Deniz Baykal’dan TBMM’de tarihsel konuşma – 9 Ocak 2017

Deniz Baykal’dan TBMM’de
tarihsel konuşma – 9 Ocak 2017

(AS: Bizim değerlendirmemiz yazının altındadır..)

TBMM’de görüşülmeye başlanan Anayasa paketinde ilk sözü alan CHP eski lideri Deniz Baykal tarihi bir konuşma yaptı. Önce babasını anan Baykal, “TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılmış bir istiklal gazisinin oğlu olarak, babamın helalliğini kazanabilmek için konuşmak zorundayım.” dedi.
Deniz Baykal’dan TBMM’de tarihi konuşma

Sözlerine “Tarihi bir toplantı yapıyoruz, buraya Türkiye’ye sahip çıkmak için geldim, buna ihtiyaç var” diyerek başlayan Baykal şunları söyledi:


BELKİ SON ŞANS

Belki hiçbirimiz için, bundan sonra böyle bir konuşma şansı olmayacak. Bu değişiklik alel acele hazırlanış sipariş bir projedir. Millet egemenliğinin yerine şahıs hegomanyası geliyor. Bu tekliften Türk halkının haberi yok. Üniversitelerin, baroların, sendikaların, esnafın, milletin haberi yoktur. Milleti uyarmadan işi olup bittiye getirme çabası var. Karda kışta zemheride bu telaş niye… Talimatla milletin arkasından oyun çevirmeyin. Gümrükten mal mı kaçırıyorsunuz ?”

ŞAHIS HEGOMONYASI

Ne yazık ki böyle tarihi karar anına bizi taşıyan, müellifi bilinmeyen boş kağıt imzalatılarak önümüze getirilen bir projedir. Bu projenin müellifi belli değildir ama arkasındaki siyasi irade bellidir. Bu proje alel acele bir hazırlanmış, hukuki ve siyasal olgunluktan uzak bir sipariş projedir. Milletin egemenliğini ve Meclis’in üstünlüğü anlayışını temel alan bir asırlık milli siyasi kültürümüzü çökertecek, millet egemenliği yerine şahıs hegemonyasını inşa edecek bu tasarı önümüzde duruyor.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu salona gelişinde Baykal ile sohbet etti. CHP adına CHP Antalya Millevekili Deniz Baykal konuştu. Baykal Muharrem İnce ile sohbet etti. Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK

CHP Lideri Kılıçdaroğlu salona gelişinde Baykal ile sohbet etti. CHP adına CHP Antalya Millevekili Deniz Baykal konuştu. Baykal Muharrem İnce ile sohbet etti. Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK

HALKIN HABERİ YOK

Türk halkının bu tasarıdan haberi yok. Anayasamızın devletimizin en temel dayanaklarıyla oynan milletin haberi olmadan görüşme durumunda kalıyoruz. 80 milyon, kaderi ile ilgili bu vahim tasarı için hiç bilgilendirilmemiştir. Üniversite, baroların, sendikaların, esnaf kuruluşlarının haberi yoktur. Milleti uyarmadan işi olup bittiye getirme çabası vardır. Çözüm sürecinde PKK ile anlaşmayı halka anlatmak için akil adamlarla çırpınıyordunuz. Anayasa değişikliğini millete anlatmak için en küçük çaba sarf ediyor musunuz?

NİYE KAÇIYORSUNUZ?

Meclis TV kapatılmış. Böylesine önemli bir konu konuşulurken kendisine güvenen insanlar milletin göz önünde bu tartışmayı yapmaktan niye kaçınırlar. İşi olup bittiye getirme çabası var. Bu sizin tasarınıza güvenemediğinizi gösterir. Bırakın millet gerçekleri öğrensin. Acele etmeyin acele işe şeytan karışır. Eğer oldurmaya çalışıyorsanız bunun içinde bir çapanoğlu, sıkıntı var demektir. Uzatmayın bitirin bu işi diyen varsa ona söylemeniz gereken ‘Size saygı duyarız ama millete daha çok saygı duyarız’ demektir. Milletin arkasından talimatla oyun çevirmek kimseye yakışmaz.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu salona gelişinde Baykal ile sohbet etti. CHP adına CHP Antalya Millevekili Deniz Baykal konuştu. Baykal Muharrem İnce ile sohbet etti. Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK

CHP Lideri Kılıçdaroğlu salona gelişinde Baykal ile sohbet etti. CHP adına CHP Antalya Millevekili Deniz Baykal konuştu. Baykal Muharrem İnce ile sohbet etti. Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK

OHAL ALTINDA

Bu tasarıyı OHAL rejimi altında konuşuyoruz. Kararnamelerle yargı yetkileri kullanılıyor, idari kararların ne zaman yargı denetimine alınacağı hale belirsiz. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırılarını yaşıyoruz. Ekonomi alarm veriyor. Suikast timleri kentlerimizde yuvalanmış. Güvenlik krizi sizi muhalefet liderlerine zırhlı araba teklif etme noktasına getirmiş. Allah aşkına bu ortamda referandum yapma düşüncesini nasıl aklınızdan geçirebiliyorsunuz. Millet can derdinde birileri et derdinde. yasını tutan, matemini yaşayanlara bana oy ver diyeceksiniz. Bu bana  kargaşa ortamında ayıplı malını pazarlamaya çalışan kurnaz bir tüccarı hatırlatıyor.

BAŞBAKAN’IN SAYGINLIĞI

Başbakan ‘OHAL altında referandum yapılmaz’ diyor. Başbakanın saygınlığını da tahrip etmiştir. Bu dayatmanın altında yatan halkın bilgilenmesinden, teklifin iç yüzünün ortaya çıkmasından duyulan telaş ve korkudur. İlk kez Türkiye’de 12 Eylül’den bu yana uzlaşma olmadan bir anayasa değişikliği yapılıyor. Şimdi ilk kez milleti ikiye bölmeye iktidar davetiye çıkarmaktadır. Halbuki Türkiye’nin birliğe ihtiyaç vardır. Sıradan bir değişiklik değil. Anayasanın temellerini, egemenlik anlayışını, birbirleriyle ilişkisini dünyanın hiçbir yerinde olmayacak kadar allak bullak edecek bir proje.

YÜZDE 100’Ü FESHEDECEK

Anayasanın temelinde milli egemenlik ve Meclis’in üstünlüğü var. Bu değişiklik bunları ortadan kaldıracaktır. Bu Meclis’in arkasında yüzde 100 ile millet var. Ama şimdi seçim yapacağız. Yüzde 51 ile seçeceğimiz Cumhurbaşkanı bu milletin yüzde 100’ünü temsil edecek. Meclis’i de gerekçesiz feshedebilecek. Cumhurbaşkanı iktidar partisinin de genel başkanı olacak.  Bu yasama ile yürütmeyi iç içe geçirmek demektir. Tüm Türkiye’nin temsilcisi Grup toplantısına, MYK toplantısına katılacak, o partinin çıkarlarını takip edecek, AKP genel başkanı yargıyı, anayasa mahkemesini, HSYK’yı belirleyecek. Sağ duyumumuzu mu kaybettik. Bir de tarafsızlık yemini edecek. Cumhurbaşkanı köşkünde tarafsız, AKP genel merkezinde genel başkan… Bu parti devletini oluşturmak demektir. Siyaseti devletin temeline sokmak demektir. Esad bile Meclis’i gerekçesiz fesih yetkisine sahip değil.

BAŞBAKAN YOK!

Kabine kuracak. OHAL kararnamesi çıkaracak. KHK ile anayasayı değiştirecek. Yürütme yetkilerini kullanacak. İstediği bakanlıkları kullanır. Bu kadar büyük yetkiler kullanan birisi denetlenemez. Başbakanı ortadan kaldırıyor. AKP genel başkanı olarak milletvekillerini de yazacak. Bu Anayasa değişikliği geçmezse, Türkiye rahatlar, siz kimliğinizi kazanacaksınız. Dolmabahçe sarayından egemenliği getirdik şimdi siz Beştepe’deki saraya taşıyorsunuz.
(http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/deniz-baykaldan-tbmmde-tarihi-konusma-1612847/, 09.01.2017)
===========================
Dostlar,

1982 Anayasasında 18. değişiklik önerisi 18 madde ile TBMM genel kurulunda.
Günümüze dek 117 kez madde değişikliği ile 113 maddede değişiklik yapıldı.
19 geçici madde dışında Anayasa 177 madde zaten.. (143. md. boş; DGM’ler kaldırıldı).
2/3’ü değiştirilmiş durumda. Bu kez tanınmaz hale getirilecek öneri paketi geçerse., Türkiye TEK ADAMA teslim edilip parlamenter rejim terkedilecek.

  • Pupa yelken dinci faşist diktatörlüğe sürükleniyoruz..
    Hedef 2023! “Beraber yürüdük biz bu yollarda…”..
    Belki 23. kez yazıyoruz;
  • 2023’te Anadolu Federe İslam Devleti ve BOP’un son adımıyla tamamlanması..Siyasal boyutunun yanı sıra küresel sistemin ekonomik istemleri de bitmiyor.. Türkiye’nin son 30 yılda özellikle ve acımazsızca post-modern sömürge kılınması yetmiyor.. Şablon bir Anayasa dayatılmakta çevre ülkelere. Genellikle “tek adam rejimleri” ile kolay yönetilmek isteniyor bu ülkeler..

Dr. Kurt Lauk / Mercedes- Benz Yönetim Kurulu Üyesi, Konf., Mayıs 1998 “Küreselleşmenin Nimetleri” (?!?), İstanbul The Marmara Oteli

Dünya Ticaret Örgütü – DTÖ (WTO) Başkanı Renato Rugerio’nun şu sözleri,
küresel tasarımı (projeyi) çok yalın tanımlıyor:

  • “.. Çünkü bu bölgede ve G. Amerika’da dikta yönetimler iş başında. Fakat biz Avrupa’da ne yapıyoruz? Yok işçi hakları, yok sendikal haklar, yok insan hakları,
    yok sosyal güvenlik katkı payları (Devletin ve işverenin).. Sonuçta kârlarımız kuşa dönüyor. Demokrasiden vazgeçmek zorundayız.” !?
  • Tek bir Küresel Ekonominin Anayasasını yazıyoruz.
    (Akayın, MK. KÜRESELLEŞMENİN KENTSEL POLİTİKA ÜZERİNE ETKİLERİ.
    Y. Lisans tezi, AÜ Siyasal Bilgiler Fak.,
    syf. 130, 146-7, 2004) 

Bu gün TBMM Dikmen kapısı önünde demokratik toplanma ve basın açıklaması
AKP iktidarınca engellendi.. TBMM’den TV yayını yapılmadı, yapılamadı… Cumhurun onayına sunulacak Anayasa değişikliği görüşmeleri halktan saklanıyor.

CHP’li vekiller vargüçleriyle, son derece büyük özveri ile TBMM’de deyim yerinde ise “savaş” veriyorlar. Cep telefonlarıyla çekim yapıp dışarıya servis yapıyorlar.
Ama yapabilecekleri sınırlı.. Birkaç önerge ve söz alma ile TBMM İçtüzüğündeki olanaklar tükeniyor. Birkaç saat ya da gün gecikme ile de olsa teklif dayatılıyor. Gerçekten siyasal tarihimiz açısından ibretlik günler ve olaylar yaşıyoruz.
İttihat Terakki’nin 1913’teki “sopalı seçimleri” akla geliyor..

  • SOPALI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ…

Ve 1 Avro 4 TL’ye dayandı, Dolar da aynı yolda..
Türk Lirası kadar değer yitiren bir başka ülke parası var mı? Niçin??
Bu küresel finans – kapital balyozunun altından kalkamazsınız..
Ama aymazlık ve gaflet öylesine kör etmiş ki sağduyuları, bu muazzam yangın gözardı edilip Anayasa değişikliğine ülke kilitlenebiliyor..

  • Fatura ve vebal öyle büyük öyle büyük ki, sorumlularını kesinkes yutup yok edecektir!

Sayın Baykal, siyasette 50 yılı geçen görkemli birikimi ve tüm karizması ile tarihsel değerde bir konuşma yaptı. Ancak AKP – MHP’nin yüz kızartan blokunun müritleri
ne ölçüde kulak kabartıyor acaba? Bu konuşmayı mutlaka izlemek ve izletmek gerek..

AKP – MHP vekillerine ulaşmak, faks, tweet, e-ileti, SMS vb. araçlarla uyarmak gerek.

1 Mart 2003’te olduğu gibi, ABD’nin Irak’a Operasyonu maskeli Tezkere ile ülkemizin işgalinin önlenmesinde başardığımız gibi, TBMM bu zor sınavı da başaracak ve
AKP – RTE’nin dış güdümlü bu lanetli tuzağı da aşılacaktır..,

Sevgi ve saygı ile.
09 Ocak 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

Deniz Baykal’dan TBMM’de tarihsel konuşma – 9 Ocak 2017” hakkında bir yorum

  1. Geri izleme: Bayrağımız sonsuza dek özgürce dalgalansın.. – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir