayışından uzak halkta kin ve nefret uyandıran eylem tarzı yapmanızın amacı nedir?
– Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatler sunulmaktadır?

Nuriye Gülmen: ‘Bütün cephanemizle insanız’

Savcının vereceği kararı beklerken açıklamalarda bulunan Nuriye Gülmen, “Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız” dedi. Gülmen’in açıklamaları şöyle:
– İfadelerimiz alındı. Savcının kararını bekliyoruz. Savcı soru bile soramadı. Soruşturmaya dair sorabildiği “Sosyal medya hesaplarınızdan suç unsuru bulunan paylaşımlar yaptınız mı?” Bunun haricinde bir soru yoktu. Ama tutuklamaya sevk edeceğini düşünüyoruz. Çünkü emir büyük yerden gelmiş çok belli oluyordu. Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız. Ezilmeyi reddetmiş bir insanın karşısına koyacak bir şey bulamazsınız. Bizi tutuklayabilirler, ellerinde tek delil olmamasına rağmen bugün bunu yapabilirler, bunu biliyoruz. Ama biz ezilmeyi reddetmeye hapishanede de devam edeceğiz. O yüzden çaresizler. Direniş bizim için içeride devam edecek. Buradan bir kez daha dışarda da herkesi direnmeye devam edeyim. Biz iyiyiz, iyi olacağız. Herkese çok selam ve sevgiler.

Semih Özakça ise “Baskılar, tutuklama tehdidi ve tutuklamalar onların çaresizliğidir. Bizim işimizi isteme hakkımızı elimizden alamazlar. Her halükarda biz umudumuzu koruyacağız. Zafere kadar daima mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

DÜN GÖZALTINA ALINDILAR

Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, dün, açlık grevinin 75. günündeyken gece yarısı 01.00 civarında evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Gün boyunca da Ankara, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde onlara destek için toplananlara polis müdahalesi gerçekleşti, darp edilerek gözaltına alınanlar oldu.
Polis, Veli Saçılık’ın annesini yerlerde sürükledi

(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/746410/76_gundur_aclik_grevinde_olan_egitimciler_Nuriye_Gulmen_ve_Semih_Ozakca_tutuklandi.html  23.5.17)
==============================
Dostlar,

Acı içinde paylaşıyoruz..
Bu akşam 18:30 dolayında Ankara Yüksel Cd. girişi polis tarafından çembere alınmıştı. İnsan Hakları anıtının bulunduğu bölge kuşatmadaydı. Metal bariyerler ve elleri tetikte otomatik silahları ile alarmda çok sayıda polis.. Hazır ve çalışır durumda bir TOMA..
Havada yoğun bir biber gazı kokusu.. Dün de aynı bölgede, çaresizlik içinde oturma eylemi yapan 3 CHP milletvekili, polisin demir bariyerleri ortasında adeta rehin alınmış gibiydi..
(Veli Ağababa, Mustafa Balbay, Ali Haydar Hakverdi)

Polislere “Turhan kitabevine gitmek istiyoruz..” dedik. “Girmek yasak!” dedi birkaç resmi – sivil polis birden.. O bölgede çok sayıda işyerleri de vardı, Mülkiyeliler Birliği… vardı.. Yasak bölge idi artık. Dün Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gözaltına alınırken pek çok insana polis orantısız güç uygulamış ve kimi insanları yerlerde sürükleyerek gözaltı aracına koymuştu. Basının kayıt yapması bile artık polisin umurunda değil anlaşılan. Çevrede biber gazından etkilenen çok sayıda insan hatta yaşlı kişiler vardı. Çünkü Ankara’da ve tüm Türkiye’de OHAL vardı 20 Temmuz 2016’dan bu yana 10 aydır.. Ve TEK ADAM AKP’li Erdoğan, 21 Mayıs 2017 günü AKP kongresinde “OHAL kalkmayacak..” diye haykırarak, meydan okuyarak dünya aleme duyuruyordu.

Devr-i AKP’de yaşamını – sağlığını hiçe sayarak, engelli kalmayı – ölmeyi göze alarak AÇLIK GREVİ ile protesto da yasak.. İşine iade edilmesi için çaresizlik içinde çırpınış ile bu ne pahalı hak arayışıdır Tanrı aşkına?? Suç oluşturmayan bu eylem nedeniyle tutuklanmak niyedir??
Tutuklanma gerekçelerinin zerrece hukuka uyarlığı var mıdır?
Hukuk – adalet kurumunun bunca ağır yara alması nasıl telafi edilecektir?



GEZİ korkusu bacaları sarmıştır.
. İktidarın ödü patlamaktadır bir kıvılcımla protestolar yaygınlaşabilir mi diye?? Bu arada, tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 
hapiste zorla beslenecekler midir? Baskılar altında pazarlık mı yapılacaktır bu kişilerle?
İktidar neden insancıl – dostane çözüm yollarını denemez?
Hala vakit geç değil.. Bu 2 insanı görevlerine iade edin, gerilimi hızla düşürebilirsiniz.
Yargılamayı tutuksuz sürdürün eğer suç atılması – kanıtları varsa..
Bu arada OHAL Komisyonu artık hızlı – etkin çalışmaya başlasın, asla göstermelik olmasın.
Hızla adaletsizlikleri gidersin.. Muazzam bir gerilim topluma yüklenmiştir. Bu tablo sürdürülemez. Yitirecekleri bir şey kalmayan insanların göze almayacakları eylem olmaz. Bir yangın çıkarsa, bu acımasız baskıları yapanları da siler süpürür.. Bu sözlerimiz iyi niyetle uyarı amaçlıdır, başkaca bir anlam ve amaç taşımamaktadır..

AKP iktidarı Türkiye’yi hızla normalleştirmek ve OHAL’i kaldırmak zorundadır.
Bu arada Erdoğan gerçekten içtenlikli ise, partisi içinde, en yakınındaki FETÖ’cüleri de “ar-tık” uzaklaştırmalıdır. Bunun yapmazsa Bumerang dönüp kendisini vurabilir. Bu “FETO kozu” bayatlamaya ve inanılırlığını yitirmeye başlamıştır epeydir.

“Real politik”, AKP – RTE’nin bu sırada en çok gereksinim duyduğu rasyonalitedir.

Sevgi ve saygı ile. 23 Mayıs 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir