Onur Öymen : Biden’in iddiaları ve özür açıklamasıyla ilgili düşünceler


Biden’in iddiaları ve özür açıklamasıyla ilgili düşünceler

portresi2

 

Onur Öymen

 

Amerikan Başkan Yardımcısı John Biden’ın Türkiye’yi  ve bazı bölge ülkelerini Suriye’deki silahlı gruplara destek olmakla suçlayan sözleri Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Amerikan basınına göre Biden, Harvard Üniversitesinde yaptığı konuşmada, bir soruya cevap verirken özetle şunları söylemişti:

  • “Bölgede Amerika’nın desteklediği bazı silahlı grupların güvenilmez, yetersiz ve radikal olduklarını gördük.  Ancak en büyük sorunumuz bölgedeki müttefikimiz olan ülkelerdi. Türkler büyük dostlarımızdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la kısa bir süre önce uzun süre beraber olduk ve O’nunla güçlü bir ilişkimiz var.
    Ancak Suriye’ye ve Esad’ı devirmeye gelince oradaki müttefiklerimiz El Kaide’nin müttefiklerini ve sonuçta terörist İslam Devletini silahlandırıp eğitiyorlar.
    Esad’ı devirme ve aracılı bir Sunni-Şii çatışması başlatmaya o kadar kararlılar ki, Esad’la çarpışanlara yüz milyonlarca dolar ve on binlerce ton silah verdiler. Evvelce El Kaide’nin Irak kolu olan IŞİD ortaya çıkınca herkes uyandı. Buna rağmen meslektaşlarımızı bunlara yardımlarını durdurmaya ikna edemedik.”

Basın Biden’ın şu sözleri de söylediği naklediliyor:

“Eski dostum Erdoğan bana ‘Siz haklıydınız, çok fazla insanın sınırdan geçmesine izin verdik.Şimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz’ dedi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Biden’ın sözleri üzerine şunları söyledi:

“IŞİD dahil hiçbir terör örgütüne en küçük bir destek vermedik. Kimse bunu kanıtlayamaz. Yabancı savaşçılar hiçbir zaman Türk sınırını geçmediler. Türkiye’ye turist olarak gelen bazı şahıslar Suriye’ye geçtiler. Bunların sınırı geçerken silahlı olduğunu kimse söyleyemez. Ben bu sözleri söylemedim. Biden bu ifadeleri kullandıysa benim için tarih olmuştur.”

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği bu konuda yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Başkan Yardımcısı, Türkiye’nin ve bölgedeki diğer müttefiklerin IŞİID’e ve Suriye’deki aşırı gruplara bilinçli olarak yardım ettiği veya bunların güçlenmesini kolaylaştırdığı izleniminin yaratılmasından dolayı özür dilemiştir. Başkan Yardımcısı, Türkiye dahil  bütün dünyadaki müttefik ve partnerlerimizin IŞİD belasıyla mücadelede desteklerine ve fedakarlıklarına büyük değer vermektedir. İki lider, yaptıkları telefon konuşmasında IŞİD ile mücadelede Türkiye ve ABD’nin yakın çalışma içinde olmasına verdikleri önemi tekrarlamışlardır. “

Öyle anlaşılıyor ki; ABD, Biden’ın sözlerinin, Türk Hükümeti’nin Amerikan silahlı kuvvetlerine Meclis’ten aldığı son yetkiyle sağlamayı düşündüğü kolaylıklardan
geri adım atması sonucunu doğurmasından kaygı duymuş ve Türkiye’yi yatıştıracak böyle bir özür metninin açıklanmasını uygun görmüştür.

Biden’ın sözleri basit bir özür ile geçiştirilebilecek cinsten değildir. Kaldı ki,
özür metninde de söylediklerinin ‘yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan gerçek dışı bilgiler olduğu’ yolunda bir ifade yer almamaktadır. Muhalefet ve basın bu özür ile Biden’ın ciddi suçlamalarının üzerinin örtülmesini sineye çekmemeli ve bu iddiaların açıklığa kavuşturulması için çaba göstermelidir.

Saygılar, sevgiler. 6.10.14

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir