Ceza Hukukçuları : Tutuklulukta Süre 2+1 Yıl Olmalı

Ceza Hukukçuları : Tutuklulukta Süre 2+1 Olmalı

Başbakan Erdoğan’ın ‘Tutukluluk süresini 5 yıla indireceğiz’ açıklamasını değerlendiren hukukçular, 5 yılı dolduran tutukluların beklemeksizin tahliye edilmesi gerektiğini belirtti
Özel görevli mahkemelerin tamamen kapatılması ile ilgili düzenlemenin bu hafta Meclis gündemine gelmesi beklenirken hukukçular uzun tutukluluk süreleriyle ilgili de düzenleme yapılması konusunda hemfikir. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Tutukluluk süresini 5 yıla indireceğiz” açıklamasını değerlendiren hukukçular, 5 yılı dolduran tutukluların beklemeksizin tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. 5 yılın da uzun olduğunu vurgulayan hukukçular, tutuklulukta ideal ve hukuksal sürenin 2+1 olduğu görüşünde.

‘ÖYM devri derhal kapatılmalıdır’

Prof. Dr. Ersan Şen: “21. yüzyılın ikinci on yılında Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletinde
bir insanın tutuklu yargılanmasını hazmedebilir misiniz? Anayasa Mahkemesi 5 BDP’li milletvekilinin dosyalarını iki gün içinde inceleyip tahliye ediyor, diğerleri ne olacak?

Sonucu belli olan soruşturma ve kovuşturmaları sürdüren, sürdürecek savcılık ve mahkeme sistemi hukuk devleti ilkesine vurulabilecek en büyük darbedir.

Özel yetkili mahkemeler devri derhal kapatılmalıdır.
Somut açıklamalar, delil uydurma gibi tespitler olursa yeniden yargılanmaya
dayanak teşkil edecektir.”

‘Demokrasi anlayışını 7.5 yıl diyerek gösterdi!’

Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: “Anayasa Mahkemesi, 10 yıla çıkarılan uzun tutukluluk halini iptal ederek ‘10 yıl çok uzundur, ben bunu belirli süre erteliyorum. Bu sürede bir değerlendirme yapın’ dedi. Bizim yürütme organımız hükümet de ne kadar demokratik olduğunu 7 buçuk yılı telaffuz ederken dile getirmiş oluyor. Zira bir kere ÖYM’leri kaldırdığınızda elinizde maksimum 5 yıl kalıyor. Orada da kelime oyunu var.
İsterseniz 3 yıla kadar ya da 5 yıla kadar tutukluluk süresini belirlersiniz. Kanunda düzenleme yaparak Anayasa Mahkemesi yol göstermiş olmasına rağmen tutukluluk süresini mevcudun üzerine de çıkarmış olacaklar.

Hukukçu olarak buna katılabilmem mümkün değil.
Kolluğa ve savcılık teşkilatına gizli tanık, bilirkişinin dinlenmesi ve tespiti gibi
çeşitli imkanlar verilmişken hâlâ delilleri değerlendirmek bakımından 7 buçuk yılı tutuklu geçirilecek bir yargılamanın ne kadar demokratik olacağı ve ne kadar yüzyılımızın
adalet yaklaşımına uygun olacağını tartışmaya gerek yok!
5 yılı çok uzun olmakla birlikte, kabul edilemez bulmakla birlikte, maalesef Türk Ceza Kanunu’nun hantallığı sebebiyle geçici bir süre katlanılabilir düzeyde buluyorum.”

‘Bir an önce gereği yapılsın’

Eski İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu: “Anayasa Mahkemesi’nin kararı gerekçe açıklanmadığı için bugüne kadar insanlar boşu boşuna tahliye edilmedi. Zorluklar yaşandı. Başbakan bunları söylüyor ama bir şey yaptığı yok. Umarım bir an önce gereği yapılır.
Üst sınır 5 yıla çekilirse 5 yılı doldurmuş olanların hepsinin çıkması gerekir.”

Tutuklulukta süre 2+1 olmalı

Eski Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz: “Bana göre mevcut kanundaki süre yanlış değerlendirildi. 2+1 ile 3 yıl olması gerekir. 5 yıla indirilmesi aslında kanunun yeniden uygulanmasıdır. Düzenlemenin kesinleşmiş davalara ve Yargıtay’da olan davalara etkisi olmaz.

5 yıldan fazla yatanların hakkı nasıl ödenecek?

Ergenekon’da 5 yıl yatan varsa derhal tahliye edilmeli.

Mahkeme dosyadan el çekti. Bu nedenle Yargıtay’ın, gerekçeli karar yazılmasa bile dosyayı inceleyip tahliye kararı vermesi lazım.

Anayasa Mahkemesi 5 yıl kararı verdi ve süreyi 1 yıl uzattı. O zaman bu kararı verirken yanlış yaptı. Süreyi uzun buluyorsanız hemen uygulamanız gerekiyordu. Anayasa Mahkemesi bu kararı verdikten hemen sonra da tahliyeler gerçekleşmeliydi. Bu davalar siyasi olduğu için\ mahkeme takdirini aleyhe kullandılar. Ben olsaydım tahliye ederdim.

Adalet Cemaate ve AKP’lilere bırakılamayacak kadar önemli bir kurum.
Hukuk herkese lazım. Bugün AKP’ye lazım olduğu gibi.”

‘Türkiye’de uzun yargılama sorunu var’

YARSAV Başkanı Murat Arslan: “Türkiye’de uzun tutukluluktan cok uzun yargılama sorunu var. Yargılama uzun sürdüğü için tutukluluk da uzun sürüyor.

Aslolan tutuksuz yargılamadır.

Baştan deliller toplanıp sonra dava açılması gerekir. Bizde deliller tamamen toplanmadan dava açılıyor. Aslında tutukluluk süresini kanunla belirlemeye gerek yok yargıcın takdirinde olan bir durumdur. Kanunla belirlemenin bir riski var. Yargıçta kanun bana 5 yıla kadar tutuklu yargılama imkanı verdi gibi bir rahatlık oluşuyor. Böyle bir handikap var.
Yargıcın mümkün olan en asgari süreden tutukluluğu uygulaması gerekir.”

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/33223-ceza-hukukculari-tutuklulukta-sure-21-olmali.html, 6.2.14, AYDINLIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir