Arınç’tan Erdoğan’a görülmemiş tepki

Arınç’tan Erdoğan’a görülmemiş tepki..

SÖZCÜ, 02.03, 2016

Bülent Arınç’tan Erdoğan’a tepki: Madem öyle o yemini etmeyecekti. “Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum” demek bu Anayasa mevcut oldukça geçerli değil

Eski Başbakan Yardımcısı, 22. dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ankara’da
Bilkent Üniversitesi’nde ‘Dünden bugüne Türkiye siyaseti’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Konferansta katılımcıların sorularını yanıtlayan Arınç yine gündem yaratacak değerlendirmelerde bulundu. Arınç, Anayasa Mahkemesi’ni verdiği “hak ihlali kararından” ötürü kutladı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a ‘yanındayım’ mesajı verdi.
Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum” demek bu Anayasa mevcut oldukça geçerli değil. Bu Anayasa ile Cumhurbaşkanı seçildi, and içti’ derken, AKP’nin kurucu listesinden çıkarılmasına ilişkin soruya da “Birileri “bunlar artık kurucu değil” demişse sinek ısırığı kadar önemi yok.” cevabını verdi.

Deniz AYHAN / ANKARA

http://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2016/03/02/arinc-orta.jpg

FOTO:SÖZCÜ- Bilkent Üniversitesi Genç Hukukçular Kulübü ve Bilkent
Siyaset Platformu’nun düznlediği panele öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

‘Birkaç gündür konuşmadım bu yüzden yoğun ilgi olmuş’ diyerek sözlerine başlayan Arınç öğrencilere ‘demokrasiyi’ anlattı. Arınç; “Şimdi artık partiler kapatılmıyor kolay kolay, bu süreç kolay olmadı. Siyasi parti mezarlığı olan bir ülke görüyoruz geçmişe bakarsanız. Sadece iktidar olursa o ülkeye demokratik denemez, başka bir şey olur.
Ancak muhalefet partileri varsa ve iktidara gelme fırsatı bulabilecekse demokrasi denebilir. Siyaset; kırmadan, dökmeden, insanları birbirine düşürmeden yürütebilme sanatıdır. Allah herkese nasip etmiyor bunu. Siyaset hizmet etmektir ulaşımda,
sağlıkta, eğitimde hizmet etmektir ve bütün bunları insanları kutuplaştırmadan,
kırmadan yürütebilmesidir.” dedi.

“YOLSUZLUĞUN KÜÇÜĞÜ DE BÜYÜĞÜ DE OLACAKTIR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile yaşadığı “parsel parsel” tartışması ve “yolsuzluk” iddialarıyla ilgili bir soruya Arınç “Meclis’teki yolsuzlukları israfı önledim. AKP’nin kuruluşunda 3 temel düşünce var 3 Y. Yasaklar, yolsuzluk ve yoksulluk. Tümüyle yok etmek mümkün değildir ne kadar minimize edersiniz o kadar başarılı olursunuz. İnsanın paranın nefsi olduğu yerde mutlaka yolsuzluğun küçüğü de büyüğü de olacaktır.” diye yanıt verdi.

AYM TARTIŞMALARINA İLİŞKİN

Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği karara ilişkin ise Arınç “Ben Erdem Gül ve Can Dündar ile ilgili olarak en az yarım saat konuştum. Hem basın mesleği, hem gazetecilik faaliyeti olduğunu söyledim. Tutuklanmalarına karşı çıktım. Dünyayı başıma yıktılar, ertesi gün ama hiç önemli değil. Hakikatleri savunmak zorundayız. AYM aslında biraz geç karar aldı…” dedi.

AYM’nin söz konusu kararı 12′ye karşı 3 oyla aldığını hatırlatan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü; “Adeta oy birliği ile alındı. Ben o 3 tane üyeyi de (ret oyu verenlerin) şahsen tanırım onların da hukuka bağlı olduğuna inanırım. Göreceksiniz onların da gerekçeleri vardır. 12 üyenin çok doğru karar verdiğini düşünüyorum ve onları candan tebrik ediyorum. AYM kararları istesen de istemesen de herkesin kabul etmesi gereken kararlardır”

CUMHURBAŞKANI O YEMİNİ ETMESEYDİ…
Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum demek bu Anayasa mevcut oldukça
çok geçerli bir söz değil. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı bu mevcut Anayasa’ya göre seçildi. Sayın Cumhurbaşkanı bunu kabul etti, halka gitti. Bu Anayasaya’ya göre
and içti, and içerken ben farklı bir cumhurbaşkanıyım demedi, Leyla Zana gibi de yapmadı. Biz de kendisini ayakta alkışladık. Bu Anayasa’da yazdığı için rektörleri atıyor, Yargıtay’a, Danıştay’a üye seçiyor.

KARAR DEVLETİN TÜM KURUMLARINI BAĞLAR
Anayasa Mahkemesi kararları herkesin kabul etmek, uymak zorunda olduğu kararlardır. Tüm iktidarlarda Anayasa Mahkemesi kararları hükümdür. Kararı eleştirebilirsiniz ancak bu karar devletin tüm kurumlarını bağlar.

“Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımıyorum” dediğiniz andan başlayarak seçmende
bir kırılma yaşanır. Halk, ‘AYM kararlarını başkan olursa tanımayacak diye düşünse referandumda oyunu nasıl kullanır?’ Başkan ne isterse olacak diye düşünen seçmen, kuvvetler ayrılığı olmayacak diye düşünürse nasıl güvenir, bu cinayettir.

AYM BAŞKANININ YANINDAYIM, TEBRİK EDİYORUM

“AYM kararını tanımıyorum” dediğiniz anda bu sözden cesaret alan bazı vekiller çıkıyor, ‘AYM kapatılmalıdır’ diyor. Oysa güzel bir karar verdiler. Umarım ki Cumhurbaşkanı
-bana da o zat demişti hatırlarsınız- dönüşünde ya da yolda gazetecilere güzel bir açıklama yapar.

“YENİ ANAYASA YAPILMALI”

Arınç yeni Anayasa ile ilgilili soruya şöyle yanıt verdi: Yeni bir anayasa yapılmalıdır. Çağdaş sivil bir Anayasa yapılmalıdır ve bu Anayasa’yı Meclis yapmalıdır. 1960′tan sonraki Anayasalar darbe ürünüdür. Ve isterse 467 oy ile TBMM’de kabul edilsin, mutlaka halk oylamasına götürülmelidir.

SORUMLULUK SİYASİLER ÜZERİNDE

”Hendekler kazılırken güvenlik güçleri neredeydi?” şeklindeki soruya Arınç,
“Bu kadar silah, patlayıcı buraya nasıl yerleşmiş. Bu örgütü nasıl bu hale getirmişse,
bu siyasi sorumluluk da siyasiler üzerindedir. Ancak bugün o gün değildir
Bugün terörle mücadelede hepimizin hükümete destek vermesi lazım.” dedi.

AKP’Lİ VEKİLE SERT TEPKİ

Arınç AYM’nin kararının ardından önce “Kararı sevinçle karşıladık..” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştuktan sonra ise kararını değiştiren ve ‘yetki gaspı’ diyen AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ı da sert bir dille eleştirdi. Arınç, ‘AYM’nin kararıyla genç siyasetçilerin bazıları hiç yüzleri kızarmadan hata yapıyorlar. Bazı hakikatleri siz mecburen doğrulamak zorundasınız. AYM kararı gelince açıklama yapıyor, ardından -Cumhurbaşkanı açıklama yapınca-birisinin hoşuna gitmek için hemen kararını değiştiriyor” dedi. Trollerin de böyle olduğunu söyleyen Arınç, ifadelerine şöyle devam etti “Vicdanını satmışsan, aldığın para karşısında birinin meddahlığını yapıyorsan bu alçaklıktır. Fikrini söyle beğenen beğensin, beğenmeyen beğenmesin. Sen ağaç mısın,
ot musun, taş mısın be adam. Fikrini söyle. Bu ne hukukçulukla bağdaşır ne de insanlıkla. Burada benim taraf seçme konusunda hiçbir sıkıntım yok.”

“AKP KURUCU LİSTESİNDEN ÇIKARILMIŞIM”
Arınç, AKP’nin kurucu listesinden çıkarılmasıyla ilgili soruya, “Ben birçok partide görev yaptım, partim kapatıldı. AKP kurucusu idim hatta grup başkanlığı yaptım, yine partim kapatılmak istendi. 1 oy ile kurtardık. Medyaya göre de AKP’nin üç büyük kurucusu vardır. Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan ve ben. Bazen Şener’i de eklerler. Aslı şudur ki,
biz AKP’yi kurarken resmi kurucular heyeti bildiğiniz isimlerdir. Ben partinin grup başkanı ve milletvekili idim. O zaman kurucular listesinde olmamayı biz teklif ettik.
Ama 14 seneden beri tabii kurucu olarak kaldık. Şimdi birilerinin aklına gelmiş,
“Siz gerçek kuruculardan değildiniz, vekildiniz” deyip çıkardılar. Ben de gerçek kurucu olmadığımı birkaç ay önce görmüş oldum. Siyasette her şey olur. Benim genel merkez ile bir sorunum yok. Birileri “bunlar artık kurucu değil” demişse sinek ısırığı kadar önemi yok.

==============================

Dostlar,

Dileyelim bizi işletiyor olmasın birileri..
İyi polis ve kötü polis rollerini paylaşarak..

Ama pek sanmıyoruz..
Çanlar çalmaya başladı.. Ernest Hemningway’in çanları..
Kimin için acaba??

Sevgi ve saygı ile.
02 Mart 2016, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
www.ahmetsaltik.net
profsaltik@gmail.com

Arınç’tan Erdoğan’a görülmemiş tepki” hakkında bir yorum

  1. D.Ali Ercan

    AKP içerisindeki bu hırlaşmalar esası değiştirmez… RTE ölene kadar AKP devam eder ve %40 larda (ve hatta iktidarda?) kalmaya devam eder. RTE (5-25 yıl içerisinde) öldükten sonra AKP ‘çekirdek potansiyeline’ yani %15 lere kadar büzülür… æ

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir