16 Nisan sonuçları kabul edilmemeli

16 Nisan sonuçları kabul edilmemeli

Prof. Hurşit Güneş, “Türkiye’de parlamenter demokratik bir rejim için bir anayasa değişikliği gündeme getirilmelidir.” dedi.

CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Kocaeli Milletvekili Prof. Hurşit Güneş, referandumda alınan oy oranının yapılan onca hukuksuzluğa karşı başarı olduğunu söyledi. Parti içindeki muhalif kesimin açıklamalarına değinerek uyarı görevinde bulunan Güneş,

  • “2019 için bugünden hazırlanmamız başkanlık konusunda Recep Tayyip Erdoğan ile aynı düşüncedeyiz ve onun yerine aday arıyormuşuz gibi algılanacak.
  • 16 Nisan sonuçlarını tanıma asla kabul edilmemelidir.Türkiye’de parlamenter demokratik bir rejim için bir anayasa değişikliği gündeme getirilmelidir, Türkiye buna zorlanmalı. Aksi halde demokrasi restore edilemez” dedi.
    Yeni bir parti programının CHP’ye ivme kazandıracağını söyleyen Hurşit Güneş,
    Cumhuriyetin sorularına şu yanıtları verdi:

-Referandum sonuçlarını kısaca değerlendirebilir misiniz? Hayır başarılı oldu mu?

Bence bütün olumsuz koşullara rağmen hayır başarılı oldu. Anayasa değişikliği referandum gibi hazırlanmadı. Herhangi bir referandum %51’le geçebilir ama bazı referandumlar %51 ile toplum onayından geçmez. Bir ülkenin rejimi de %51 ile değiştirilemez. Parlamenter oylama öncesinde geniş mutabakat aranmadı. Aslında referanduma geliş süreci sakatlanmıştı. Referandum kampanyası süresince olağanüstü adaletsizliklerde aleni şekilde yaşandı. RTÜK yayın kuralını değiştirdi, YSK yasa değiştirdi. HDP’nin milletvekilleri içeri atıldı. Burada CHP’nin dokunulmazlık konusunda Anayasa Mahkemesine gitmesi ve Mecliste direnmesinden yanaydım. Bununla ilgili iktidar ‘CHP-HDP kol kola’ diyebilirlerdi. O zamanda biz de Habur ve İmralı’da PKK ile müzakere yapmaktan iyidir diyebilirdik. Sonuçta meşru zeminde bir siyaset yapan partiyi illegal bir yapıya itmemek gerekir. Onlarında hataları var oradan ayrıştıramadılar. Ama HDP demokratik ortama çekilirse Türkiye kazanır. Sonuç olarak “hayır” başarılı olmuştur.

-CHP’ye yapılan sine-i millete dön çağrılarına yönelik düşünceleriniz?

Biz parlamenter demokrasiden yanayız. Parlementoya saygımız var, halka gittik oy istedik.
Bize muhalefet yapacak kadar oy verdi. Bizim muhalefet yapma sorumluluğumuz var. Parlamentodan çekilmek seçmene karşı sorumsuzluktur. Türkiye için de bir kötülüktür.
Çünkü muhalefetsiz bir parlamento anlamına gelir. Bir tarafta tek adam sistemi olmamalı diyeceğiz, diğer taraftan çekileceğiz demek hem mantıklı hem de ahlaki değil.
===================================
Dostlar,

Sayın Prof. Hurşit Güneş’in

  • 16 Nisan sonuçları kabul edilmemeli

değerlendirmesine bütünüyle katılıyoruz.
Deli saçması halkoylamasında gerçekte halka sorulan

  • Demokrasiden vazgeçiyor musun?
  • Egemenliğini TEK ADAM’a devrediyor musun??

idi.. AKP – RTE tüm devlet gücüyle abandı.. YSK sonuçları tersine çevirdi..
Meşru olmayan bir dayatma ile yüzyüzeyiz.
Bu durum kabul edilemez, edilmemelidir. Demokratik – hukuksal yollardan savaşım (mücadele) ve direniş sürdürülmelidir..

  • %49 HAYIR bileşenleri gerçekte çoğunluktadır ve büyütülerek korunmalı, gelecek seçimlere taşınmalıdır.. CHP bu sorumluluğun motoru olmalıdır..

Sevgi ve saygı ile. 17 Mayıs 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir