‘Hastaneye gidemiyoruz ki geri çevrilelim’

‘Hastaneye gidemiyoruz ki geri çevrilelim’

Başbakan Erdoğan’ın ‘kapısından kimse geri çevrilmiyor’ dediği hastanelerin, kapısına randevu alınamadığı için gidilemiyor..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle hastane açılışlarında övdüğü, memnuniyetin çok üst seviyelere çıktığını vurguladığı sağlık sisteminde hastalar “sağlık hizmeti alamayanlar”, “sağlık hizmetini torpillerle almaya çalışanlar”, “sağlık hizmeti almak için günlerce uğraşanlar” ve “sağlık için servet ödeyenler” olarak sınıflara ayrılıyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir hastane açılışında konuşan Erdoğan,

“Şu anda sıkıysa benim vatandaşım bir hastaneye gitsin kapıdan geri çevrilsin! Çevrilemez” ifadelerini kullandı. Evet hastaneye giden geri çevrilmiyor, zaten böyle bir şey önceki yıllarda da mümkün değildi, giden saatlerce beklerdi. Bugün hasta hastaneye eğer internetten ya da telefonla randevu alabilirse gidebiliyor. Giden ve muayene olan ise kan tahlili, röntgen, EMAR gibi çeşitli işlemler için tekrar tekrar randevu almak zorunda kalıyor. Randevu alamayan ise özel hastaneye gidip tetkikini yaptırıyor. Kemoterapi için randevu alamayan hastaların tedavileri gecikiyor. Hastanelerde dolaşan eczacı kalfaları ise bir telefonla hastalar için randevu alabiliyor.

Gazetemizin hastanelerden randevu alımına ilişkin yaptığı araştırma internetten randevu almanın neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor. İnternet sitelerinden randevu almaya çalıştığımız hastanelerin hiçbirinden randevu alamadık. Gidip yerinde gördüğümüz ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümü oldu. Bölümün girişinde 182 randevu alma noktası yazıyor. Görevliye “Randevu buradan mı alınıyor?” diye sorduk; “Hayır internet sitesinden randevu almalısınız, saat 07.30’da açılıyor, ancak siz 07.20’de bilgisayarın başına geçin çünkü 5 dakika içinde doluyor” yanıtını aldık.

Tedaviler gecikiyor

Okmeydanı Onkoloji Bölümü’nde Mart 2010’dan bu yana tedavi gören Zeliha Akarca’nın, 2 yıl sonra akciğerinde yeni oluşum görüldüğü için kemoterapi görmesi gerekti. Ancak belirtildiği tarihte randevu alamadığı için tedavisini görememe riski ile karşı karşıya kaldı.

Hastaların randevu alamaması yeni bir sektör de doğurmuş. Kendi eczanelerinden ilaç alınması için hasta kovalayan eczacı kalfaları, hastalar için randevu da alıyor.

İsmini vermek istemeyen bir hasta, eşi için randevu almaya uğraştığı günlerde, bölümün yetkilisi bir doktorla bile görüştüğünü, ancak randevu alamadığı için kapıdan çıkıp ağlamaya başladığında bir eczacı kalfasının yanına yaklaşıp derdini sorduğunu anlattı. Randevu alamadığını söylediğinde, kendisinden TC kimlik numarası isteyen eczacı kalfasının iki telefon görüşmesi sonrasında randevu aldığını anlattı.

64 yaşındaki Mehmet Azizoğlu, sedye üzerinde hekime ulaşmayı bekliyor hastanede. Yeğen Cafer Azizoğlu, randevu almanın imkânsızlığından yakınarak “Araya tanıdık koyarak aldık randevuyu” diyor. Kolon kanseri olan Sevgi Kalabalık (52) ise 1 yıldır tedavi gördüğü hastanede randevu alamadığı için tedavisinin aksadığını söyledi.

(Cumhuriyet, 19.10.12)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir