Dev Osmanlı Borçları Cumhuriyet’in belini büktü../ Huge Ottoman debts bended young Turkish Republic down

Dev Osmanlı Borçları Cumhuriyet’in belini büktü../ Huge Ottoman debts bended young Turkish Republic down” hakkında bir yorum

  1. Ahmet SALTIK Yazar

    Dostlar,

    İngilizlerin ayartmasıyla ve aracılığıyla Osmanlı’nın, doğru dürüst haberi bile olmadığı devlete borç verecek ölçüde varlıklı Galata’daki bankerlerden “borç” alarak Kırım seferine çıkışı 1853’tür. Sonuç hüsrandır. Borçlanma bir tür “bağımlılık” yaratır ve Osmanlı 24 yıl, yalnızca çeyrek yüzyıl sonra borcunu ödeyemez durumdadır. 1881’de de Düyun-u Umumiye İdaresi kurdurulur Osmanlı’ya ve tüm Maliyesine el konur.. Vergileri İngiliz-Fransız-İtalyan Komiserler toplar ve Osmanlı’ya da ölmeyeceği ölçüde gelir bırakılır. Çünkü henüz nasıl paylaşılacağı hakkında karar verememişlerdir. 40 yıl kadar sonra artık SEVR ile Anadolu’nun bile paylaşılması gerçekleştirilir (10 Ağustos 1920)..

    Günümüzde de durum hiç iç açıcı değil.. 2012 bütçesi 21 milyar TL açıkla 351 milyar TL ve 79.5 milyar TL’si yani 1/4’ü borç ve faizine gidiyor ne acı ki..

    Borç yiğidin kamçısı değil Süleyman Demirel’in buyurduğu gibi; tersine kamçısı ya da burnunda bir metal halka ne acı ki..

    Üreten bir ekonomiye, tasarrufa ve cari dengeye zorunluyuz, mahkumuz.

    Sevgi ve saygı ile.
    26.6.12, Ankara

    Dr. Ahmet Saltık
    http://www.ahmetsaltik.net

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir