Suriye’nin bölünmesi senaryolarının düşündürdükleri

Suriye’nin bölünmesi senaryolarının düşündürdükleri

????????????????????????????????????????????????????????? Onur Öymen

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu gece yarısı (AS: 27/28 Şubat 2016) yürürlüğe girmesi beklenen ateşkes anlaşmasının uygulanamaması halinde Suriye’nin parçalanma tehlikesinin kuvvetli olduğunu söylemiş.

Amerika’nın bu gibi senaryoları içeren bir B planı hazırladığı bildiriliyor. Hazırlanan bazı senaryoların Esad rejimiyle savaşan muhalif gruplara daha güçlü silah desteği verilmesini de öngördüğü yolunda bilgiler var. Bunun Suriye topraklarında yeni devletlerin kurulmasının hazırlığına yönelik olması olasılığı güçlüdür.

Suriye’nin şu veya bu koşulda bölünmesine yol açabilecek planlar bölgede çok ciddi sorunların habercisi olacaktır. Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılmasına yol açacak gelişmelerin bütün bölge için kalıcı bir istikrarsızlığa, ciddi sorunlara ve çatışmalara yol açması olasıdır. Suriye’nin bölünmesi, Irak’ta bağımsız bir Kürdistan kurmak isteyen Barzani’ nin ve benzeri hevesler taşıyan başka grupların da harekete geçmesine yol açabilir.

Başka ülkelerin Suriye’yi bölmeyi amaçlayan politikalarına hiçbir zaman destek verilmemelidir. 

O nedenle Türkiye’nin hedefi, terörizmden arındırılacak Suriye’de, geçiş döneminden sonra yapılacak demokratik seçimler sonucunda kurulacak olan hükümetin, ülkesinin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sahip çıkmasına destek vermek olmalıdır. Bu, başta Irak olmak üzere bölgedeki öbür ülkeler için de geçerlidir. Türkiye’nin ulusal çıkarları da bunu gerektirmektedir.

Saygılar, sevgiler.

====================================

Dostlar,

Bilge diplomat Sayın Onur Öymen’in çok kısa, özlü iletisine hakettiği özen gösterilmelidir. Dışişlerine ilişkin hiçbir eğitimi ve birikimi olmayan Bay RTE‘yi geçelim, “Stratejik Derinlik” kitabının kuramdan öteye geçmediği belli olan Başbakan Davutoğlu, çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Müsteşarı Sinirlioğlu Feridun “çoook sakin” olmalı ve Sayın Öymen’in söylemine büyük dikkatle kulak kabartmalıdırlar.. Bölgede ülkelerin BOP kapsamında parçalanmaları, ne yazık ve ne acı ki AKP – RTE yönetiminde emperyalizmin mezbaha koçluğuna soyunan Türkiye‘ye sırayı getirecektir.

1. Tam bağımsızlık
2. Yurtta barış dünyada barış
3. İçişlerine karışmama ilkesi
4. Sınırların değişmezliği
5. Herkesle dostluk kurma ama hiç kimse ile ittifak kurmama ilkesi..

Atatürkçü dış politikanın 5 temel ilkesi idi.. Türkiye’yi 2. Büyük Dünya Paylaşım Savaşı sonrasına dek hünerle taşıdı.

1925-37 arasında 12 yıl kesintisiz olarak Atatürk’ün Dışişleri Bakanlığını ustalıkla yürüten meslektaşımız Dr. Tevfik Rüştü Aras, bu 5 ilkeyi, alçakgönüllülükle

  • “Bizim dış politikamız basit ve doğrudur..” diye tanımlamıştı.Türkiye derhal doğruluğu – işlerliği kanıtlanmış ve halen geçerli bu temel dış politika ilkelerine dönmeli;
  • kendisini arkadan hançerleyen Batı Emperyalizminin kucağından kalkmalıdır..Bu uydu, yarı sömürge, NATO kuyrukçusu… akıl dışı mafya – gladyo rejimi ve politikaların sürdürülebilirliği kalmamıştır!

    Sevgi ve saygı ile.
    26 Şubat 2016, Ankara

    Dr. Ahmet SALTIK
    www.ahmetsaltik.net
    profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir