TSK darbe girişimine katılan personel sayısını açıkladı

TSK,
darbe girişimine katılan personel sayısını açıkladı

Anadolu Ajansı
genelkurmay pkk270316.jpg

TSK, 15 Temmuz’daki darbe girişimine 8 651 askeri personelin katıldığını ve bu sayının TSK’nın personel mevcudunun %1,5’ine karşılık geldiğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığınca yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Temmuz’da (AS: 2016) “TSK içinde yuvalanmış, büyük çoğunluğu asker elbisesi taşıyan illegal çete mensubu hain teröristler (FETÖ) tarafından alçakça ve kahpece darbe girişimi” gerçekleştirildi.

Yapılan inceleme sonucu bu darbe girişiminde kullanılan silah, araç ve gereçlerin sayıları da belirlendi. Buna göre, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine 8651 personel katıldı. Bunların 1676’sını erbaş ve erler, 1214’ünü askeri öğrenciler oluşturdu. Bu sayının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personel mevcudunun % 1,5’ine karşılık geldiğine dikkat çekilirken, Silahlı Kuvvetlerin ezici çoğunluğunun bu hain girişime şiddetle karşı bulunduğunun
sayılar üzerinden de ortaya çıktığı belirtildi.

Ayrıca darbe girişiminde 24’ü muharip olmak üzere 35 uçak, 8’i taaruz olmak üzere
37 helikopter, 74’ü tank olmak üzere 246 zırhlı araç ve 3 gemi kullanıldığı kaydedildi.
FETÖ’nün darbe girişimine katılanlarda 3992 hafif silah bulunduğunun belirlendiği vurgulanan bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi:

“Mazisi şan ve şerefle dolu, gücünü yüce Türk milletinden alan TSK içine sızmış illegal çete mensubu hain teröristlerin (FETÖ), ülkemize yaşattığı bu zillet ve rezalete katılan, destekleyenlerin ve kullandıkları araçların oranı genel olarak ortalama %1,5 düzeyinde kalmıştır. TSK bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da ülkemize ve milletimize yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek güce ve kararlılığa sahiptir. Bundan kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın. ‘Devlet namusumuzdur’ düsturuyla yola çıkmış olan bu vatanın evlatları bu yolda gözünü kırpmadan canlarını seve seve feda edeceklerdir.”

SON GÖZALTI VE TUTUKLAMA RAKAMLARI

Bu arada İçişleri Bakanı Efkan Ala, darbe girişimi hakkında son gözaltı ve tutuklama rakamlarını açıkladı. Toplam gözaltı sayısı 15846, tutuklu sayısı ise 8113.

Ala’nın verdiği bilgiye göre, 178’i general-amiral, 2728’i subay, 7106’sı diğer rütbelerden olmak üzere 10012 asker gözaltına alındı. 151’i general, 1656’sı subay olmak üzere 5266 asker tutuklandı. Emniyet örgütünde 2901 polis gözaltına alındı, 1019’u tutuklandı. 2167 hakim ve savcının gözaltına alındığı soruşturmalarda, 1684 hakim ve savcı tutuklandı.

===================================

Dostlar,

Rakamların gerçek olduğunu umarız..
Saydam, kamuoyunu zamanında ve elbette doğru olarak bilgilendiren bir kamu yönetimi demokrasilerde hem olağan hem de gereklidir. Bu sayılar görece olarak hem önemli
hem de önemsizdir. Dileriz buzdağının görünen bölümü olmasın. Bir şey daha dileriz; “kuru”, asla “yaş” ile birlikte yakılmamalıdır. Gerçekte hiç kimse  adaletsiz biçimde yakılmasın.
Dikkati özellikle çeken ve çok üzücü olan, 358 general-amiralden 151’inin (%42) ya da
her 5 general – amiralden 2’sinin bu darbe sürecine katılmış olmasıdır..

Türkiye Cumhuriyeti’nin şanına ve şerefine, değerlerine, geleneklerine ADİL olmak yakışır. Ülkemiz, bu çooook zor dönemi de, vargücüyle çabalayarak ama mutlaka HUKUK DEVLETİ kalarak aşmalıdır. Ülke ve Ulus olarak birikimimiz buna elverir. Yeter ki çok özen gösterelim. Yeter ki hukuk ve adalet dışında başkaca ölçü ve amaçlar, yönelimler bu süreçte yer almasın.

Bu arada, kritik görevde olanlar dışında (asker, polisi yargı..) kamu personelinin yıllık izinlerini kullanabilmelerinin önünü de açmak uygun olur. Hele yargıda zorunlu araverme,
yasa gereği 20 Temmuz – 31 Ağustos olup, başka bir dönemde izin yapamayacaklardır.
Öbür kamu personelinin de önemli bölümü ancak yazın izin kullanabilecektir.
Yıllık izin (dinlenme) önemli bir Anayasal temel haktır (md. 50/3.
Sınırlamalar, hakkın özüne dokunmayacak düzey ve kapsamda kalmalıdır.

Sevgi ve saygı ile.
28 Temmuz 2016, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
www.ahmetsaltik.net
profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir