Hüsnü Mübarek Niçin Tahliye Edildi?

Hüsnü Mübarek Niçin Tahliye Edildi?

Onur_Oymen_portresi_ofiste

Onur Öymen

Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mubarek mahkeme kararıyla tahliye edildi.

Mubarek, iktidarının son günlerinde Tahrir meydanında toplanan protestoculara ateş açtırarak 800’den çok göstericinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu. Ayrıca rüşvet alma gibi başka iddilarla açılmış davalar da vardı.

Mahkemenin tahliye kararının gerekçesi şu:

* Mısır Ceza Usul Yasası’na göre, ölümle sonuçlanan olaylarda bile azami tutukluluk süresi 2 yılı aşamaz.

Türkiye’de yeni yargı reformu paketinin görüşüldüğü bugünlerde hükümetin ve ilgili milletvekillerinin, eğer Avrupa ülkelerinin yasalarını dikkate almıyorlarsa hiç değilse Mısır Ceza Usül Yasasını örnek almalarında fayda var. Hiçbir eyleme fiilen karışmamış, hiç kimsenin ölümünden sorumlu tutulmayan insanların 5 yılı aşkın süreden beri tutuklu bulundurulmalarını mümkün kılan yasalarımız çağdaş ülkelerin hukuk sistemleri bir yana, öyle anlaşılıyor ki, Mısır hukuk mevzuatının bile gerisindedir.

Bu konuda kısa bir süre önce aldığı kararla (A. Saltık : 4 temmuz 2013) tutukluluk süresinin 5 yıl olabileceğini makul karşılayan Anayasa Mahkememizin de Mısır mevuztını incelemesi bu açıdan yararlı olabilir.

Türkiye’nin dünyanın dışındaki bir gezegende yaşamadığını kabul edenlerin biraz da başka ülkelerdeki yasaları ve uygulamaları dikkate almaları yararlı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir