10 maddede Rusya’nın Türkiye’ye karşı aldığı kararlar

10 maddede Rusya’nın Türkiye’ye karşı aldığı kararlar

portresi, Gülümseyen

 
Prof. Dr. D. Ali ERCAN

 
Türkiye’nin bir Rus savaş uçağını düşürmesinin üzerini kolayca kapatmayacağının sinyalini veren Rusya, dört bir koldan misillime hamlelerine başladı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Terör işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık.Bugünkü trajik olayın, Rusya-Türkiye ilişkileri üzerinde ciddi sonuçları olacak” demesinin ardından henüz bir gün geçti. Moskova, jest hızıyla Ankara’ya yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı.
Moskova’nın ‘uçak krizi’yle ilgili misillime adımları şöyle:

1- Lazkiye’ye S-400 füzeleri

Rus Genelkurmayı, Akdeniz’de Türk karasularının hemen dibine dev hava savunma gemisi Moskova’yı konuşlandırma kararı aldı.

ali_ercan_03_12_2015_01

Bunun yanı sıra Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki üssüne S-400 füzeleri yerleştirilecek. Lazkiye’deki S-400’lerin menzili Antalya, Nevşehir ve Mardin’e kadar geniş bir bölgeye uzanıyor.

2- Operasyonlara devam

ali_ercan_03_12_2015_02

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya’nın Türkiye sınırındaki hava saldırılarına devam edeceğini söyledi. Terörist ve militanların Türkiye sınırından bir türlü uzaklaşmadıklarını,
aksine sınır hattı üzerinde konuşlanmakta ısrarcı olduklarını savunan Peskov,
“Kuşkusuz Türkiye sınır hattı üzerindeki operasyonlarımız devam edecektir.”
diye konuştu.

3- ‘Türkiye’ye gitmeyin’ çağrısı

ali_ercan_03_12_2015_03

Ankara ziyaretini iptal eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,
“Türkiye’deki terör tehditi Mısır’dan daha az değil” diyerek Rus vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeme çağrısı yaptı.Putin de Dışişleri Bakanlığı’nın ‘tehlikeli’ ilan ettiği Türkiye’ye gidilmemesi yönündeki çağrıyı destekleyerek,“Türkiye’deki vatandaşlarımız kesinlikle ciddi bir tehlike içinde” diye konuştu.

4- Türkiye tur satışları iptal

ali_ercan_03_12_2015_04

‘Uçak krizi‘nin hemen ardından Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Natalie Tur, Türkiye’ye tur satışlarını durdurduğunu açıkladı. Bugün de Rus turizm şirketi Brisco,
Türkiye turlarının satışını durdurdu.

5- BM’ye ‘teröristler nasıl finanse ediliyor, araştırın’ çağrısı

ali_ercan_03_12_2015_05

Putin’in İslamcı militanların Türkiye tarafından finanse edildiğini ima etmesinin ve IŞİD’in petrolünün Türkiye’ye gittiğini söylemesinin ardından Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin nasıl finanse edildiği hakkındaki bilgileri incelemesini isteyecek.

6- ‘Ermeni Soykırımı’nın reddini suç sayan tasarı parlamentoda

ali_ercan_03_12_2015_06

Rus milletvekilleri ‘Ermeni Soykırımı‘nın reddini suç sayan yasa tasarısını parlamentoya sundu. Adil Rusya partisi lideri Sergey Mironov, Twitter’dan yaptığı açıklamada
“Az önce, Türkiye tarafından 1915’te gerçekleştirilen Ermeni soykırımını inkar edenlerin sorumlu tutulmasıyla ilgili bir yasa tasarısı sunduk.” dedi.

ali_ercan_03_12_2015_07

7- Beyaz et ithalatı yasaklanıyor

Rusya’nın Türkiye’den beyaz et alımı 1 Aralık’tan itibaren durduruluyor. Piyasa düzenleyicisi kamu kuruluşu Rosselkhoznadzor, kararın ‘kesinlikle siyasi olmadığını‘, ürünlerin gıda güvenliği standartlarına uygun olmadığı için alınmayacağını savundu.

8- Türk mallarının Rus gümrüklerine girişi durdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu, malların gümrüğe kabul edilmediğini söyledi. Dalgakıran “Tüm Türk mallarının şu anda gümrüklere girişi durdu. Buna makineler de dahil. Şu anda hiçbir Türk malı gümrüğe kabul edilmiyor. ‘Sayım var’ gibi çeşitli gerekçeler sunuyorlar” dedi.

9- Rus takımlar kamp programlarını iptal ediyor

ali_ercan_03_12_2015_08

Sputnik’in haberine göre Rus futbol kulüpleri, Türkiye’de düzenlemeyi planladıkları kış kampı programlarını iptal etmeye hazırlanıyor. Amkar kulübü, Türkiye kampı planlarını büyük ihtimalle iptal edip, Abhazya ya da Kırım seçeneklerini değerlendireceğini açıkladı.

Çeçen futbol kulübü Terek’ten yapılan açıklamada da“Kış kampımızı Türkiye’de yapmayı planlıyorduk ve hatta anlaşmamız bile var. Ama Rusya Futbol Birliği’nin ‘Türkiye’de kamp düzenlemeyin’ çağrısına uymaya hazırız” denildi.

Krasnodar, Ural, Ufa ve Kuban takımından da benzer açıklama geldi. Söz konusu futbol kulüpleri Rusya Futbol Birliği’nin çağrısına uyarak Türkiye’de kamp yapmayacaklarını açıkladı.

10- Türk şirketlerinin projeleri iptal olabilir

ali_ercan_03_12_2015_09

Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitriy Medvedev, bu durumun Türk şirketlerinin Rusya’da aldığı projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi. Medvedev, “Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi açılar dahil olmak üzere zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir” diye konuştu.

ali_ercan_03_12_2015_10

Doğalgaz ne olacak? Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin ardından akıllara gelen
ilk soru “Rusya doğalgazı kesecek mi?” oldu. Bu sorunun cevabı ‘şimdilik‘ ‘Hayır‘.
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, ‘uçak krizi‘nin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatınında sıkıntı yok” dedi. Türkiye, en büyük tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yıllık doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılıyor. Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen ve Trakya’dan giren Batı Hattı ile Karadeniz’in
altından gelip Samsun’dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya’dan doğalgaz alıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2014 Doğalgaz Sektörü Raporu’na göre,
2014 yılında yaklaşık 50 milyar metreküplük doğal gaz gereksiniminin 26 milyar metreküpü Rusya’dan karşılandı.

=====================================

Evet dostlar….

Fatura çok yönlü ve çook yüklü..

R.T. Erdoğan, Anayasayı çiğnemeyi bırakıp, yetkisi olmadığından Türkiye’nn dış politikasını yönlendirmekten vazgeçmeli..

Davutoğlu hükümeti ise, Başabakan Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” adlı kitabı sayesinde -diler ve umarız kriz ciddi ve ağır bunalımı devlet aklı ile yönetisnler!?

Erdoğan gölge etmesin yeter.. Yeryüzünde O’nun bu sorunu, varolan donanımı ile yönetebileceğini düşünen var mı acaba? G20 doruğu kapanırken ev sahibi ülke olmamıza karşın, Obama’nın yanıbaşında duran RTE’nin elini sıkan devlet başkanı oldu mu??
Obama’nın elini sıkıp yerlerini aldılar ama Obama ile yan yana duran RTE’ye ellerini uzatmadılar…. Niçin??

Ayrıca RTE konuşurken Obama çeviri için kulaklık bile takmadı!?
Acaba bunları nasıl değerlendiriyor RTE ve danışmanları?
İncinen ego yüzünden Türkiye’ye dönük içeride daha da hırçın kıldığı kesin!

Devlet yönetimi, aşağılanmış ego ve en hafif türevlerinden hırçınlıkla yapılamaz!

Sevgi ve saygı ile.
18 Aralık 2015, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
www.ahmetsaltik.net
profsaltik@gmail.com

10 maddede Rusya’nın Türkiye’ye karşı aldığı kararlar” hakkında bir yorum

  1. Hüseyin CAVİT GÖKTEPE

    SAYIN HOCAM..
    BİLGİLERİNİZ-DÜŞÜNCELERİNİZ-KALEMİNİZ-
    VE O MANGAL YÜREĞİNİZ BİZLERE DEĞER VERİYOR..
    ATATÜRK’ÜN KURDUĞU CUMHURİYETİN SİZ AYDINLARINI
    OKUYUP İZLEMEKTEN ÇOK MUTLU OLUYORUM..
    İYİKİ SİZLER VARSINIZ..?Sağ olun sağlıklar ve mutluluklar dilerim.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir