Dr. Halit SUİÇMEZ : ÜRETKEN TÜRKİYE…

Kitap tanıtımı…

Dr. Halit SUİÇMEZ : ÜRETKEN TÜRKİYE…

ÜRETKEN TÜRKİYE KAPAK

Dostlar,

Sayın Dr. Halit SUİÇMEZ bir Kalkınma İktisadı uzmanı.
Doktorası (PhD) bu alanda ve yukarıda gördüğünüz kitabın yazarı…

  • “Fatsa öykülerinde esas olarak üretim ilişkileri temelinde bir bölgedeki üretici güçleri (sınıfsal) anlattım. Fatsa deneyimi(yerel yönetim) özgün bir kalkınma modelidir. Üretken Türkiye kitabımda gerçek bir ulusal gelişme ve kalkınma modelinin özeti bulunmaktadır. Hep birlikte Üretken Türkiye bizim gerçek özlemimizdir. Saygılarımla..”

demekte…

*****

Türkiye’nin 2014 içinde iyimser % 3-4 aralığında (bandında diyorlar nedense??) ekonomik büyüme göstereceği kestirilmekte. Bu rakam 2014 öncesinde – başında verilen rakamın geri çekilmişi (revize etmek… diyorlar teknik dille; sıradan insan anlamasın diye..).

Dolar’daki tırmanma daha doğrusu TL’deki erime daha şimdiden güncel 2014 ulusal gelirini (GSMH) nominal olarak 2013’ün gerisine, 823 milyar (Bn) Dolardan 796 Bn $’a geriletmiş durumda..

Hangi büyümeden söz ediyoruz??

Bekir Coşkun‘un 12.9.14 günü SÖZCÜ‘deki köşesinde nefis biçimde vurguladığı üzere;

Neren büyüdü Osman???

Ayrıca % 1.45 dolayında “doğal” nüfus artışını dikkat alırsanız, GSMH % 3 büyüse de gerçek büyüme %1,5 dolayında kalır. Kaldı ki, bölgede izlenen çok hatalı dış politika nedeniyle ülkemize 2014’te belki de -çoğu Suriye’li- 1 milyon dolayında yabancı – sığınmacı gelmiştir.. Bu da yaklaşık %1 sosyal nüfus artışıdır ki, toplamda %2,5 gibi muazzam bir toplam nüfus artışına karşılıktır ve 2014 sonunda GSMH nominal olarak
% 3 büyüse bile gerçek (reel) büyüme % 0,5 düzeyinde kalır. Bu rakamla Türkiye,
başta işsizlik olmak üzere, yoksulluk – yoksunluk, gelir dağılımının iyileştirilmesi, enflasyon.. olmak üzere  hiçbir makroekonomik sorununu çözemez..

Çözüm nerede??

Çözüm gerçek olarak ÜRETİM’de..

Yetkin ve yurtsever bir Kalkınma İktisadı uzmanından öğrenmek için,
Sn. Dr. Halit SUİÇMEZ‘in “ÜRETKEN TÜRKİYE” kitabını, Fatsa deneyiminden kalkarak somut verilere dayalı denemelerini altını çizerek okumalı..

Teşerkkürler Sn. Suiçmez, bu değerli katkınız için..

Sevgi ve saygıyla.
13.9.2014, Datça

Dr. Ahmet SALTIK
www.ahmetsaltik.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir