‘ABD şantaj yapıyor’


‘ABD şantaj yapıyor’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov,

BM’den Suriye aleyhinde karar çıkartmak için baskı uygulandığını söyledi.

Rus_Disisleri_Bakani_Sergei_Lavrov Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi,
BM Güvenlik Konseyi’nden, Suriye’ye silahlı müdahale kararı çıkartmak için kendilerine şantaj yapmakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin kendilerine Birleşmiş Miletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden Suriye rejimi aleyhinde karar çıkartmak için “şantaj” yaptığını söyledi.

Lavrov, Amerikalı ortaklarımız bize şantaj yapmaya başladı.” diyerek ABD’nin,
BM Güvenlik Konseyi’nde silahlı müdahaleye izin veren 7. maddenin uygulanmasını öngören kararı desteklemezlerse, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime bırakmasıyla ilgili anlaşma uyarınca Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü (OPCW) ile işbirliğine son verme tehdidinde bulunduklarını belirtti.

Şam yönetimini devirme düşüncesinin Batılı ülkeleri “kör ettiğini”, Batı’nın ideolojik bir misyon güttüğünü söyleyen Lavrov, OPCW’nin “karar aşamasında” olduğunu,
ancak sürecin “Batılı ortakların küstah tutumu” yüzünden tehdit altında olduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Bütün söyledikleri Beşşar Esad’ın gitmesi gerektiği.
Sadece kendi üstünlüklerini kanıtlamakla ilgililer” 
diye konuştu. Lavrov, Suriye’de kimyasal silahların bulunduğu bölgelerde çalışacak uzmanların güvenliğini sağlamak için asker göndermeye hazır olduklarını, ancak çok sayıda asker göndermenin gerekli olmadığını, gözlemcilerin yeterli olacağını da belirtti.

Esad’ın kimyasal silahların imha edilmesi programının bir milyar dolara mal olacağı yolundaki açıklamasına da değinen Lavrov, programın maliyetinin çok daha düşük olduğunu söyledi. Rus medyası ise ABD ve ortaklarının, Suriye’deki kimyasal silahların imhasının Rusya tarafından yapılmasını istediğini, ancak Türkiye’nin kimyasal silah yüklü gemilerin boğazdan geçmesini yasaklayabileceğini yazıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’da ise Rusya Büyükelçiliği havan topuyla vuruldu.
Havan topu mermesinin elçiliğin içine düştüğü, 3 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Gül: Birinci derece tehdit BM Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Gül, Suriye sınırındaki bölgelere yerleşen radikal grupların Türkiye’nin en büyük kaygılarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bizim için bu büyük bir güvenlik tehdididir. Bu birinci derecede bizi ilgilendirir.” dedi. (Cumhuriyet, 23.9.13)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir