5 MAYISI 6 MAYISA BAĞLAYAN GECE…

Dostlar,

5/6 Mayıs 1972’den bu yana 41 yıl geçti ve 3 Fidan’ın acıları yüreğimizde dün gibi taze, hala kanıyor..

Teşekkürler Sayın Zeki Sarıhan,

Sevgi ve saygı ile.
6.5.2013, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

===========================

Zeki Sarıhan

Zeki_Sarihan_portresi

5 MAYISI 6 MAYISA BAĞLAYAN GECE…

5 Mayıs 1972 gününü 6 Mayıs 1972’ye bağlayan geceydi. Mamak Askeri Tutukevi’nin 1 Numaralı koğuşunda çeşitli davalardan yargılanan 25-30 kadar devrimci kalıyorduk. Tam gece yarısında koğuşun arka tarafında sesler işittik. Ranzaların üst tarafındaki pencerelere üşüştük.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı

götürmeye geldiklerini hemen anladık. İdamlar onaylanmıştı. Bugün yarın gelecekleri belliydi. Onları tutukevinin mutfağına dışarıdan açılan kapıdan çıkaracaklardı. Karanlığın içinde ellerinde cep feneri bulanan bazı subaylar cemseleri kapıya dayamışlardı. Yaptıkları işin ne şehirde ne tutukevinde duyulmasını istemedikleri belliydi. Bu nedenle alçak sesle konuşuyorlardı. Hareketlerinden telaşlı olduğu anlaşılıyordu. Üç gencin bağlandıkları zincirlerin şakırtıları koğuştan duyuluyordu. Generaller, yaptıkları işin daha sonraki Türkiye tarihi boyunca lanetleneceğini hissetmiş olmalıydılar. Merak ve büyük bir üzüntüyle pencerelere yönelmiş olanları sert bir emirle pencereden çekilmeye zorladılar.
Şimdi 1 Numaralı koğuşta herkes yatağına oturmuş, büyük bir suskunluk ve kinle dışarıdaki sesleri algılamaya çalışıyorduk. Hiçbirimizin ağzını bıçak açmıyordu.

Çok geçmeden cezaevi arabasının kapısının kapandığı duyuldu. Arabanın hareket ettiğini anlatan motor sesini işittik ve sesler kesildi…

Kurtuluş Savaşı Kuvayı Milliyesinin mirasçısı, Ülkenin bağımsızlığı ve sosyalizm için ayaklanan gençler adına bunlardan üçü şehirdeki
Merkez cezaevine öldürülmeye götürülüyordu!

Deniz Geçmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmemesi için gösterilen çırpınışlardan bir sonuç alınamamıştı. Gene de son ana dek umutlarımız yitmemişti. Dışarıdaki devrimciler ve demokratlar “İdama Hayır!” imzaları topladı, duvarlara bu sloganları yapıştırdı.
Denizleri Amerikancı generallerin elinden İsmet Paşa bile alamadı.

İsmet Paşa, dünyanın üzerinde güneş batmayan bir ülkesinin elinden İstanbul’u, bu emperyalistlerin desteklediği Yunanların elinden Afyon’u, İzmir’i, Bursa’yı almıştı da asık suratlı NATO’cu generallerinin elinden
üç genci çekip alamıyordu… Türkiye Amerika’ya o kadar güçlü bağlarla bağlanmıştı. Gençlerin kollarındaki zincir, aslında emperyalistler tarafından Türkiye’nin boğazına geçirilen zincirdi… O zincir hâlâ kırılamadı. (5/6 Mayıs 2013)

5 MAYISI 6 MAYISA BAĞLAYAN GECE…” hakkında 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir