Bingür SÖNMEZ : Sarıkamış, Kafkas Cephesinde Savaşan Hekimler, Tifüs Aşısı

Prof. Bingür SÖNMEZ : Sarıkamış, Kafkas Cephesinde Savaşan Hekimler, Tifüs Aşısı

TIPTAT-20160302_afiş

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ile Tıp Tarihi Öğrenci Topluluğu’nun 14 Mart Tıp Bayramında birlikte düzenlediği Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ’in konuşmacı olarak katılacağı “Sarıkamış, Kafkas Cephesinde Savaşan Hekimler,  Tifüs Aşısı”  konferansı 14 Mart 2016 Pazartesi günü saat: 14.00’te Sıhhiye Yerleşkesi
Kültür Merkezi R Salonu’nda yapılacaktır.

Konferansa ilişkin afiş ekte sunulmuştur. Katılımınızla zenginleşecek konferansımızda birlikte olmayı diliyoruz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Nüket Örnek Büken
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Tıp Tarihi ve Etik AD

========================================

Dostlar,

Enver Paşa‘nın ölçüsüz, gerçekçi olmayan, serüvenci, akıl dışı hırsları yüzünden 90 bin vatan evladı Sarıkamış dağlarında açlıktan, soğuktan son derece trajik biçimde kırılarak telef edilmiştir…  Enver Paşa, anayurt Anadolu’nun bile elden gitmek üzere olduğunu görememiş,
çok sınırlı asker kaynaklarını Panturanizm – Pantürkizm – Panislamizm hayalleri peşinde yok etmiştir..  Bu çok ağır yitik, Kurtuluş Savaşı’nın yazgısını bile belirleyecek, Ulusun geleceğini tehlikeye düşürecek düzeyde olmuştur.. Tarihin önemli kırılma olaylarındandır bu felaket.

Öte yandan, 93 Harbinde (1878) Kafkas Cephesinde Rus orduları ile savaşan Türk askerleri arasında çıkan Tifüs salgını (bitlenme yüzünden) dünya insanlık tarihine geçecek ibretlerlr doludur. Aslında Türk ordusu Ruslara değil, bitlenme yüzünden çıkan Tifüs salgınına yenik düşmüştür. Askerimiz, siperde sırtını kaşımaya elini atığında avuç dolusu bitle yüzyüzedir. Dayanılmaz bir kaşıntı ve derin bir anemi (kansızlık; bitler kan emiyor!), üstüne eklenen epidemik tifüs (Ricketsia prowazeki etmeni ile).. ağır askeri yenilgiyi koşullamıştır.

Salgınla başetmeye çalışan Türk askeri hekimler bir aşı geliştirmiş ve inanılmaz bir özveri ile kendileri üzerinde deneyerek canlarını feda etmişlerdir..

Bu konuların uzmanı sayılabileek meslektaşımız Prof. Bingür Sönmez’i dinlemeyi öneririz..

14 Mart 2016 Pazartesi günü saat: 14.00
Hacetepe Tıp Fakültesi Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi R Salonu

Toplantıya emek veren ve vereceklere, katılacaklara teşekkürlerimizle..

Sevgi ve saygı ile.
08 Mart 2016, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK
Halk Sağlığı – Toplum Hekimliği Uzmanı
AÜTF Halk Sağlığı AbD
www.ahmetsaltik.net
profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir