CHP’li TOPRAK : “166.3 MİLYAR KREDİ YATA – KATA – DÖVİZE GİTTİ!”

CHP GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI ERDOĞAN TOPRAK:
“166.3 MİLYAR KREDİ YATA – KATA – DÖVİZE GİTTİ!”

(AS: Bizim katkımız yazının altındadır..)

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak:

  • “166,3 milyar kredi, yata, kata, dövize gitti!”

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, hükümetin referandum öncesinde kamu kaynaklarını, Hazine garantileri ve kefaletini devreye sokarak, dağıttığı 166,3 milyar liralık kaynağın,
yatırıma değil spekülâtif kâr amacına kurban edildiğini ifade etti.

Toprak yaptığı açıklamada, Hazine’ye yüklenen garantiler nedeniyle, bu kredilerin geri dönmemesi halinde tüm faturanın Hazine ve 80 milyon vatandaşın sırtına yükleneceğini ifade ederek şöyle konuştu:

“AK Parti hükümeti, Kredi Garanti Fonu (KGF) düzenlemesiyle, devleti kefil gösterip, Hazine’ye dağıtılacak kredilerin %7’sine kadar garanti sorumluluğu yükleyerek, bankaları kredi musluklarını açmaya yönlendirdi. 16 Nisan referandumu öncesinde bol keseden dağıtılan ve yatırımları canlandıracağı iddia edilen bu kredilerin toplamı, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin ifadesiyle, Nisan sonunda 160 milyar TL’ye ulaştı. KOSGEB’den verilen 50 bin TL’ye kadar faizsiz, bir yıl geri ödemesiz can suyu kredilerinin toplamı ise 6,3 milyar lira olarak açıklandı. Yani referandum sonucundan başlayarak 166,3 milyar lira, diğer deyişle

  • 47,5 milyar Dolar para dağıtıldı. Ortada bir yatırım patlaması, yeni yatırım, üretim artışı, istihdam artışı yok. İşsizlik artmaya devam ediyor. Son TÜİK verisiyle 676 bin yeni işsizin daha eklenmesiyle, işsiz sayısı resmi rakamla 3 milyon 900 bin.

Ama bir şey var, Hükümetin dağıttığı bu paraların bir kısmı eski kredi borçlarını kapatmaya, rezidans, ofis, daire, yat, araba, arsa alımına gitmiş. Ya da KGF kefaleti, Hazine garantisiyle, bir bankadan alınıp, diğer bankada yüksek faizle hesaba yatırılmış. Ayrıca, bu ucuz kredilerin önemli bir bölümünün döviz yatırımına gittiği Merkez Bankası verilerinden anlaşılıyor. Cumhurbaşkanının, dövizinizi bozdurun, TL’ye geçin çağrılarına rağmen, bankalardaki döviz mevduat hesapları yılbaşından bu yana 23,7 milyar dolar artmış ve 173 milyardan 196,9 milyar dolara yükselmiş. Yalnızca 28 Nisan haftasında döviz mevduatlarındaki artış 7 milyar dolar. Bu para yurt dışından gelmemiş.

  • Hükümet KGF’yi, Hazine’yi kefalet ve garanti yükü altına sokarak ucuz kredi dağıtmış.
  • Bu krediyi alanlar da, paraları kurlar yükselirse daha çok kazanırız diye, yeni yatırım, fabrika, işyeri açıp, riske girmek yerine, Dolara, Euro’ya yatırmış.”

Toprak, BDDK Başkanı’nın KGF ve KOSGEB kredilerinde amaç dışı kullanım olduğu bilgilerinin geldiğini, inceleme başlatacaklarını açıkladığına dikkat çekerek; “Ucuz krediyi kapan Üsküdar’ı geçti!

  • Dağıtılan bu 166,3 milyar TL geri ödenmediği takdirde
  • Tüm borç yükü, kefil olan KGF’ye, garanti veren Hazine’ye binecek.
  • Bunun da anlamı, AK Parti’nin birilerini zengin etmek, kasasını doldurmak için bol keseden dağıttığı kredilerin faturasını tüm millete ödetecekler.” dedi.
    (http://www.chp.org.tr/Haberler/30/toprak-1663-milyar-kredi-yata-kata-dovize-gitti-59174.aspx)
    ==================================
    Dostlar,

Sn. Toprak’ın irdeleme ve uyarısı çok önemli.
AKP halka / çoğu yandaşlara sorumsuzca politik rüşvet vermekte.
Neciiip mi necip milletimiz ise bu zoraki -RTE’nin bankalara baskısı/azarlaması ile- piyasa kurallarına aykırı biçimde ucuzlatılmış ve Hazine garantili kredileri spekülatif amaçlı kullanmış..Yani paradan para kazanmak için..
Asrın lideri Reis’i de hiiiiç mi hiç dinlememiş ve döviz alarak oynamış ve döviz fiyatının yükselmesine / düşmemesine neden olmuş..
Bunca akıldışılık, dünya kadar çaba harcasanız bir araya getirilemez..
Ama devr-i AKP’de oluyor işte.. RTE’ye göre ülkemiz 15 yılda 3’e katlandı..
Bu krediler dönmediği ölçüde fatura geri kalan halkın sırtında..
Bilesin neciiip milletim, geleceğinle kumar oynamaktasın ve oy verdiğin AKP bu kurguya günü kurtarmak için çanak tutmakta..
Ne büyük bir risk!?
Dehşet verici..
Çare                    ;
Reel ekonomiye geçmek, üretimi artırmak, öz kaynak yaratarak kalkınmayı büyük ölçüde tasarruflarla finanse etmek.. 
Doğallıkla en başta israfı – yolsuzluğu – talanı – rüşveti – haksız kazancı engellemek..

AKP bunu ya yapmak ya  yapmak zorunda…
Deniz bitti..

Sevgi, saygı ve kaygı ile. 19 Mayıs 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir